Fruit en groenten: tips en tricks tegen verspilling | Carrefour

Fruit en groenten: tips en tricks tegen verspilling

Fruit en groenten: onze tips en tricks tegen verspilling

 

Vruchten en groenten zijn wat vergeten geraakt, verpieterd en dan maar weggegooid bij gebrek aan ideeën? Als onze oma’s een talent hadden om restjes in hun gerechten te verwerken, dan kun jij deze uitdaging ook aan. Met deze tips en tricks kook je lekker met minder! 

Onze favorietjes

Genoeg weggegooid!

Fruit en groenten recycleren maakt vanaf nu deel uit van ons dagelijks leven, zoals we ook papier, glas en metaal sorteren voor recyclage. Weten hoe je restjes lekker verwerkt, bespaart je natuurlijk in de eerste plaats geld, maar het is ook een kwestie van respect voor de verse producten die je met zorg hebt uitgekozen en met liefde hebt laten sudderen. Tover ze om tot speelse, lekkere gerechten en originele tussendoortjes. 

5 tips om afgeleefd fruit weer tot leven te wekken

Waren je ogen groter dan je buik en ligt er fruit al te rijp te worden onderin de fruitmand? 

Maak er confituur en compote van in een kookpan met suiker. Laat op een laag vuur 1 uur koken.

Gebruik het fruit voor een zoetzure toets, bijvoorbeeld in een salade. Mix het fruit en meng met een beetje olijfolie, azijn en kruiden tot een dressing.

Denk aan de klassieke smoothie, die met goed rijp fruit net extra lekker is. Voeg er naar keuze fruitsap, yoghurt, melk of ijsblokjes aan toe.

En nu we het toch over vruchtenpuree hebben: maak daar ijsjes van door de puree in lollyvormpjes te scheppen, er een stokje in te steken en alles een nacht in de diepvriezer te leggen. 

En waarom niet eens fruit roosteren in de oven? Was en/of schil het fruit, strooi er bruine suiker over of besprenkel met honing en zet in de oven. Verrukkelijk bij gebraad (varken, kalkoen…)

Doe de test met onze producten

4 ideeën om verwelkte groenten te reanimeren

Hoe verwerk je afgeleefde groenten in een nieuw gerecht zonder dat dat flets en smakeloos wordt?

Een wafel omelette op zijn Mediteraans
Een wafel omelette op zijn Mediteraans

Een restje ratatouille kan in een Spaanse omelet, met ei, een blokje chorizo, een stukje chilipeper: een lekker gerecht dat smaakt naar de zon.

Ik laat me inspireren
Parmentier van linzen, zoete aardappelen en knolselder-crumble
Parmentier van linzen, zoete aardappelen en knolselder-crumble

Bak een groente-crumble: snij de groenten in stukjes en leg ze op de bodem van een ovenschaal. Verdeel daarover hartig crumbledeeg met parmezaan. 30 minuten in de oven en klaar!

Ik laat me inspireren
Quiche kruidige bloemkool met gerookte zalm
Quiche kruidige bloemkool met gerookte zalm

Met gare broccoli, wortelen, prei of champignons, kant-en-klaar deeg, eieren, melk en geraspte gruyère bereid je een kleurrijke vegetarische quiche.

Ik laat me inspireren
Chateaubriand met basilicumpuree en kerstomaatjes
Chateaubriand met basilicumpuree en kerstomaatjes

Wist je dat de stronk, stengels en bladeren van een bloemkool en broccoli 1/3 van het totale gewicht uitmaken? Gooi ze niet weg maar hak ze fijn en verwerk ze in soep of puree.

Ik laat me inspireren

Doe de test met onze producten