Hoe kinderen de liefde voor fruit en groenten bijbrengen? | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Hoe kinderen de liefde voor fruit en groenten bijbrengen?

10 manieren om kinderen fruit en groenten te laten eten

 

“Nee, ik wil niet!” We hebben het allemaal meegemaakt: je wil je kind groenten laten proeven en je raakt verwikkeld in een vermoeiende discussie. Maar gezonde voedingsmiddelen als fruit en groenten ontdekken en appreciëren, dat kan je leren!

De lente is in het land, de rekken bulken van het fruit en de groenten in alle geuren, kleuren en maten ... Het ideale seizoen om kinderen te laten kennismaken met al die lekkere en voedzame voedingsmiddelen. Laat je inspireren door onze ideeën en binnen de kortste keren genieten je kinderen van hun heerlijke smaken.

Zorg voor een mooie presentatie van de groenten en fruit op het bord van kinderen

10 tips om van fruit en groenten te leren houden

1. Ga stap voor stap

Kinderen mogen alle fruit en groenten eten. Ze zijn allemaal rijk aan vitamines, mineralen en vezels, maar wil je succes boeken, spring je best niet van macaroni in kaassaus naar visfilet met broccoli! Doe het geleidelijk aan: introduceer zachtjes aan ongekende of minder populaire ingrediënten en combineer die met wat ze al kennen. Zo lukt het makkelijker om kinderen nieuwe dingen te doen proeven en misschien zelfs te laten appreciëren.

2. Zorg voor een mooie presentatie

Zorg ervoor dat het bord er aantrekkelijk uitziet. Een in reepjes gesneden peer met wat chocolade of honing ziet er stukken beter uit dan een volledige peer. Een menu met een bepaald thema werkt ook altijd: een volledig oranje maaltijd met meloen, wortel, saffraanrijst en zalm, clementines… Creëer een mise-en-scène: twee olijven en een kerstomaat in wortelpuree vormen een clownsgezicht. Of spies kerstomaten, blokjes komkommer, avocado, wortel of biet, radijzen, … op een stokje, naargelang het seizoen.

3. Gooi de recepten om

Soms vinden kinderen fruit en groenten lekker in een bepaalde vorm (appelcrumble, courgettesoep met kaas en croutons, gegratineerde bloemkool), maar helemaal niet in een andere versie (appelcompote, gebakken courgette, gestoomde bloemkool). Wees inventief en varieer je recepten, gebruik wat voorhanden is om de gerechten op smaak te brengen (kaas, spekjes, kokosmelk, …). Je zal het zien, het werkt altijd!

4. Maak de zintuigen wakker

Koken samen met kinderen is een fantastische manier om hen vertrouwd te maken met fruit en groenten. Laat hen de voedingsmiddelen vasthouden, benoemen, snijden, wegen, ruiken, de verschillende kleuren onderscheiden, proeven, … Moh, een rauwe wortel smaakt helemaal anders dan een gestoofde wortel! Maak samen met de kinderen eenvoudige recepten en bombardeer hen tot kleine chefs.

5. Organiseer fruit- en groentequizzen

Laat je kinderen op een speelse manier fruit en groenten ontdekken. Bedenk raadseltjes: stel vragen over de soort, kleur, smaak of textuur. Als ze interesse tonen in wat ze verorberen, zijn ze gemotiveerder om gezond te eten!

6. Leg fruit binnen handbereik

Je bent sneller geneigd om fruit te eten als je het meteen kan pakken, zeker als het ook nog eens in een mooie schaal ligt. Waarom probeer je geen stilleven à la Van Gogh?

7. Besteed aandacht aan de 'verpakking'

Wat je eet is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Met een kleurrijk kommetje of een vrolijk bord fruit en groenten creëer je kleine Pavlovreacties.

8. Varieer de texturen

Smoothies, sapjes, coulis, compote, confituur, in sneetjes, in blokjes ... Fruit en groenten kan je op eindeloos veel manieren presenteren, wissel dus af. Houden ze niet van sinaasappel? Pers wat sinaasappelsap en maak er mini-ijsjes van!

9. Geef het goede voorbeeld

Kinderen doen na wat ze in hun omgeving zien. Toon hen hoe heerlijk je die fruitsla of dat bordje gestoomde groentjes vindt! Schotel je hen fruit voor als vieruurtje of na het eten? Voeg dan de daad bij het woord en eet een stukje mee!

10. Neem ze mee naar de groentetuin of boomgaard

Toon je kinderen waar het fruit en de groenten vandaan komen, zo krijgen ze respect voor de natuur en appreciëren ze al dat lekkers nog veel meer. Als ze ook nog zelf wat fruit kunnen plukken of groenten oogsten, zit je helemaal goed!

Zet door!

We zeiden niet dat het makkelijk zou zijn! Geven je kinderen niet meteen toe aan de gezonde verleiding? Geef de hoop niet op!