Batch cooking: de recepten | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Batch cooking: de recepten

Batch cooking, recepten, tips en inspiratie

Batch cooking, slim koken voor meerdere dagen

Ken je batch cooking of meal prepping? Daarbij maak je in een keer alle maaltijden voor een hele week klaar. Je staat tijdens het weekend twee of drie uur in de keuken om zo elke weekavond de handen vrij te hebben. Net voor etenstijd hoef je enkel het avondeten samen te stellen, op te warmen of af te werken. Het goede nieuws? Het is supermakkelijk! We leggen het je helemaal uit: basisprincipes en -regels, tips en menu-ideeën …

‘Batch cooking’, wasda?

Batch cooking is de kunst om tijdens het weekend alle maaltijden voor een hele week in een keer klaar te maken. Deze trend die ook meal prepping genoemd wordt, komt overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk en betekent letterlijk ‘koken in ladingen’. Het is een techniek die zorgt voor minder voedsel- en tijdverspilling… op voorwaarde dat je goed voorbereid bent! Ingewikkeld is het nochtans niet: het is vooral een kwestie van organisatie. Ontdek onze onvermijdelijke voorbereidingsregels, organisatieprincipes en alle handige tips om een batch cooking professional te worden!

Batch cooking

De voordelen van batch cooking

Tijdwinst

Alle voorbereidingswerk gebeurt in het weekend. Zo hoef je niet elke avond opnieuw groenten schoonmaken, aardappelen schillen en alles in stukjes snijden…

Geen verspilling

Je koopt alleen wat je nodig hebt voor je geplande maaltijden.

Gezonder

Je kiest voor zelfgemaakte gerechten met producten van het seizoen en je laat je niet verleiden door kant-en-klare en snelle afhaalmaaltijden.


Budgetvriendelijk

Door je boodschappenlijstje af te stemmen op je planning, laat je je minder snel verleiden tot impulsaankopen.

Maakt de dagen simpeler

Gedaan met de vraag: ‘Wat eten we vanavond?’ Je maaltijden liggen vast en zijn al bijna klaar, los van onverwachte omstandigheden tijdens de week.

Een goede voorbereiding

Geen chaos in de keuken. Organisatie is hét sleutelwoord van batch cooking. Hier zijn de vijf basisstappen.
 
  1. Beslis welke gerechten je deze week wil klaarmaken.

  2. Stel een boodschappenlijst op en orden de producten per rayon.

  3. Doe je boodschappen.

  4. Maak alle bereidingen klaar in het weekend en bewaar ze in bewaardozen en -potjes die je luchtdicht afsluit. Zet sommige gerechten in de koelkast en andere in de diepvries nadat ze afgekoeld zijn. 

  5. Elke avond maak je een gerecht klaar, te beginnen met de maaltijden met eieren of room.
Batch cooking

Hoezo, geen verspilling?

Als je maaltijden op voorhand plant voor een hele werkweek, weet je hoeveel je van elk ingrediënt precies nodig hebt. Zo kun je gerichter boodschappen doen, en vermijd je dat je iets gaat kopen dat uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. Naarmate je meer ervaring krijgt, leer je hoeveelheden beter inschatten en je gevoel te volgen: met extra groenten en wat rijst bedenk je een nieuw gerecht. Er zijn zoveel manieren om ingrediënten te (her)gebruiken, laat gewoon je creativiteit de vrije loop!

Batch cooking

Respecteer de basisregels!

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: om alle risico op kruisbesmetting te voorkomen, maak je het keukengerei en de snijplank schoon na elk gebruik, dus ook tussen twee bereidingen in. Was ook geregeld je handen. Respecteer de koudeketen en onderbreek ze niet. Laat dus je gerechten afkoelen voor je ze in de koelkast of diepvries zet. Stockeer je bereidingen in aparte bokalen of dozen om al hun smaken te bewaren. Let erop dat die bokalen hermetisch afsluitbaar zijn. Wil je schotels invriezen (bijvoorbeeld voor het eind van de werkweek) denk er dan aan dat je nooit voedsel mag invriezen dat al uit de diepvriezer kwam...

Batch cooking

Hoe bewaar je al dat eten het best?

Bewaar je bereidingen in hermetisch afsluitbare potjes en bokalen. Kies liever glas dan plastic. Het neemt wat meer plaats in, maar is gezonder. De meeste gerechten kun je 2 à 3 dagen bewaren in het midden van de koelkast (tussen 3° en 4°C). De gerechten voor het eind van de werkweek zet je in de diepvriezer. Zet de schotels met zuivelproducten het eerst op het menu. Gerechten op basis van groenten, zoals ratatouille en andere groenteschotels, kun je maximaal 2 dagen bewaren.

Batch cooking

Alles wat je moet weten om een pro te worden!

  • Niet alle gerechten zijn geschikt voor batch cooking. Kies hiervoor vooral ovenschotels, ragouts, stoofpotjes, gratins, gehaktschotels.... Die kun je allemaal makkelijk vooraf maken.

  • Wil je pasta op voorhand koken, dan is het aan te raden hem maar halfgaar te koken in het weekend. Spoel hem onder koud water en bewaar in een hermetisch gesloten pot of doos. Dompel de pasta net voor het eten 2 à 3 minuten in kokend water en verwerk in je gerecht.

  • Gebruik je de oven, begin dan met de schotel die de hoogste temperatuur nodig heeft. Daarna zet je de oventemperatuur lager voor de andere gerechten. En hop, zo heb je baktijd én energie uitgespaard!    

Els deelt haar tips

Carrefour-klant Els heeft zichzelf uitgedaagd om aan meal prepping te doen. Naast de tijdsbesparing speelt ook het economische aspect en doet ze het voor haar gezondheid en welzijn: "Door mijn boodschappenlijstje af te stemmen op mijn weekmenu, doe ik minder impulsieve aankopen en neem ik enkel wat ik nodig heb. En omdat ik kies voor 100% zelfgemaakte maaltijden, bestel ik geen kant-en-klare afhaalmaaltijden. Nog een voordeel? Minder afwas tijdens de week! Op zondag maak ik alles in één keer klaar en dat heb ik een grote afwas. De volgende dagen hoeven we het eten enkel maar op te warmen. Het is alsof je elke dag op restaurant gaat! En als bonus hoeven we ons niet meer af te vragen wat eten we vanavond?” De dagelijkse routine van Els is vereenvoudigd en haar maaltijden zijn evenwichtiger omdat ze in haar vooraf bepaalde menu’s gezonde seizoensproducten voorziet.

Batch cooking: de recepten

Handige tips

Doe het in twee keer

Voor een week koken in één keer, lijkt je misschien wel zwaar, je bent er snel een paar uur mee bezig. Verdeel je batch cooking dus eventueel over twee sessies: 1 u op zondag en 1 u middenin de week wanneer het je past.

En de vitamines dan?

Om al hun vitamines te bewaren, maak je rauwe groenten en fruit pas op het laatste moment klaar, dus op de dag van de maaltijd. Want gesneden groente en fruit verliezen bij contact met de lucht meteen een deel van hun vitamine C. Het is dus belangrijk ze snel op te eten, of ze meteen na het snijden/snipperen in te vriezen.