De 100% Belgische uitdaging | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Een week lang lokaal koken: we gaan de 100% Belgische uitdaging aan!

 

Een week lang koken, enkel en alleen met producten van bij ons? Dat is een Act for Food uitdaging die het engagement van Carrefour voor Belgische producten mooi illustreert. Onze food blogger Manon is de uitdaging aangegaan en deelt haar 100% Belgische recepten met ons. Het resultaat? Een gevarieerd menu dat barst van de lokale smaken en bovendien helemaal niet moeilijk te maken is!

De voorkeur geven aan Belgische producten, dat is actie 4 van de Act for Food, een campagne om door middel van concrete maatregelen beter en milieuvriendelijker te eten. Waarom Belgische producten? Omdat we weten vanwaar ze komen: ze zijn afkomstig uit onze streken en zijn geproduceerd met respect voor traditionele vakkennis. Zo ondersteunen ze de lokale economie en beperken ze hun ecologische voetafdruk. Belgisch eten staat garant voor kwaliteit, een kleinere impact op het milieu en ondersteuning van onze eigen economie. Belgisch eten is de toekomst!

Belgisch koken!

Een week lang Belgisch koken? Manon, onze food blogger van het huis, zag het eerst als een stevige uitdaging. Maar in de praktijk bleek het helemaal niet zo moeilijk, integendeel! Haar recepten zijn het bewijs: laat je inspireren door specialiteiten van bij ons, ga op zoek naar kwaliteitsvolle streekproducten en breng die op smaak met een toets creativiteit… en klaar is kees! De groenten en het fruit van ons land zijn heerlijk en zo makkelijk klaar te maken…

Apero

Beeldige bloemkool

Bloemkoolbeignets? Zo makkelijk om te maken, maar iemand moest er eerst aan denken! Voor die lokale twist gebruiken we voor het beslag Belgisch bier van driedubbele gisting. Na een badje in frituurolie gaat de bloemkool in een dip van frisse yoghurt en dragon. Om de maaltijd spectaculair in te zetten en je gasten te verbluffen van bij het aperitief!

Manon Van Aerschot, food blogger: 'Macaron Manon'
Manon Van Aerschot
Food blogger: 'Macaron Manon'

“Voor het beignetbeslag heb ik Belgisch bier gebruikt! Mijn favoriet is Triple d'Anvers van brouwerij De Koninck, vlakbij waar ik woon. Het is een pittig gekruid bier dat een extra smaakje toevoegt aan het beslag.”

Lunch

Pannenkoek op z’n Belgisch

Pannenkoeken zijn een klassieker die je nooit beu raakt. Maar hoe maak je een Belgische versie? Met gebakken krieltjes, verse spinazie, spekjes en een mengeling van verse kruiden wordt het een royale pannenkoek die barst van de smaak! Een fijnproeverslunch voor de grote honger.

Hoofdgerecht

Groene smeuspatatjes

De Belgische klassiekers een nieuwe twist geven, is altijd prijs! De Belgische kust en haar heerlijke garnalen zijn maar een steenworp ver, dus je zou ongelijk hebben om ze niet op het menu te zetten. “Smeuspatatjes” van bij ons zijn een uitstekende manier om onze heerlijke grijze garnalen te degusteren, samen met een verrukkelijke puree van Belgische aardappelen. Het recept in de versie van Manon wordt royaal aangevuld met groene groenten en waterkers: een gezonde toets en een reden te meer om dit gerecht onmiddellijk op het menu te zetten!

Manon Van Aerschot, Food blogger: 'Macaron Manon'
Manon Van Aerschot
Food blogger: 'Macaron Manon'

“Je zal merken dat in mijn recepten wel wat ingrediënten terugkomen. Dat is heel bewust. Als ik boodschappen doe, probeer ik na te denken over hoe ik met een ingrediënt verscheidene gerechten kan bereiden. Een zak verse spinazie is bijvoorbeeld vaak wat veel, maar wist je dat je spinazie ook prima rauw kunt eten als slavervanger? Ideaal als je nog een restje over hebt. Ook verse groene kruiden zijn voor mij onmisbaar. Ik verwerk ze in dressings, sausjes, beslag,... ze geven meteen smaak aan je gerecht!”

Dessert

Huwelijk van aardbeien en speculaas

Aardbeien zijn een lokale specialiteit waar wij Belgen trots op mogen zijn! Hun zoete smaak is verrukkelijk in een dessert… Gemarineerde aardbeien, bestrooid met verse munt en gecombineerd met ons plaatselijke koekje, speculaas, in een crumble: een zoete zonde voor schaamteloos genot!

Guilty pleasure

Belgische blauwe bessen

Wist je dat je muffins met blauwe bessen kan maken met enkel Belgische producten? Blauwe bessen met hun heerlijke licht zure smaak worden in België geteeld. En verder? Boter, bloem en eieren voor het deeg… je bakt deze smeuïge gebakjes in een handomdraai en dan kan het hele gezin ervan smullen!

Manon Van Aerschot, Food blogger: 'Macaron Manon'
Manon Van Aerschot
Food blogger: 'Macaron Manon'

“Een week lang Belgisch koken? Dat was superleuk! Het gamma Belgische producten bij Carrefour is erg ruim en onze seizoensproducten zijn rijk en gevarieerd. Perfect voor originele en lekkere recepten! Het enige wat ik soms een beetje miste, waren mijn favoriete exotische smaken, zoals een hint van kerrie of ras el hanout. Vanaf nu combineer ik beide tijdens het koken: een Belgische basis op smaak gebracht met specerijen en kruiden van elders; dat is letterlijk het beste van twee werelden!”

Shop online bij Carrefour

Op zoek naar meer ideeën? Ontdek al onze zomerrecepten