Niet toegevoegd

Gelakte zalm met sinaasappel, wilde rijst, shiitake en gemarineerde komkommer
Niet toegevoegd
Dit product is niet beschikbaar in de geselecteerde winkel. Gelieve een ander product te kiezen of uw winkel te wijzigen.
Niet toegevoegd
Dit product is niet beschikbaar in de geselecteerde winkel. Gelieve een ander product te kiezen of uw winkel te wijzigen.
Er bestaat al een mandje
Bij je laatste bezoek heb je de volgende producten aan je mandje toegevoegd.
Wat wil je met deze producten doen?
Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.
Welkom bij Carrefour
Bienvenue chez Carrefour
De term citrusfruit omvat een ruim gamma van de meest gekweekte vruchten ter wereld. Sommige exemplaren, zoals de sinaasappel en de citroen, zijn erg bekend, andere zijn dat wat minder. Allemaal beschikken ze over heerlijk friszure en positieve eigenschappen. Citrusfruit is vooral afkomstig uit het Oost-Aziatische gebergte en heeft al lang een vaste plek in onze fruitmanden. Vandaag wordt citrusfruit gekweekt in Spanje, Portugal, Marokko, Israël, Corsica en Italië, vanwaar ze ons organisme een boost geven en onze keuken een heerlijke twist.
Naast hun heerlijke smaak hebben citrusvruchten nog een kostbaar geheimpje: ze barsten allemaal van de vitamine C (ascorbinezuur). Die vitamine speelt een positieve rol bij een heleboel lichaamsprocessen. Hij versterkt de weerstand, is een antioxidant, beschermt de wand van bloedvaten, zorgt dat ijzer optimaal wordt opgenomen en helpt littekens te helen.
Deze vrucht is rijk aan vitamine C en dankt zijn smaak en aroma aan de olie in zijn schil. Daarom geeft de citroen extra pit aan soep, sauzen en nagerechten. Voeg wel pas na het bereiden toe, want als citroen nog mee opgewarmd wordt, gaat de vitamine C verloren. Citroensap in warm water of samen met sodiumbicarbonaat doet ook wonderen als schoonmaakproduct, om oppervlakken in huis schoon te maken en te doen glanzen.
De groene limoen (lime) is kleiner en fragieler dan citroen, maar heeft wel wat extra toepassingsmogelijkheden. De specifieke fijne smaak van limoen geeft frisheid en subtiliteit aan desserts, marinades, maar ook salades, vis en schaaldieren. Limoen is ook het iconische ingrediënt van bepaalde overbekende cocktails, zoals de mojito, de daiquiri of de margarita. De groene kleur maakt van de vrucht de fotogenieke decoratie van glazen en coupes.
De naam van deze van oorsprong Chinese vrucht betekent 'gouden sinaasappel'. Ze is de kleinste citrusvrucht, kan rond of ovaal zijn, en is bijzonder omdat je ze met schil en al eet (en dus extra vezels binnenkrijgt). Het vruchtvlees is pittig zuur, de schil zorgt voor een echte smaakexplosie. Je eet ze rauw, of gekonfijt als een snoepje, in desserts én in hartige bereidingen.
Met dank aan broeder Clément, die in het begin van de 20ste eeuw in Oran (Algerije) een hybride kruising ontwikkelde van zoete sinaasappel en mandarijn. De vrucht werd te zijner ere 'clementine' genoemd. Laat je niet misleiden door de tint: ook in rijpe toestand kan een clementine nog wat groen zien. Dat is normaal, het geeft simpelweg aan hoeveel rechtstreekse zon de vrucht heeft gehad. Maar het betekent absoluut niet dat ze niet perfect rijp zou zijn.
Dit is de kleine, ronde en wat afgeplatte vrucht van 5 à 9 cm groot. Ze komt oorspronkelijk uit China en Vietnam, heeft een heerlijk zoete smaak en dankt haar naam aan haar kleur, die erg lijkt op de tint van de zijden gewaden van de Chinese mandarijnen, die ook van de vrucht hielden. In de Chinese geneeskunde wordt gedroogde mandarijnschil al millennia lang gebruikt bij verminderde energie en om de spijsvertering te bevorderen.
Hij heeft het formaat van een sinaasappel maar is iets langwerpig aan één uiteinde, waardoor hij er een beetje als een peer kan uitzien. Het vruchtvlees is sappig, zoet maar met een zure toets. Hij bevat weinig pitten. De dieporanje, gladde en glanzende schil pelt makkelijk. Deze hybride is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit, is ideaal om de honger te stillen en bevat erg weinig calorieën.
Hij valt op door een vrij diep putje in het vel, dat gemakkelijk loskomt. Het vruchtvlees is sappig en geurig en bevat bijna geen pitjes. Daardoor is hij perfect als dessert. Het is een echte wintersinaasappel, verkrijgbaar van december tot maart, met een piek in januari en februari. Soms zit er een of meerdere kleine vruchtjes binnenin de navelsinaasappel, waardoor je een bultje ziet: geen paniek, alles is eetbaar!
Hij dankt zijn naam aan de kleur van het vruchtvlees, dat bij een rijpe vrucht donkerrood is. Dat is het gevolg van pigmenten: anthocyanines. Bloedsinaasappelen zijn sappig en smakelijk en geven je een echte boost in dit seizoen. Ze bevatten namelijk fosfor, magnesium, kalium en vitamines… ze barsten van de positieve eigenschappen! Bovendien versterken de krachtige antioxidanten je weerstand. Een echt gezond bommetje! In de keuken gebruik je bloedsinaasappel in friszure desserts, salades of bij vis.
Ondanks zijn naam is deze vrucht met gele schil en roze vruchtvlees botanisch eigenlijk een pomelo. Maar we blijven hem dus gewoon pompelmoes noemen, en tegenwoordig eten we vooral de kruising die grapefruit heet. Deze heerlijke combinatie van zoet en zuur is ook een energiebom én een remedie tegen vermoeidheid. Dat dankzij zijn vitamine C, die je een boost geeft binnen de twee uur na het eten.
Voor perfecte schijfjes sinaasappel, leg je de geschilde vruchten een paar minuten in de diepvriezer. Door de kou snijden ze makkelijker.
Alle citrusvruchten zijn sappiger als je ze op kamertemperatuur bewaart. Om er zo veel mogelijk sap uit te halen, rol je het fruit een paar keer over het werkvlak voor je het uitperst, terwijl je er met de hand licht op duwt.
1. Snij met een scherp mes de uiteinden van de sinaasappel af.
2. Laat het mes onder de schil glijden en volg de natuurlijke kromming van het fruit.
3. Hou de geschilde sinaasappel in je open handpalm en laat het mes links en rechts van de vliesje glijden, waardoor je de partjes losmaakt.
4. Je houdt nu alleen nog de lege vliesjes over. Pers ze uit om het sap nog te gebruiken.