De groenten van het seizoen | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De groenten van het seizoen

Groen van ‘t seizoen

 

Samen met de eerste zonnestralen, liggen ook de eerste frisgroene groenten van het seizoen in de rekken. Venkel, waterkers, bloemkool, asperges en jonge spinazie doen ons ontwaken uit onze winterslaap.

Waterkers

Deze frisse en lichte kruidachtige plant is caloriearm, maar uiterst rijk aan calcium. Waterkers bevat ook magnesium, zachte vezels, vitamine C en antioxidanten die helpen tegen vroegtijdige celveroudering. Waterkers is heerlijk in een salade, kan je fijnhakken om peterselie te vervangen of verwerken in soep of  ‘sauce cressonnière’ die zijn naam draagt.

Bloemkool

Bloemkool bevat heel weinig calorieën maar zit wel boordevol vezels, waardoor deze groente voor een verzadigd gevoel zorgt. Bloemkool kan je op heel wat verschillende manieren serveren: bereid (in een gratin, veloutésoep, mousse of terrine), maar ook rauw bij couscous of taboulé en natuurlijk als borrelhapje bij een dipsausje met kurkuma.

Venkel

Oorspronkelijk een plant van de streek rond de Middellandse Zee, waar je hem ook nu nog in het wild kunt aantreffen in bermen langs de wegen of vlakbij de kustlijn. Venkel is een ‘light’ groente met een hoog gehalte aan vezels en vitamines: vitamine C, E, B9 en caroteen, die samen een boost geven aan je weerstand. Je eet venkel rauw (fijngesnipperd), gestoomd, in papillot of zelfs als dessert en in confituur.

Jonge spinazie

Een  zeer gezonde groente dankzij de hoge dosissen vezels en vitamines. Als je ze rauw in een salade wil verwerken, hou je de blaadjes knapperig door ze kort in helder water te spoelen maar ze er zeker niet in te laten weken. Je kunt ze ook blancheren (stoom ze daarvoor 3 minuten), kort bakken in de pan of er een romige soep van maken. 

Witte en groene asperges

Asperges zijn rijk aan kalium, magnesium en een heleboel vitamines. Witte asperges worden geoogst zodra ze hun neus boven de grond uitsteken. Ze hebben een fijne, tere smaak. Groene asperges worden afgesneden zodra ze zo’n 15 cm meten en worden meteen verpakt zodat ze lekker mals blijven. Ze hebben een meer uitgesproken smaak.

Asperges op z'n Engels

Dit is de meest gebruikte methode om asperges te koken: een bussel asperges wordt verticaal in gezouten kokend water gezet, met de punten boven het water. 

De asperges zijn gaar als de punt van een mes makkelijk door de onderkant van de asperge glijdt. Het kookproces wordt gestopt door de bussel in een badje ijswater te leggen.