De soepen van het seizoen | Carrefour

De soepen van het seizoen

Pompoensoep, courgettesoep of preisoep… We pimpen de grote klassiekers

Al kies je pompoensoep, courgettesoep of preisoep: ze smaakt nog beter als ze geïnspireerd wordt door de klassiekers uit onze jeugd… met een vleugje originaliteit erbij! Om ze dikker te maken en te bewaren, zetten we een aantal tips op een rijtje om van je soep de absolute ster van de herfst te maken.

4 goede redenen om soep op het menu te zetten

Soep is klaar in een handomdraai

Je kan er bovendien grote hoeveelheden van maken en die makkelijk bewaren. Je bent geen koffie- of theedrinker? Dan is soep een heerlijk alternatief voor die warme dranken. Ideaal om genoeg vocht binnen te krijgen.

Soep is een uitstekende oplossing om restjes in te verwerken

Van enkele groente-overschotjes maak je een heerlijke maaltijd.

Soep is caloriearm

Ze bestaat vooral uit water en groenten en bevordert bovendien de slaap en de spijsvertering.

Soep bevat essentiële voedingsstoffen,...

zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onontbeerlijk voor een evenwichtige voeding. Bovendien geeft soep een gevoel van verzadiging! 

Onmisbare soepen

Courgettesoep
Courgettesoep

Iedereen houdt van courgettesoep: mild maar ook gemakkelijk te combineren met meer krachtige smaken. Om ze te pimpen laat je je verbeelding de vrije loop!

Ik pimp mijn courgettesoep
Preisoep
Preisoep

Soep die erg gewaardeerd wordt, gemakkelijk klaar te maken is en de kampioen om verspilling tegen te gaan. Preisoep kan worden bereid op basis van het preiwit, maar ook met de groene bladeren. Praktisch en overheerlijk!

Pimp je preisoep

Tips

Hoe best je soep bewaren?

Soep kan je niet langer dan 3 dagen bewaren in de koelkast. Maar als je zein een hermetisch afsluitbare doos giet, kan je de soep wel 3 maanden bewaren in dediepvries. Voeg enkele aardappels toe aan de soep, zo kan je ze een dag langer bewaren dankzij het zetmeel dat ze bevatten. 

Hoe soep invriezen en ontdooien?

Soep invriezen in ijsblokjesvormen en die vervolgens in een diepvrieszak steken is erg praktisch om de hoeveelheid te bepalen die je wil invriezen. Op die manier verspil je ook helemaal niets! De kleine soepblokjes blijven heel goed bewaard in de diepvriezer en dat voor meerdere maanden. Deze diepvriesmethode werkt bovendien voor alle types van soep.

Hoe soep dikker maken?

Om te vloeibare soepen dikker te maken bestaat er een waaier aan oplossingen! Je kan opteren voor een soeplepel aardappelzetmeel opgelost in een glas water. Dit werkt ook met tarwemeel dat vermengd is met een beetje gesmolten boter. En waarom zou je er geen linzen aan toevoegen om de soep nog voedzamer te maken?

Te veel zout in de soep?

Voeg wat aardappelen toe in de kookpot en haal die er daarna terug uit. Ze zullen het teveel aan zout absorberen.

Pimp je soep!

De soepen van het seizoen

Vullen

Met brood: zorg dat het droog of oudbakken is als je het in de soep wilt leggen. Snij het in sneetjes of blokjes en rooster eventueel in een pan of de oven voor extra smaak.

De soepen van het seizoen

Parfumeren

Met paddenstoelen: niets zo heerlijk als wat in de pan gebakken eekhoorntjesbrood of morieljes om diepte én aroma toe te voegen.

De soepen van het seizoen

Kraak toevoegen

Met pitten en zaden: zodra de soep is opgediend, kun je ze last minute pimpen met een beetje geroosterde pompoenpitten, pijnboompitten, walnoten of amandelen: pep én kraak verzekerd!

De soepen van het seizoen

Sublimeren

Met zestes van citroen, limoen of sinaasappel, die een fijn smaakje toevoegen. Of waarom niet een scheutje truffelolie in een decoratief patroon? Een luxueuze toets!

Soep met een twist

Gemixte soep

Of 'potage' in het Frans en het Engels, afgeleid van de pot waarin ze werd bereid. In essentie bestaat deze soep uit groenten in een grote hoeveelheid water en bouillon, die na het koken gemixt worden. De textuur is vrij vloeibaar en bevat geen stukjes.

DE +: Je kunt met gele kerrie, miso en koriander een Aziatische toets geven.

Bouillon

Wordt op zich gedronken, of dient als basis. Bouillon is het water waarin ingrediënten hebben gekookt (groenten, peulvruchten, vlees, gevogelte...). Traditioneel wordt bouillon getrokken van de botten en andere resten, met een paar groenten erbij.

DE +: Je smukt hem op met rijst, gedroogde peulvruchten of blokjes verse groenten.

Een weldaad voor de gezondheid

Natuurlijk weten we allemaal dat traditionele soep vooral met groenten wordt gemaakt. Maar we beseffen niet altijd dat soep daardoor ook veel vezels bevat, waardoor je lichaam minder makkelijk vetten en cholesterol opneemt. Bovendien zorgen al die groenten ook snel voor een gevoel van verzadiging. Soep is caloriearm maar vult zowel je bord als je maag! Soep verteert ook nog eens langzaam, waardoor dat voldane gevoel ook langer blijft dan bij calorierijker voedsel.

De soepen van het seizoen

De kunst van restjes verwerken

En als we nu eens teruggrepen naar de goede oude soepen van onze grootmoeders? Die traditioneel gemaakt werden met het karkas van de kip en andere restjes van het zondagsmaal? Helemaal volgens de 'no waste' trend, recycleren we onze overschotjes vlees, vis, pasta, groenten (ook de niet zo kraakverse uit de koelkast) en toveren ze om tot de heerlijkste maaltijdsoepen!

De soepen van het seizoen