De uitdaging van het seizoen: de geheimen van batch cooking | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De uitdaging van het seizoen: de geheimen van batch cooking

De uitdaging van het seizoen: principes en tips van het batch cooking

Batch cooking, dat is het idee dat je verscheidene maaltijden in één keer maakt. De trend komt overgewaaid uit Groot-Brittannië en betekent letterlijk 'een hele lading tegelijk koken'. Een slimme manier om verspilling tegen te gaan én veel tijd te winnen. Enige voorwaarde: een goede voorbereiding! Veel is daar niet voor nodig: een paar vuistregels, een handvol tips, en een snuifje organisatie!

 

Hoe bereid je je goed voor?

Organisatie is hét sleutelwoord van batch cooking, zodat je keuken gespaard blijft van chaos... Geen paniek, hier zijn de vijf basisstappen.

  1. Beslis welke gerechten je deze week wil klaarmaken.

  2. Stel een boodschappenlijst op en orden de producten per rayon.

  3. Doe boodschappen en voorzie daar voldoende tijd voor.

  4. Maak alle bereidingen klaar op zondag en bewaar ze in bewaardozen en -potjes.

  5. Elke avond maak je een gerecht klaar, te beginnen met de maaltijden met eieren of room.
De uitdaging van het seizoen: de geheimen van batch cooking

De voordelen van batch cooking

Tijdwinst

Alle voorbereidingswerk gebeurt op zondag, in plaats van elke avond opnieuw te moeten groenten schoonmaken, aardappelen schillen en alles in stukjes snijden…

Geen verspilling

Je koopt alleen wat je nodig hebt voor je geplande maaltijden.

Gezonder

Je kiest voor zelfgemaakte gerechten met producten van het seizoen en je laat je niet verleiden door kant-en-klare en snelle afhaalmaaltijden.

Budgetvriendelijk

Door je boodschappenlijstje af te stemmen op je planning, laat je je minder snel verleiden tot impulsaankopen.

Maakt de dagen simpeler

Gedaan met de vraag: "Wat eten we vanavond?" Je maaltijden liggen vast en zijn al bijna klaar, los van onverwachte omstandigheden tijdens de week.

Hoezo, geen verspilling?

Als je maaltijden op voorhand plant voor een hele werkweek, weet je hoeveel je van elk ingrediënt precies nodig hebt. Zo kun je gerichter boodschappen doen, en vermijd je dat je iets gaat kopen dat uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. Naarmate je meer ervaring krijgt, leer je hoeveelheden beter inschatten en je gevoel te volgen: met extra groenten en wat rijst bedenk je een nieuw gerecht. Er zijn zoveel manieren, om ingrediënten te (her) gebruiken, laat gewoon je creativiteit de vrije loop!

De uitdaging van het seizoen: de geheimen van batch cooking

Respecteer de basisregels!

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: om alle risico op kruisbesmetting te voorkomen, maak je het keukengerei en de snijplank schoon na elk gebruik, dus ook tussen twee bereidingen in. Was ook geregeld je handen. Respecteer de koudeketen en onderbreek ze niet. Laat dus je gerechten afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Stockeer je bereidingen in aparte bokalen of dozen om al hun smaken te bewaren. Let erop dat die bokalen hermetisch afsluitbaar zijn. Wil je schotels invriezen (bijvoorbeeld voor het eind van de werkweek) denk er dan aan dat je nooit voedsel mag invriezen dat al uit de diepvriezer kwam...

De uitdaging van het seizoen: de geheimen van batch cooking

Hoe bewaar je al dat eten het best?

Bewaar je bereidingen in hermetisch afsluitbare potjes en bokalen. Kies liever glas dan plastic. Het neemt wat meer plaats in, maar is gezonder. De meeste gerechten kun je 2 à 3 dagen bewaren in het midden van de koelkast (tussen 3° en 4°C). De gerechten voor het eind van de werkweek zet je in de diepvriezer. Zet de schotels met zuivelproducten het eerst op het menu. Gerechten op basis van groenten, zoals ratatouille en andere groenteschotels, kun je maximaal 2 dagen bewaren.

De uitdaging van het seizoen: de geheimen van batch cooking

Alles wat je moet weten om een pro te worden!

  • Niet alle gerechten zijn geschikt voor batch cooking. Kies hiervoor vooral ovenschotels, ragouts, stoofpotjes, gratins, gehaktschotels.... Die kun je allemaal makkelijk vooraf maken.

  • Wil je pasta op voorhand koken, dan is het aan te raden hem maar halfgaar te koken in het weekend. Spoel hem onder koud water en bewaar in een hermetisch gesloten pot of doos. Dompel de pasta net voor het eten 2 à 3 minuten in kokend water en verwerk in je gerecht.

  • Gebruik je de oven, begin dan met de schotel die de hoogste temperatuur nodig heeft. Daarna zet je de oventemperatuur lager voor de andere gerechten. En hop, zo heb je baktijd én energie uitgespaard!    

Handige tips

Doe het in twee keer

Voor een week koken in één keer, lijkt je misschien wel zwaar (je bent toch 2 u bezig). Verdeel je batch cooking dus eventueel over twee sessies: 1 u op zondag, 1 u middenin de week (bv. woensdag, voor de rest van de week).

En de vitamines dan?

Om al hun vitamines te bewaren, bereid je rauwe groenten en fruit pas op het laatste moment voor, dus op de dag van de maaltijd. Want gesneden groente en fruit verliezen bij contact met de lucht meteen een deel van hun vitamine C. Het is dus belangrijk ze snel op te eten, of ze meteen na het snijden/snipperen in te vriezen.

Het gamma Simpl is er voor jou!

Je let op je budget? Carrefour heeft voor jou Simpl gecreëerd, een gamma van meer dan 500 essentiële producten voor elke dag, aan kleine prijsjes. Deze basisproducten beantwoordenhelemaal aan je noden en zijn het hele jaar beschikbaar in jouw winkel. Om heerlijke recepten mee te maken, met een klein budget.

De uitdaging van het seizoen: de geheimen van batch cooking