De verschillende soorten sla | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De verschillende soorten sla

Klaar voor een rondje sla?

 

Veldsla, kropsla, eikenbladsla, ijsbergsla, bindsla of little gem, Romeinse sla, gekrulde sla. Zoveel soorten sla! En of je nu je sla graag heel natuurlijk hebt of in meer gesofistikeerde combinaties? Dat maakt niet uit. Met sla ben je altijd zeker van vitamines, vezels en antioxidanten. Eet dus naar hartenlust sla en maak salades volgens de inspiratie van het moment.

De verschillende soorten sla

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: alle slasoorten, met hun tere smaak en krokante bladeren, zijn super gezond. Combineer ze gerust onderling: hun kleuren, smaken en texturen zijn gewoon gemaakt om perfect samen te gaan.

VELDSLA

De verschillende soorten sla

Veldsla bevat grote hoeveelheden caroteen (antioxidant), vitamine C en E, foliumzuur, ijzer en andere mineralen, vezels en zelfs omega 3-vetzuren. Om die weldaden maximaal te benutten, behandel je de kwetsbare blaadjes met zachtheid en breng je ze op smaak met milde olie (olijfolie, druivenpitolie) en een beetje azijn (balsamico of sherry).

KROPSLA

De verschillende soorten sla

Wist je dat de bladeren van een kropsla niet allemaal dezelfde voedingswaarde hebben? De donkere, buitenste bladeren bevatten bijvoorbeeld meer provitamine A dan het blekere hart. Een prima reden om de hele krop te verorberen. Hij is op zijn heerlijke best met heel eenvoudige, bescheiden smaakmakers.

EIKENBLADSLA

De verschillende soorten sla

Rood of groen en natuurlijk altijd lekker in een salade. Met een scheutje olijfolie of notenolie, met croutons of krokante pijnboompitten: eikenbladsla doet het wonderlijk goed in een samengestelde salade. Ook een ideaal bedje voor gepocheerde of gegrilde vis of voor sint-jakobsnootjes...

IJSBERGSLA

De verschillende soorten sla

Dit is een forse, ronde en vaste krop sla die wel wat lijkt op een kool. Hij is heerlijk knapperig en verfrissend, en. wat heel bijzonder is: hij bewaart veel beter dan de meeste andere slasoorten. Lekker rauw in een salade of als garnituur, maar je kunt hem ook bereid serveren, met krokante spekjes en warme geitenkaas, of zelfs meegebakken in de wok.

BINDSLA (LITTLE GEM)

De verschillende soorten sla

Heeft vlezige, golvende en krokante blaadjes die wat zoet smaken. Heerlijk in een gemengde salade of als garnituur bij carpaccio of tartaar van rundsvlees of zalm. Gestoofd of gebakken met een scheutje olijfolie past deze sla perfect bij vlees, vis, schelpdieren, peulvruchten of granen.

ROMEINSE SLA

De verschillende soorten sla

Een wat vergeten sla die echt wel onze aandacht verdient. De lange bladeren met dikke nerven zijn uitzonderlijk krokant. De smaak lijkt op spinazie en witloof. Het hart smaakt subtiel bitter en is rauw op zijn best. Romeinse sla is ook heerlijk in soep, in de pan met andere groenten, en zelfs geroosterd op de barbecue!

KRULSLA

De verschillende soorten sla

Deze sla bevat een recordgehalte aan antioxidanten! Hij is vezelrijk, bevat veel vitamine A en K, en is een weldaad voor de darmtransit. De smaak is heerlijk verfijnd. Om maximal van zijn weldaden te genieten, hou je de verwerking eenvoudig: in een gemengde salade, met radijsjes en een mix van granen en pitten, en walnoten of pistaches.

TE ZACHTE SMAAK?

De verschillende soorten sla

Nee, ze zijn niet allemaal zo soft. Er is namelijk ook een grote keuze aan bittere tot pittige soorten bladgroente die als sla worden gebruikt. Daar horen onder meer bladandijvie, krulandijvie, rucola en radicchio bij.

Sla kiezen en optimaal bewaren

Kies altijd sla met frisgroene bladeren en een mooi witte stam. Sla is kwetsbaar en verliest na het snijden snel zijn vitamines. In zijn geheel kun je hem 1 à 2 dagen goed houden in de groentela van de koelkast.Hoe hou je hem langer vers? Verpak hem na het wassen en drogen in keukenpapier, en daarna in een afsluitbare doos ofwel in een vochtige handdoek. Zo in de koelkast en klaar!

Wist je dit?

Sla beschikt over indrukwekkend veel kwaliteiten! De bladgroente bestaat voor 95% uit water en bevat heel weinig calorieën (15 kcal/100 g). Bovendien barst sla van de positieve voedingsstoffen: vitamine C, K, foliumzuur en betacaroteen zitten in alle soorten sla. Dankzij het interessante gehalte aan vezels doet sla wonderen voor je darmtransit. Sla mag je dus echt onbeperkt op het menu zetten!

Shop online bij Carrefour