Eieren klaarmaken, dat is kinderspel! | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Eieren klaarmaken, dat is kinderspel!

Eitjes: lekker, gezond en snel klaar

 

Wil je eens iets anders eten dan vis of vlees, dan zijn eitjes een gezond en makkelijk alternatief. Klassiekers zoals een omelet of spiegeleitje doen het altijd goed, maar we inspireren je met nog heel wat andere k-ei-lekkere recepten.

Eieren mogen niet ontbreken op het menu: ze bevatten veel vitamine D en natuurlijk eiwitten. Veel mensen denken dat je best geen eieren eet als je last hebt van je cholesterol. Maar cholesterol die opgenomen wordt via voeding heeft veel minder invloed op het cholesterolgehalte in het bloed dan vroeger werd gedacht. Een ei is dus een prima vervanger voor een portie vlees, vis of plantaardig vervangproduct. Zolang je niet overdrijft, varieert en doseert, passen eieren perfect in een evenwichtig voedingspatroon!

Eieren zijn geurvreters door de poriën in hun schaal. Ze nemen de geur over van de voedingsmiddelen die in hun buurt liggen. Leg ze in de koelkast dus niet net naast producten zoals prei of vis. Bewaar eieren met de punt naar beneden om de eidooier mooi centraal te houden. 

De basistechnieken

Eieren koken

Je haalt de eieren best een half uur voor het koken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Prik een gaatje in de bolle kant van het ei en breng water aan de kook. Zodra het water kookt, leg je er de eieren zachtjes in. Vanaf dan reken je 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei, 5 à 6 minuten voor medium gekookt en 8 à 9 minuten voor hardgekookte eitjes. Laat de eieren na het koken schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen.

Eieren koken

Eieren pocheren

Eieren pocheren

Breng water met een flinke geut azijn aan de kook. Draai het vuur lager (het water mag niet meer koken) en maak een draaikolk in het water. Breek één per één de eitjes in een tas en laat ze in het draaiende water glijden. Laat 3 min. koken. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken.

Een omelet maken

Breek de eieren één voor één in een schaal. Klop de eieren los met een vork of een garde. Breng op smaak met zout, peper en andere kruiden en specerijen naar keuze. Verhit boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Giet de eieren in de pan en laat bakken tot er bubbels bovenop komen. Draai je omelet om met een spatel. Bak het nog twee minuten, tot het ei niet meer nat is.

Een omelet maken

Een roerei bakken

Een roerei bakken

Breek twee eieren per persoon in een kom. Roer goed tot alles één glad geheel vormt. Breng op smaak met zout, peper en andere kruiden en specerijen naar keuze. Verwarm een klontje boter in een koekenpan. Giet de eieren in de pan en blijf roeren. Zet het vuur
laag. Als de eieren beginnen te koken, stollen ze. Zodra dit gebeurt roer je de eieren om met een spatel, zodat het gestolde ei loskomt van de bodem en het nog vloeibare mengsel kan stollen. Haal de pan van het vuur.

Een spiegelei bakken

Verhit een beetje vet in een pan met antiaanbaklaag. Breek de eieren in een schaaltje. Giet de eieren in de hete pan en schommel de pan even heen en weer zodat het eiwit zich verspreidt in de pan. Laat bakken tot het eiwit is gestold.

Een spiegelei bakken

Laat je inspireren door onze recepten met ei:

Er zijn duizend en een manieren om eitjes te gebruiken in de keuken. Je kan ze vullen en serveren met onze Belgische asperges, je kan ze gebruiken om een overschotje spaghetti om te toveren tot kindvriendelijke nestjes en ze zijn natuurlijk onmisbaar om een heerlijke quiche of pasta carbonara te maken.