Ga de veggie uitdaging aan | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Ga de veggie uitdaging aan

De veggie uitdaging: vegetarische gerechten die bij iedereen in de smaak vallen

 

Zijn er in jouw gezin ook vegetariërs, flexitariërs én verstokte vleeseters, allemaal elke avond rond één tafel? Ben je op zoek naar recepten waar iedereen zich in kan vinden? Geen nood! Laurine, blogster gespecialiseerd in veggie, stelt je enkele van haar beste recepten voor, waarmee ook jij de vegetariërs tevredenstelt en tegelijk de vleeseters een plezier doet. Wedden?

Een traditioneel recept in veggie versie

“Ik bedacht een vegetarische versie van een populair gerecht: gehakt Parmentier. In dit recept heb ik de aardappelpuree vervangen door puree van zoete aardappel en butternutpompoen, die perfect past bij de vleesvervanger die ik hier heb gekozen: seitan. Dat is een product gemaakt op basis van tarwe-eiwit, gluten dus. Daardoor is het erg waardevol, want volle tarwe bevat alle essentiële vetzuren die we elke dag nodig hebben. En voor een extra lekkere toets heb ik het gerecht gegratineerd met Comté. Hier smullen ook vleeseters volop van!”

Italiaans, maar dan veggie 

 “Deze risotto is een update van een klassieker uit de Italiaanse keuken. In deze risotto zit groentebouillon, pompoenpuree en gorgonzola. Om er een echt gastronomisch gerecht van te maken, heb ik chips van rode biet voorzien, maar dat is volstrekt facultatief.”

Pizza Verde

“Pizza rossa, pizza bianca en waarom ook geen pizza verde?”, vroeg Laurine zich af. Dit is haar lekkere alternatief voor de welbekende vierkazenpizza of pizza margherita. Een super lekkere vegetarische pizza belegd met jonge spinazie, rucola, artisjok, groene olijven en basilicumpesto. Laurine zorgt voor de perfecte afwerking met wat smeuïge burrata, voor een culinaire totaalervaring.

Balletjes met wereldsmaken

 “Falafels, dat is het helemaal! Zeker voor mensen die graag vegetarisch willen eten,” benadrukt Laurine. Hier stelt ze haar eigen versie voor, waaraan ze een scheutje esdoornsiroop toevoegt. Dat proef je niet echt in de balletjes, maar het maakt ze wat minder scherp. Opgediend met een avocadosausje met yoghurt is het een echte delicatesse!

Een soep als een maaltijd

“Bij koud weer is niets zo doeltreffend als een heerlijke maaltijdsoep om jezelf op te warmen en de lage temperaturen te trotseren!”, aldus Laurine. Dankzij haar “alles-in één” versie win je tijd in de keuken en geniet je van een mix van al haar favoriete ingrediënten: bloemkool en spliterwten voor een romige velouté met een toast met champignons, op smaak gebracht met tijm. Mmmmm!

4 vragen en antwoorden over veggie

Vegetarisch eten is een niet meer te stoppen trend, maar alvast één misverstand moet nog uit de weg: lekker veggie koken, daar is niks ingewikkelds aan. Een paar slimme combinaties en een beetje creativiteit doen wonderen: als je de veggie trend slim toepast, heb je een garantie op een topfit gevoel, en smaakpapillen die 100% verwend worden! Volg de gids, we vertellen je alles over de magie van veggie.

Hoe start je jouw vegetarische avontuur?

Het geheim: combineren en variëren! Vegetarisch eten is absoluut aangepast aan alle voedingsbehoeften, op voorwaarde dat je eenvoudige combinaties respecteert. Zo is het bijzonder interessant om peulvruchten en volwaardige granen te combineren: rijst en linzen, maïs en rode bonen, ... En voor een optimaal voedingsevenwicht, en om elk mogelijk tekort te voorkomen, volstaat het dat je je maaltijden verder aanvult met supergezonde ingrediënten: noten en pitten, plantaardige olie, gedroogd fruit. Zo varieer je ook volop met texturen, kleuren en smaken, en dat op een ultra gezonde manier!

Wat met vleesvervangers?

Wie veggie zegt, zegt veggie burgers! Die producten op basis van granen, groenten en peulvruchten zijn opvallend aanwezig in de winkelrekken. De ideale vleesvervanger... op voorwaarde dat ze van hoge kwaliteit zijn, evenwichtig zijn qua voedingsstoffen, en geen kunstmatige additieven of aroma's bevatten. Daarom heeft Carrefour een natuurlijk, gevarieerd en kwalitatief gamma ontwikkeld: het Carrefour Veggie gamma, met burgers, koekjes, nuggets en balletjes, op basis van tofoe, bulgur, quinoa, boekweit, kruiden en groenten. En met volop smaak!

En hoe zit het dan met de eiwitten?

Als veggie alternatief voor vlees zijn er natuurlijk eieren en zuivelproducten… maar er is meer. Er bestaan plantaardige alternatieven: tofu of tempeh (op basis van soja) of seitan (op basis van tarwe-eiwitten), volkoren granen (haver, rogge, boekweit, quinoa, rijst, …) zijn van nature rijk aan plantaardige eiwitten.

Zijn dierlijke en plantaardige eiwitten evenwaardig?

We weten dat plantaardige eiwitten niet zo veel essentiële aminozuren bevatten als dierlijke eiwitten. Ze hebben echter andere voordelen: ze hebben geen verzurende werking (zoals de eiwitten in vlees), en zijn rijk aan complexe koolhydraten en vezels. Het is bovendien erg makkelijk om dit tekort op te vangen door "de basis" te respecteren: tijdens elke maaltijd of een volledige dag, een evenwichtige combinatie van peulvruchten, granen, noten en pitten en gedroogd fruit.

Une gamme entière de produits 100% Veggie

Waar staat de Carrefour Veggie kwaliteit voor? 

Carrefour Veggie, dat is een gamma van diepvries- en verse producten die eenvoudig en snel te bereiden of te gebruiken zijn. Ze zijn bestemd voor vegetariërs en flexitariërs en bevatten dus geen vlees of vis. De Carrefour Veggie producten worden onderworpen aan uitzonderlijk veeleisende controles: ze zijn gegarandeerd vrij van GGO's, bevatten geen zoetstoffen of additieven. Wat maakt het verschil? Die extra toets die elk product naar een hoger niveau tilt: een verrassend specerij of knapperig korstje...

Iedereen veggie (tenminste elke donderdag)! 

Elke donderdag biedt Carrefour je 20% korting op vleesvervangers en de Carrefour Veggie producten uit het koelvak. 'Donderdag Veggiedag' is een concrete actie van Carrefour binnen het kader van Act for Food, een campagne die streeft naar een betere voeding.

Vind alle vegetarische alternatieven online!