Niet toegevoegd

Yoghurtijs met aardbeien
Niet toegevoegd
Dit product is niet beschikbaar in de geselecteerde winkel. Gelieve een ander product te kiezen of uw winkel te wijzigen.
Niet toegevoegd
Dit product is niet beschikbaar in de geselecteerde winkel. Gelieve een ander product te kiezen of uw winkel te wijzigen.
Er bestaat al een mandje
Bij je laatste bezoek heb je de volgende producten aan je mandje toegevoegd.
Wat wil je met deze producten doen?
Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.
Welkom bij Carrefour
Bienvenue chez Carrefour
Het vuur aansteken is een van de charmes van het barbecueën op houtskool. Vooral omdat de meeste merken nu ook schoorstenen voorzien om alles sneller in gang te krijgen. Een eenvoudige tip? Neem krantenpapier, rol het tot een bal en gooi het onderaan de barbecue. Steek het papier in brand en voeg aanmaakhout of dennenappels toe. Zodra het hout brandt, kan je de houtskool erbij gieten. Om het vuur niet te smoren, giet je de houtskool er in kleine hoeveelheden bij. Verdeel de houtskool om de warmte te verspreiden. Er bestaan natuurlijk aanmaakblokjes om op de houtskool te leggen, maar vermijd ontvlambare stoffen, zoals alcohol, essenties en andere gels.
Hoe weet je nu wanneer het vuur klaar is om te beginnen bakken? Zodra je houtskool begint te gloeien. Bak nooit voedingsmiddelen boven vlammen. Rode sintels zijn perfect voor een goed doorbakken resultaat, witte sintels zijn dan weer ideaal voor een lichte cuisson. En het rooster? Alles hangt natuurlijk af van wat je bakt en hoe je het wil bakken, maar een (altijd schoon) rooster hangt niet te dicht tegen de houtskool, want dan zou de buitenkant van de voedingsmiddelen verbranden en de binnenkant rauw blijven...
Om te vermijden dat de voedingsmiddelen aan het rooster blijven kleven, wrijf je het rooster in met olie met een borstel of keukenpapier. (Werkt ook met een in olie gedrenkte doormidden gesneden ui). Om te vermijden dat houten brochettestokjes in brand schieten, dompel je ze eerst onder in water voor je er het vlees aan rijgt. Je kan ook origineler uit de hoek komen en de klassieke houten stokjes vervangen door takjes rozemarijn of steeltjes citroengras. Prik nooit je vlees of worsten in om te vermijden dat ze hun sap verliezen en uitdrogen. Draai de voedingsmiddelen niet te vaak om op het rooster. En tenzij je een korstje wil op je vlees, bestrooi je de voedingsmiddelen best pas het na bakken met zout. Zout onttrekt vocht. Je vuur verliest aan kracht? Strooi een handvol grof zout op de sintels om het terug aan te wakkeren. Je kan de houtskool ook parfumeren met verse krui- den: tijm, laurier, Provençaalse kruiden, ...
Barbecue staat vaak synoniem met gezelligheid. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Het vuur, de gloeiend hete hulpmiddelen. Neem altijd gepaste veiligheidsmaatregelen. Zet je toestel op een stabiel, niet ontvlambare ondergrond, weg van de speelzone van de kinderen of dieren. Hou het vuur ver weg van beplanting.
Een barbecue blijft één van de gezelligste maaltijden. Maar ook een waarvan je moeilijk de juiste hoeveelheden vooraf kunt inschatten. En dan blijf je dus met restjes zitten... Ziehier wat je daar nog mee kunt doen.
Voor je je in de feeststemming stort, en om te vermijden dat je achteraf overschotten hebt, reken je vooraf uit hoeveel je van alles nodig hebt voor een geslaagde barbecue waarbij je gasten geen honger hoeven te lijden.
Laat voedsel nooit meer dan 2 uur (1 uur als het erg warm weer is) zomaar staan. Serveer dus liever kleine porties verspreid over de maaltijd, en zet schotels regelmatig terug in de koelkast om te vermijden dat ze te lang in de zon moeten staan. Zijn restjes nog erg warm? Laat ze in (nog niet afgesloten) doosjes of potjes eerst afkoelen tot kamertemperatuur, sluit ze dan hermetisch en zet ze in de koelkast.
Marinades:
De marinade mee serveren als er een paar uur rauw vlees in heeft gelegen, is gevaarlijk. Voedseldat lang marineert, kan namelijk ongewenste bacteriën achterlaten in de marinade. Hou dus liever een kleine portie marinade opzij als je het vlees tijdens het roosteren wilt besprenkelen. Of laat de marinade 5 minuten opkoken en dien ze op als saus.
Vlees:
Gebakken vlees kun je nog 2 à
3 dagen bewaren en eten. Voor rauwkost is dat 3 à 4 dagen. Vries je restjes vlees in, bereid ze daarna dan op hoge temperatuur om ze veilig te kunnen eten. Heb je daarna nog restjes, dan kun je ze alleen nog weggooien.
Gebakken vlees opnieuw opwarmen, maakt het vaak droog. Om dat te vermijden, voeg je het beter toe aan een ander recept: leg rondjes worst op pizza’s, maak quiches, muffins of hartige cake. Of mix al het vlees tot gehakt, zoals voor burgers die je dan bakt in de pan. Gemengd met kruiden wordt dit ook een heerlijke vulling die je naar smaak kunt afwerken: