Het fruit van het herfstseizoen | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Het fruit van het herfstseizoen

Seizoensfruit: de kraakverse najaarsklassiekers

 

De herfst verwent ons met koninklijk en tongstrelend lekker fruit: appels, peren, noten en kastanjes brengen zoete smaken en kraak op ons bord! Je denkt alles te weten over het herfstfruit? Laat je verrassen door enkele tips en originele recepten of (her)ontdek hun rijke smaken, vele soorten en hun goede eigenschappen.

Toffe peer

Om zo in te bijten of om te verwerken in de keuken: peren kunnen het tot ons plezier allemaal. Afhankelijk van de variëteit is het vruchtvlees meer of minder stevig, zodat er een soort is voor elk zoet of hartig gerecht.

Het fruit van het herfstseizoen

CONFERENCE:

De troetelpeer van alle Belgen. Deze slanke, lange peer met groen-tot-brons kleurtje wordt geler terwijl ze rijpt. Het is een verrassende vrucht, sappig en stevig, licht maar wel lekker zoet. Ze is bijzonder verfrissend en bevat weinig pitten. Kinderen zijn er gek op!

Het fruit van het herfstseizoen

DOYENNÉ:

Wit, wegsmeltend en geurig vruchtvlees, een vrolijk gele schil en een wat grillige vorm: dit is een heel sappige perensoort met een zoete, zalige smaak. Het vruchtvlees is ook stevig: een ideale peer voor bereidingen in de oven.

Het fruit van het herfstseizoen

GIESER WILDEMAN:

Dit is dé ideale stoofpeer. Ze is Hollands, klein, goudkleurig en heeft een zoete smaak en korrelige textuur. Het vruchtvlees kleurt rood tijdens bereidingen en smaakt lekker bij hartige gerechten zoals parelhoen.

Het fruit van het herfstseizoen

DURONDEAU:

Een typische herfstpeer die middelgroot tot heel groot kan zijn. Durondeau heeft een uitgesproken, wat scherpe smaak en is erg geurig. Bij de pluk in september is ze ideaal in hartige bereidingen. Vanaf oktober verdient ze een hoofdrol in je desserts.

“Tussen peer en kaas”

De Franse uitdrukking "entre la poire et le fromage" wil zeggen: als de sfeer gezelliger wordt. Oorspronkelijk dus aan het eind van een diner, wanneer belangrijke discussies werden gevoerd.

En waarom niet peer + kaas?

Zowel in taart als in slaatjes zijn peer en (sterke) kaas een prima combinatie. Denk aan cantal, blauwe kaas of roquefort, en zelfs Hervekaas voor een typisch Belgische smaak.  

Kastanjes: kanjers tegen energiedips

Met dubbel zoveel calorieën als bananen, zijn kastanjes bij de meest calorierijke vruchten (180 kcal/100 g). Maar dat is echt geen reden om ze van het menu te halen! Ze zijn namelijk erg rijk aan trage koolhydraten, vitamine B en vezels. Daardoor geven ze lang een verzadigd gevoel, waardoor je urenlang volop energie hebt.

Het fruit van het herfstseizoen

Hier met die gepofte kastanjes!

Snij de kastanjes onderaan vrij diep in met een scherp mes en rooster ze 15 à 20 min in een speciale pan of in de oven. Verpak ze daarna (warm) in krantenpapier en laat 10 min rusten; daarna zijn ze heel makkelijk te pellen.

3 tips voor lekkere walnoten

Het fruit van het herfstseizoen

  1. Als je in de winkel walnoten aan het kiezen bent, tik ze dan zachtjes tegen elkaar. Klinken ze hol, dan zijn ze niet meer vers, ze moeten dof en vol klinken.
  2. Gek op noten, maar niet op dat bittere velletje dat vaak moeilijk te verwijderen is? Laat de gedopte walnoten heel eenvoudig een nacht weken in gezouten koud water, en je haalt de velletjes zo weg!
  3. Verse walnoten kun je in de dop verscheidene weken bewaren, verdeeld over een platte schaal en in een frisse, luchtige omgeving. Heb je ze gedopt gekocht, bewaar ze dan liever in de koelkast.

Shop online bij Carrefour