Je groentjes ruiken lekker naar lente | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Je groentjes ruiken lekker naar lente

Knapperig en vers, primeurgroenten zijn nu op hun best

 

Wie lente zegt, zegt primeurs, dat feest van prille groenten waar iedereen graag zijn tanden in zet. Slaatjes, quiches en andere heerlijke schotels: perfecte composities met die kleurrijke, kraakverse lentegroenten.

Rabarber: smaken die zorgen voor contrast

Rabarber is het enige fruit dat haast niet rauw wordt gegeten, en botanisch wordt ze ook veeleer tot de groenten gerekend, een volle neef van zuring. Alleen de stengels zijn eetbaar, en dan best bereid. Daardoor verdwijnen de giftige stoffen die rabarber bevat. Groene stengels zijn zuurder, de rode watmilder van smaak.

In goed gezelschap

De geurige en kleurige dahl kun je eten als hoofdgerecht en als bijgerecht. Meestal wordt hij geserveerd met witte rijst, of met mals naanbrood, dat zo typisch is voor de Indische keuken.

Dahl of daal of Dal

Dahl is een klassiek gerecht uit de Indische keuken op basis van peulvruchten. Het is een soort geparfumeerde en kruidige curry, rijk aan eiwitten, waardoor het gerecht erg geschikt is voor wie vegetarisch eet.

Hoe rabarber bewaren?

Je bewaart hem in. de groentela van de koelkast, en liefst niet langer dan een paar dagen, want hij wordt snel slap. Diepvriezen gaat dan weer prima. Was en droog hem daarvoor, snij in stukken en verpak ze in een diepvrieszak.

De radijs: klein maar dapper

Omdat zij in de bodem groeit, zit een radijs boordevol oligo-elementen en mineralen, onmisbaar voor de goede werking van ons organisme. Radijzen bestaan voor 90% uit water, waardoor ze prima zijn voor de lijn. Bovendien helpen ze afvalstoffen af te voeren en poetsen ze de nieren en urinewegen. Ze hebben wel een kort leven. Bij deze groente is het niet de kleur van de knolletjes die de versheid bepaalt, wel de conditie van het loof. Mooi groene, frisse blaadjes zijn het teken van kwaliteit. Traditioneel worden radijzen rauw gegeten, maar ze zijn ook heerlijk gebakken in boter: zo ontwikkelen ze hun subtiele smaken.

Te scherp van smaak?

Als je niet dol bent op die pikante smaak, snij de radijzen dan eerst in schijfjes en laat ze een paar minuten trekken in gezouten water.

Wist je dit?

De jonge steeltjes en blaadjes van radijzen zijn perfect eetbaar. Stoom ze gaar en verwerk ze zoals spinazie. Ook lekker in soep, en zelfs in pesto.

Ook zij zijn er klaar voor!

Vergeet ze niet: boemkool, asperges, venkel, waterkers, spinazie …. Deze superverse groenten liggen te blinken in de groentenafdeling. Ze geven volop smaak aan al je gerechten en zitten boordevol gezonde vitamines en mineralen.

Asperge

À point gekookt

De simpelste manier is asperges koken op z'n Engels: in hun bussel, rechtop in gezouten water, met de punten net boven het water. Om te checken hoe gaar ze al zijn, prik je met een mes in de punten. Voelt dat zacht? Klaar! Afhankelijk van de soort en de dikte reken je 12 à 20 min.

Bloemkool

Hoe kiezen?

Let er bij het kiezen op dat de bloemkool mooie, frisse bladeren heeft: hoe meer blad, hoe langer je de kool kan bewaren. In de groentela van de koelkast bewaart ze in haar geheel 2 à 3 dagen, maar je kan ze langer goedhouden door ze in roosjes te snijden en die in een afgesloten doos in de koelkast te zetten.

Venkel

Wist je dit?

Rauw in een salade of gesmoord in de pan: de wat scherpe smaak verzacht je met suiker, honing of... citrusfruit. De combinatie met partjes sinaasappel is ronduit subliem. Het loof en de steeltjes kun je drogen en als geurige smaakmaker gebruiken, bijvoorbeeld in soep.

Shop online bij Carrefour