Originele recepten voor raclette en fondue | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Originele recepten voor raclette en fondue

Raclette en fondue zoals je ze nog nooit zag

In hartje winter genieten we van de warmte en de typische gezelligheid van een goede raclette, een verkwikkende fondue of een stevige kaastaart. Dus komen we met de familie samen, of verzamelen we zoveel mogelijk vrienden rond de tafel en besluiten we die traditionele recepten een originele twist te geven. Fantastisch feestje gegarandeerd!

Fondue voor dummies

Fondue is één van die supergezellige maaltijden bij uitstek. Een fonduestel. Volop kaas. Witte wijn. Een bende vrienden. En kijk, je huis lijkt prompt een chalet...

De basis voor fondue:

  • Wat?

Zorg voor voldoende afwisseling. Voorzie 4 à 5 soorten kaas en kies vooral gekookte soorten met geperste korst, zoals emmentaler, gruyère, Comté, Beaufort, ... Sommige fans voegen ook wat Reblochon of vacherin toe, voor een extra romige toets. Snij vooraf de korst weg en rasp de kaas of snij hem in heel kleine blokjes. 

  • Hoeveel?

Reken 250 g kaas per persoon.

  •  Hoe?

Smeer eerst de pan in met een teentje knoflook (dat je er daarna ook in kan laten). Giet er een glas witte wijn in en verwarm tot net onder het kookpunt. Voeg geleidelijk kaas toe en roer met een houten lepel in de vorm van het cijfer 8. Voeg een scheutje kirsch en een beetje nootmuskaat toe. Het is vrij gebruikelijk om wat maïszetmeel toe te voegen, maar puristen zullen je vertellen dat het volstaat om iets minder wijn te gebruiken om de ideale romigheid te krijgen en tegelijk zeker te zijn van die rijke kaassmaak. Een fondue bereiden is een kwestie van geduld. Neem dus de tijd, en laat het mengsel zeker nooit koken.

 

Fondue in goed gezelschap

Volgens de traditie zijn het stukjes brood die je onderdompelt in de fondue, maar niets houdt je tegen om speciaal brood te gebruiken, zoals maïs- of notenbrood, croutons ingewreven met knoflook of kort geblancheerde groentjes die nog wat knapperig zijn. Laat je creativiteit de vrije loop!

Een regenboog van rauwkost

Leef je op een grote houten plank uit met het schikken van ingrediënten per kleur, zodat je een regenboog-effect krijgt. Speel daarbij ook met tussentinten en schakeringen. Maak o.m. deze groenten en vruchten schoon, snipper waar nodig en schik ze op de plank: radicchio, rode biet, chioggia-biet, rode ui, peer, rode krieltjes, radijzen, dadels, kerstomaten, wortelen, witloof, waterkers… Zet de plank in het midden van de tafel en voorzie ook een mooie selectie brood en noten.

Originele recepten voor raclette en fondue

Drie formidabele fondues

Omdat fondue zoveel meer kan zijn dan een stukje brood in smeuïg gesmolten kaas en wat gerookte vleeswaren. Ga voor een fondue in luxeversie om je gasten van hun sokken te blazen, voor een originele fondue met champignons, of kies voor fondue met kool in de hoofdrol. Het is vooral een kwestie van er een originele twist aan te geven.

Razend lekkere raclette!

In je pannetje smelt de kaas heerlijk langzaam. Maak de raclette-maaltijd extra lekker met verrassende ingrediënten. Alle combinaties zijn mogelijk en er is voor elk wat wils: zoet/zout, pittig, veggie of met lokale producten… Het principe van raclette kan je eindeloos variëren, tot groot plezier van ieders smaakpapillen!

Geen kruimeltje kaas gaat verloren

Genoten van een echte fondue uit de Savoie, of een heerlijke raclette, en de ogen zijn groter geweest dan de buik? Als je met de restjes en wat originele ideeën nu eens gerechtjes in elkaar flanste om nog eens duimen en vingers bij af te likken? Een overschotje fondue, raclettekaas, misschien zelfs charcuterie en aardappelen? Geen probleem! Hier zijn een paar lekkere ideeën voor gerechtjes waar je het, in dit koude seizoen, warm van krijgt en waarmee je tegelijk die restjes wegwerkt.    

  • Hartige crumble:
    Vul een ovenschaal met restjes zalm en een mix van groenterestjes. Strooi er een crumble van bloem, boter en parmezaan over en bak goudbruin in de oven.

  • Bruschette:
    Wrijf met een gepeld teentje knoflook over het oppervlak van sneden oudbakken boerenbrood. Leg er charcuterie, schijfjes tomaat en tot slot raclettekaas op. Kruid met peper en zet 10 min in de oven op 200°C.

  • Gevulde aardappelen:
    Snij de gekookte aardappelen in de lengte in tweeën. Hol beide helften met een lepeltje wat uit. Meng het uitgeschepte kruim met room, kleine blokjes raclettekaas en charcuterie, peper en fijngehakte peterselie. Vul er de halve aardappelen mee en bak 15 min in de oven op 200°C.

  • Cake:
    Meng in een schaaltje met behulp van een vork 150 g bloem, 1 zakje bakpoeder, 3 eieren, 120 ml melk, 40 ml olie, 200 g restjes van fondue (in blokjes) en in stukjes gesneden charcuterie. Giet in een ingevette cakevorm en bak 40 min in de oven op 200°C.

  • Tartiflette:
    Fruit gesnipperde ui zachtjes in een klontje boter. Meng met dikke plakken gekookte aardappel en in blokjes gesneden charcuterie. Schik alles in een ovenschaal en bedek met sneetjes raclettekaas. Bak 20 min in de oven op 200°C. Voor een wat lichtere gratin vervang je de aardappelen door gestoomde bloemkoolroosjes of schijfjes courgette.
 

Shop online bij Carrefour