Zorg voor voldoende afwisseling. Voorzie 4 à 5 soorten kaas en kies vooral gekookte soorten met geperste korst, zoals emmentaler, gruyère, Comté, Beaufort, ... Sommige fans voegen ook wat Reblochon of vacherin toe, voor een extra romige toets. Snij vooraf de korst weg en rasp de kaas of snij hem in heel kleine blokjes.
Reken 250 g kaas per persoon.
Smeer eerst de pan in met een teentje knoflook (dat je er daarna ook in kan laten). Giet er een glas witte wijn in en verwarm tot net onder het kookpunt. Voeg geleidelijk kaas toe en roer met een houten lepel in de vorm van het cijfer 8. Voeg een scheutje kirsch en een beetje nootmuskaat toe. Het is vrij gebruikelijk om wat maïszetmeel toe te voegen, maar puristen zullen je vertellen dat het volstaat om iets minder wijn te gebruiken om de ideale romigheid te krijgen en tegelijk zeker te zijn van die rijke kaassmaak. Een fondue bereiden is een kwestie van geduld. Neem dus de tijd, en laat het mengsel zeker nooit koken.