Paradijs voor pannenkoekenliefhebbers | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Paradijs voor pannenkoekenliefhebbers

Op 2 februari spelen pannenkoeken de hoofdrol

Veertig dagen na Kerstmis steken we de kaarsen terug aan en luidt Lichtmis de feestelijkheden terug in. Op het feestmenu staan pannenkoeken: traditioneel of origineel, zoet of hartig. Wij hebben verrassende recepten die familie en vrienden zullen verbazen.

BACK TO THE BASIC

Pannenkoekenbeslag is eigenlijk niet zo moeilijk te maken. Maar dat wordt anders als je geen eieren of melk eet... Hier zijn een paar alternatieve recepten. Omdat het kan, vegan leven en tegelijk een ongelooflijke snoeper zijn...

De basis

De basis, dat is dit klassieke recept voor 4 personen. Zeef in een mengkom 250 g bloem met 1 snuifje zout en 2 el suiker. Maak een kuiltje in het midden, breek daarin in totaal 4 eieren en meng met de bloem. Voeg daarna beetje bij beetje 500 ml melk toe en roer tot een glad beslag. Voeg tot slot 50 g gesmolten en afgekoelde boter toe, meng zorgvuldig, laat 30 min rusten en bakken maar!

Paradijs voor pannenkoekenliefhebbers

Enkele slimme tips:

  • Werk met ingrediënten op kamertemperatuur, zo laat de bloem zich makkelijker mengen met de eieren en de melk en krijg je vlotter een beslag zonder klonters.  

  • Laat het beslag bij kamertemperatuur rusten in de mengkom, afgedekt met een schone handdoek.

  • Gebruik een stuk keukenpapier, in 8 geplooid, om na elke pannenkoek boter in de pan te smeren.

  • Om pannenkoeken warm te houden terwijl je verder bakt, stapel je ze op een bord dat op een pan heet water staat. Dek het bord af met een mengkom.    

Bloem in soorten

Met de bloem kun je volop variëren: vervang 50 à 100 g gewone bloem door boekweitmeel, maïsmeel, kastanjemeel of volkorenbloem.

Vederlichte pannenkoeken

Die krijg je door de helft van de melk te vervangen door blond bier, of door spuitwater. Je kunt ook de helft van de bloem vervangen door maïszetmeel. Voor dikkere, malsere pannenkoeken vervang je de helft van de melk door room.

De juiste dikte

Perfect pannenkoekenbeslag moet dikker zijn dan melk, maar vloeibaarder dan zure room... Is het te dik, voeg dan een beetje water of bier toe, geen extra melk.

Top van alle toppings

Geef je pannenkoeken op en top crunch door ze op te dienen met 125 g noten (walnoot, pecan, amandelen, hazelnoten, …) of pitten (zonnebloem, sesam, pompoen, ...), grof gehakt en gemengd met 250 g honing die je eerst op een laag vuur hebt opgewarmd.

Parfumeer die pannenkoeken

Met sinaasappel

Meng 2 el oranjebloesemwater en de zeste van 1/2 sinaasappel door het beslag.

Met bier

Vervang de helft van de melk door blond bier. Het beslag wordt er extra luchtig en geurig van.

Met chocolade

Zeef ongezoet cacaopoeder tegelijk met de bloem.

Met specerijen

Voeg 1 à 2 tl kaneel of ½ tl gemberpoeder en ½ tl muskaatnoot toe. En waarom niet het merg uit ½ vanillestokje?

Met alcohol

Keuze te over: rum, cognac, Grand Marnier, calvados, pastis, cointreau…

Met rozenwater

Giet 2 el rozenwater bij het beslag, voor bloemrijke en uiterst geurige pannenkoeken.

Originele pannenkoekenrecepten

Geen inspiratie voor Lichtmis dit jaar? Hier enkele originele ideeën voor pannenkoeken die de traditie onderuithalen, met smaken en aroma’s om duimen en vingers bij af te likken.

Kant-en-klare pannenkoeken

Shop online bij Carrefour

Onze recepten voor een hartverwarmende winter