1. Welke extra’s kan je gebruiken voor een ‘pasta de luxe’?
Heb je al eens gedacht aan geraspte mierikswortel, fijngemalen noten of geroosterde pijnboompitten om je pastagerecht wat 'kraak' te geven? Of om forel- of zalmeitjes toe te voegen voor een extra frisse toets? Knoflookchips of gefrituurde uitjes, voor extra smaak? Laat je inspireren!
2. Vers of gedroogd?
Gedroogde pasta wordt gemaakt van harde tarwebloem, water en soms eieren. Verse pasta daarentegen bevat in de eerste plaats verse eieren, griesmeel of zachte tarwebloem, en water.
3. Kleine of grote honger?
Afhankelijk van de eetlust en of je pastaschotel het hoofdgerecht is, kook je ongeveer 500 g voor 4 personen. Als bijgerecht bij een andere schotel volstaat 250 g voor 4 personen.
4. Welke sauzen bij welke pasta?
Uiteindelijk is het de saus die je pastagerecht maakt. Kies bij voorkeur romige sauzen (zoals carbonara) bij tagliatelle, en puttanescasaus of pesto bij spaghetti. Bij penne kies je voor een wat vloeibaardere saus zoals arrabiata, want door hun vorm kan de saus in de holle binnenkant lopen. En tot slot: kleine pasta zoals orzo en fijne vermicelli horen in bouillons en soep.
5. Correct met kaas
Kun je niet weerstaan aan macaroni met ham en geraspte emmentaler? Ketterij! Italianen zullen je vertellen dat bijna elk pastagerecht zijn eigen kaas vraagt. Zo is geraspte Parmezaanse kaas een specialiteit van de regio Emilia-Romagna. Hij wordt zelfs de 'koning van de Italiaanse kaas' genoemd. De Romeinse keuken draait helemaal rond pikante, zoute pecorino. Dichter bij de smaak van Parmezaanse kaas heb je grana, die goedkoper, jonger en minder zout is. Om de (juiste) kaas optimaal tot zijn recht te laten komen bij de pasta, rasp je hem vers, idealiter een uur nadat je hem uit de koelkast hebt gehaald. Zo smelt hij heerlijk over je warme pasta.