Pasta, pronto! | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Pasta, pronto!

Met passie over pasta!

 

We zijn gek op pasta in al zijn vormen en maten: met vlees, op z’n Italiaans of met groentjes… we blijven onvermoeibaar smullen van pasta! Al onze tips en ideeën voor eenvoudigweg goddelijke pasta.

De 4 Italiaanse trucs voor perfect gekookte pasta

  1. Een grote hoeveelheid water: reken 1 l water per 100 g pasta en voeg pas zout toe als het water volop kookt.
  2. Respecteer de kooktijd:
 kook je pasta 'al dente' (beetgaar) voor lekker malse pasta die binnenin nog een beetje kraakt!
  3. Een pollepel kookwater: bewaar een beetje kookvocht en voeg dat toe aan de saus, om de smaak nog op te peppen.
  4. Pasta in de saus, niet andersom:
 laat de saus sudderen in een pan en giet er de uitgelekte pasta bij. Laat op een hoog vuur nog 30 seconden doorkoken.

Heiligschennis!

 

Pasta eet je met maar één soort bestek: een vork. Tagliatelle snijden met een mes wordt beschouwd als heiligschennis, net als een lepel gebruiken om je spaghetti op te rollen. Je pasta rond je vork rollen, is tenslotte maar een kwestie van oefening!

Pasta Quizz

Van pasta word je niet dikker

JUIST! Toch het superexcuus om elke dag pasta te eten! Volgens een studie van onderzoekers aan het neurologisch instituut IRCCS Neuromed in Pozzilli (Italië) met meer dan 23.000 Italianen naar het verband tussen het eten van pasta, het BMI en de verhouding taille-heupen, “draagt het eten van pasta, binnen de redelijke voedingsbehoeften, bij tot de algemene gezondheid van het lichaam, een slankere taille en een betere verhouding tussen taille en heupen.” Natuurlijk op voorwaarde dat je niet te gul bent met geraspte kaas, room en spekjes ...

Volkorenpasta is gezonder    

JUIST! Een gerecht met volkorenpasta dekt ongeveer 20% van de dagelijkse behoefte aan vezels, twee keer zoveel als witte pasta. Hij vult lekker en de energie die hij aanbrengt, wordt trager opgenomen door ons organisme. En je eet er minder van, omdat hij sneller een verzadigd gevoel geeft dan klassieke pasta.

Verse pasta bevat meer calorieën

FOUT! Je kookt hem korter en hij smaakt anders, maar de voedingswaarde en het caloriegehalte zijn ongeveer hetzelfde als bij gedroogde pasta Ze bestaan namelijk uit dezelfde natuurlijke bestanddelen die van pasta een heerlijke bron van vezels, vitamines en mineralen maken.

Handige ideetjes voor sublieme pasta

1. Welke extra’s kan je gebruiken voor een ‘pasta de luxe’?
Heb je al eens gedacht aan geraspte mierikswortel, fijngemalen noten of geroosterde pijnboompitten om je pastagerecht wat 'kraak' te geven? Of om forel- of zalmeitjes toe te voegen voor een extra frisse toets? Knoflookchips of gefrituurde uitjes, voor extra smaak? Laat je inspireren!   

 

 2. Vers of gedroogd?
Gedroogde pasta wordt gemaakt van harde tarwebloem, water en soms eieren. Verse pasta daarentegen bevat in de eerste plaats verse eieren, griesmeel of zachte tarwebloem, en water.

3. Kleine of grote honger?
Afhankelijk van de eetlust en of je pastaschotel het hoofdgerecht is, kook je ongeveer 500 g voor 4 personen. Als bijgerecht bij een andere schotel volstaat 250 g voor 4 personen.

 
4. Welke sauzen bij welke pasta?
Uiteindelijk is het de saus die je pastagerecht maakt. Kies bij voorkeur romige sauzen (zoals carbonara) bij tagliatelle, en puttanescasaus of pesto bij spaghetti. Bij penne kies je voor een wat vloeibaardere saus zoals arrabiata, want door hun vorm kan de saus in de holle binnenkant lopen. En tot slot: kleine pasta zoals orzo en fijne vermicelli horen in bouillons en soep.


5. Correct met kaas
Kun je niet weerstaan aan macaroni met ham en geraspte emmentaler? Ketterij! Italianen zullen je vertellen dat bijna elk pastagerecht zijn eigen kaas vraagt. Zo is geraspte Parmezaanse kaas een specialiteit van de regio Emilia-Romagna. Hij wordt zelfs de 'koning van de Italiaanse kaas' genoemd. De Romeinse keuken draait helemaal rond pikante, zoute pecorino. Dichter bij de smaak van Parmezaanse kaas heb je grana, die goedkoper, jonger en minder zout is. Om de (juiste) kaas optimaal tot zijn recht te laten komen bij de pasta, rasp je hem vers, idealiter een uur nadat je hem uit de koelkast hebt gehaald. Zo smelt hij heerlijk over je warme pasta.

Drie onweerstaanbare pastagerechten

Penne met vleesballetjes
De klassieke pasta met vlees

Wil je het gezin moeiteloos doen smullen? Ga dan voor een royale pot penne met vleesballetjes in tomatensaus! Een klassieker met basilicum die bij iedereen in de smaak valt.

Probeer hem eens!
Spaghetti met vongole en pangrattato
Lekkernij met zeevruchten

Elke pastaliefhebber heeft al eens van spaghetti alle vongole genoten! Dit typisch Napolitaanse gerecht met verse schaaldieren is een echte klassieker!

Ik kook!
Cannelloni met butternut, hazelnoten en parmezaansaus
Veggie en vol smaak

En de vegetariërs? Die krijgen cannelloni, rijkelijk gevuld met ricotta en butternut. Het gerecht wordt afgewerkt met geroosterde hazelnoten en muskaatnoot.

Proef dit eens!

Nog lekkerder de dag erna!

Oeps, je ogen waren groter dan je buik... Wat te doen met restjes gekookte pasta? Met wat creativiteit maak je er nog een feestelijk gerecht mee! Een gratin, een stoofpotje, een hartige taart, beignets of zelfs een flan: zo krijgt dat restje een nieuwe hoofdrol!

De goede basis

Correct opwarmen

Om je pasta op te warmen, giet je een bodempje water in een braadpan of kookpan. Leg er de pasta in en laat een paar minuten sudderen. Voeg eventueel nog wat water toe als de pasta opdroogt of vastplakt.

Goed bewaren

Gekookte pasta, in een afgesloten doos, kun je maximaal drie dagen bewaren in de koelkast, maar het is aan te raden het restje zo snel mogelijk te verwerken, liefst de volgende dag al.

Wees creatief!

Als slimme gratin

Ter variatie op de klassieke ham-en-kaas: denk aan groenten met een pittige smaak, zoals broccoli of prei, en aan sterke kazen (blauwe kaas, reblochon). En waarom niet met een beetje truffel, die veel smaak én een vleugje chic toevoegt?

Als lauwe salade

Met in de pan gebakken groenten, feta of gerookte vis (forel, zalm, makreel).

In een pannenkoek

In een beslag op basis van eieren, geitenkaas en geraspte groenten. Bak hiervan kleine pannenkoekjes in een pannetje. Dien op met een yoghurtsausje met verse kruiden: heerlijk!

In zoete beignets

Door je restje pasta door een beslag op basis van bloem, eieren en melk te scheppen. Maak daar balletjes van en bak ze in hete frituurolie goudbruin. Haal ze uit de olie en strooi er bloemsuiker over. Een smeuïg én verbazend snoepje!

In een stoofpotje

Dat rustig suddert met rode paprika's, tomaten, scampi's en een curry-basilicumroomsausje.

Als hartige crumble

Met restjes zalm en een mix van groenten waarop je de crumble strooit, dat mengsel van bloem, boter en parmezaan.

Shop online bij Carrefour