Recepten voor het lentefeest | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Recepten voor het lentefeest

Maak van je lentemenu een echt feest!

 

Terwijl we vast zitten tussen onze 4 muren, is het een welkome ontspanning om feestelijk te koken. Zo hoeven we het lentefeest niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Jammer dat grootouders, familie en vrienden er niet in levende lijve kunnen bijzijn. Misschien kan je een portie aan hun deur zetten? Want zoals je weet smaken stoofpotjes en gratins nog lekkkerder de volgende dag.

Gaspacho van groene asperges? Verrassend, niet?

Vlug, vlug, het seizoen van de asperges is zo voorbij. Geniet er nog eens ten volle van met deze heerlijk frisse gazpacho. Deze koude soep heeft zoals je weet Andalousische roots. Maar in dit recept gaan we iets verder weg van deze roots en voegen we er eens groene asperges aan toe. Smaakvol en lentefris. Voeg er een streepje peterselie aan toe en serveer in kleine glaasjes die je in een grote kom met ijsblokjes zet.

Asperges schillen, zo doe je dat

Goed nieuws : groene en paarse asperges hoef je niet te schillen. Het volstaat om enkel het onderste deel van de steel - dat hard en vezelig is - eraf snijden met een scherp mesje.
Witte asperges schil je altijd. Dat doe je zo : pak het kopje voorzichtig vast en schil de asperge van de kop naar onderen met een dunschiller. Hergebruik de schillen als basis voor een heerlijke aspergeroomsoep of een heldere aspergebouillon die van pas komt als je risotto met asperges maakt.

Osso bucco, de klassieker uit Milaan

Osso buco betekent letterlijk een been met een gat erin. Het is het mooie deel van de kalfsschenkel. Je kan dit recept evengoed maken met kalkoen, lam of varkensvlees. Stuur het recept gerust bij volgens je eigen smaak. Een vereiste : een goede stoofpot met een dikke bodem. Daarin kan de osso buco urenlang sudderen tot een heerlijk stoofpotje.

Het gehiem van de perfecte osso bucco

Het voordeel is dat je osso bucco op voorhand kan klaarmaken en opwarmen als je aan tafel gaat. Hij verliest niets van zijn smaak, integendeel. Osso bucco serveer je met gremolata of persillade op zijn Italiaans. Veel meer dan peterselie, look en een zeste van citroen heb je hier niet voor nodig. Om af te wisselen kan je de citroen vervangen door appelsien of mandarijn. De peterselie kan je vervangen door koriander of munt. Deze persillade releveert heel wat vleessoorten en doet het ook wonderwel bij vis.

Het lam, geliefd in al zijn vormen

De volgende dag laten de restjes van de lamsbout zich makkelijk verwerken in tal van smakelijke gerechten. Hier alvast 2 super eenvoudige ideeën :

Lamskroketjes: hak de restjes van het gestoofde vlees fijn en meng ze met gekookte aardappel en verse kruiden. Maak er balletjes van en rol deze in broodkruim. Even bakken in de friteuze, looksausje erbij en klaar is kees.

Parmentier: verwerk restjes van de lamsbout in een heerlijke ovenschotel. Hak het vlees fijn in de keukenrobot of met een mes. Een laag groentjes zoals prei of worteltjes, daarop komt het lamsgehakt en daarbovenop aardappelpuree. Dat gaat zo de oven in. Werk vlak voor het opdienen af met pijnboompitten en bieslook.

  • Lamsbout: dit stuk komt van de achterpoten. Klaargemaakt met het been eraan, maakt dat het vlees zachter is meer smaak heeft.
  • Lamsfilet: ook lamszadel genoemd, dit lange en fijne stuk vlees komt van onderaan de rug. Je bakt het kort aan in de pan.
  • Lamskroon: dit zijn de ribben van het lam. Ook bekend onder de naam lamsrack als de ribben aan elkaar vasthangen.
  • Lamsragoût: vlees van de schouder, de hals of de borst. Deze stukken mag je lang laten sudderen op een zacht vuurtje. Ook lekker met primeurgroentjes in een tajine.
  • Gehakt lamsvlees: gemaakt van taaiere stukken zoals de hals, de borst of de schouder. Lamsgehakt moet perfect doorbakken zijn.
Recepten voor het lentefeest

Feestideeën bij de vleet

Of je nu een volleerde chef bent of een nieuweling in de keuken, het feest begint aan het fornuis. Laat je inspireren door deze successrecepten. Maak gerust gebruik van onze ideeën en tips, laat je creativiteit de vrije loop en doe de zelfgemaakt-keuken alle eer aan. Misschien heb je in deze periode  wat meer tijd? Profiteer ervan om je super kookkrachten te ontdekken.

Shop online bij Carrefour