Niet toegevoegd

Earl Grey prosecco en wodka
“Wij kiezen voor cava.”
“Ja, wij ook, het is geen compromis. Als heel de avond cava kan, dan doe je toch heel de avond cava. Toch?”
“Bij ons allebei. Verse jus: mijn man perst altijd de appelsienen en zorgt voor bubbels. Elk jaar, elk jaar. Het kan niet zonder.”
“Bij ons zijn ook alle soorten drank aanwezig: bubbels, sap,…”
Uit een fles champagne schenk je 6 à 7 glazen. Meer gasten? Kies dan een magnum, het equivalent van 2 flessen. Bovendien is dat het ideale formaat voor de bewaring van champagne.
Champagne, cava en prosecco worden fris maar niet ijskoud gedronken. Dan verliezen ze namelijk hun fijne smaak en elegantie. De ideale temperatuur is 9°C.
Om een fles bubbels snel te koelen, vul je een ijsemmer met ijsblokjes. Voeg wat zout toe en giet er water bij, dat mee zal bevriezen. Leg vervolgens de fles in het ijs.
Een glas een rijmlaagje geven? Dompel de bovenrand in citroensap en dan in fijne kristalsuiker. Laat drogen. Voor een gekleurd rijmlaagje vervang je het citroensap door siroop van grenadine of munt.
De klassieke gin-tonic serveer je in een groot ballonglas met ijsblokjes. Doseer 4 tot 7 cl gin naar eigen smaak. Kantel het glas en giet de koude tonic er langzaam in zodat de bubbels zich voorzichtig mengen met de alcohol. Een gin-tonic kan je pimpen met aromatische kruiden en bessen zoals tijm, rozemarijn, basilicum, schijfjes citroen of komkommer, roze bessen, …
Bewaar rum niet in de koelkast. Zelfs al vinden sommigen het aanlengende effect van ijsblokjes lekker (de alcohol smaakt dan minder sterk door), rum is eigenlijk bedoeld om te worden gedegusteerd op kamertemperatuur. De kou maskeert de smaak van de rum waardoor je niet alle aroma’s meer proeft.
“Champagne, cava, prosecco? De aroma’s en smaken van deze drie bubbelende dranken zijn helemaal anders. Ze hebben elk hun kwaliteiten en natuurlijk hun publiek. Champagne is een prestigewijn bedoeld voor grootse gelegenheden. Cava, erg populair in Vlaanderen, wint terrein in Wallonië terwijl prosecco vooral bij jongeren in de smaak valt.”