Niet toegevoegd

Gevulde courgette met kalfsgehakt, quinoa, paprika, olijven en mozzarella
“We zijn met vijf thuis. Met drie kinderen, waaronder twee grote tieners met een nog grotere eetlust, moet ik soms mijn budget in de gaten houden. Maar ik weiger toegevingen te doen op het vlak van kwaliteit. Ik kook altijd gezond, evenwichtig en gevarieerd. Hoe ik dat aanpak? Ik organiseer me door vooraf een menuplan voor de hele week te maken. Vervolgens koop ik producten in grotere verpakkingen, kijk ik uit naar promo-aanbiedingen en bewaar ik in de diepvriezer wat ik niet meteen nodig heb.”
Maak zelf je brochettes! Het is heel makkelijk, veel creatiever en goedkoper. Wissel stukjes vlees af met groenten zoals champignons, paprika, ui… of stukjes fruit zoals ananas of perzik. Het fruit en de groenten geven extra smaak aan het vlees en zorgen dat het langer sappig blijft.
Om overbodige uitgaven én verspilling te voorkomen is het belangrijk om goed uit te rekenen welke hoeveelheden eten je nodig hebt. Reken per persoon: tussen 200 g (worst, steaks,…) en 250 g (ribbetjes )vlees of 300 g gevogelte. Voorzie daarbij 75 g pasta, rijst of taboulé (ongekookt gewicht). Vegetarisch? Reken op 150 g tofoe, halloumi of quorn en 150 g peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.
Maak je eigen marinades. Om bijzondere smaken op tafel te toveren, heb je geen peperdure ingrediënten nodig. Werk met specerijen, kruiden, olie, sap van citrusvruchten… om je eigen, hoogst originele marinades te creëren. Heb je te veel? Rauw vlees in een marinade kun je tot 3 maanden bewaren in de diepvriezer!
Aardappelen. Omdat voor velen een barbecue niet af is zonder patatjes! Leg ze op de rooster met een beetje kruidenboter, steek ze op spiesjes, bereid ze op z’n Zweeds (hasselback), in een koude salade… En waarom voor de verandering eens niet werken met zoete aardappelen?
Gegrilde maïskolven (10 à 15 min op je BBQ), geserveerd met gezouten boter met wat paprikapoeder… overheerlijk!
Gegrilde groenten, op de BBQ natuurlijk. Champignons, paprika’s, uien, aubergine, courgettes… Zo makkelijk.
En als je nu eens geroosterde Romeinse slaharten opdiende? Snij de salade in de lengte in twee of vier en leg op de rooster. Een scheutje olie erover, wat balsamicoazijn en schilfers Parmezaanse kaas, en klaar. En nog bijzonder smakelijk ook!
Stel je menu samen op basis van de groenten om plezier, een klein budget en balans met elkaar te combineren. Als voorgerecht zijn komkommers, radijsjes, wortelen en kerstomaatjes, eenmaal gewassen en in stukjes gesneden, overheerlijk in een dip zoals hummus en andere tonijnrillettes.
Denk aan hartig gebak en quiches, makkelijk om mee te nemen. Aan de eieren, bloem en melk voeg je groenten, blokjes ham, olijven, kaas en een flinke dosis kruiden toe. En waarom geen tortilla op basis van aardappelen en rucola?
Van een maaltijdsalade maak je een volwaardig gerecht dankzij de schatten in je koelkast. Ga voor mix & match met restjes kip, gebraad of pasta gegarneerd met kruiden naar keuze (peterselie, koriander, bieslook, kervel). Om het geheel minder vettig te maken gebruik je yoghurt, mosterd en citroen om klaargemaakte mayonaises of vinaigrettes te vervangen.
Vervang de frisdrank door een heerlijk alternatief: water gearomatiseerd met fruit of kruiden. Heerlijk verfrissende zelfgemaakte drankjes.
Maak er een gewoonte van om altijd enkele basisingrediënten in huis te hebben. Niet duur en je kan ze gebruiken bij de bereiding van heerlijke taarten, gebak, koekjes, ijsjes (bloem, boter, suiker, eieren…), seizoensfruit en ziezo, je kan genieten van zelfgemaakte lekkernijen!
Wist je dat appelen en peren de goedkoopste fruitsoorten op de markt zijn? Ze zijn overheerlijk in een taart, crumble, gepocheerd in een vanille- of kruidensiroop of geroosterd in de oven met honing en kaneel.
Zelfgemaakte sorbet zonder ijsmachine? Natuurlijk kan dat! Aardbeienijs of sorbet van rood fruit maak je zonder machine. Je zal ervan gaan watertanden. Meng het gekozen fruit en werk je sorbet af met kokoswater of amandelmelk vooraleer je het 4 uur laat rusten in de diepvriezer.
Zelfgemaakt kastanje-ijs bereiden in 1 minuut? Een doos kastanjepuree en een doos gezoete gecondenseerde melk is alles wat je nodig hebt. Meng en giet in een bewaardoos, ½ uur in de vriezer en voilà, het lekkerste en romigste ijs van de zomer!