Het beste van gratins | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Het beste van gratins

Ontdek onze gratinrecepten en onze tips voor gegarandeerd en gegratineerd succes

Een goudbruin korstje met daaronder smeuïge en smaakvolle laagjes… Niets zo hartverwarmend tijdens koude winterdagen als een gratin! Laat je verleiden door het ultieme comfort food.

De basis van gratin

De basis van gratin

De gratin is het bekendste en makkelijkste ovengerecht, dat meestal wordt gemaakt op basis van voorgekookte pasta of aardappelen. Aanvullen doe je naar smaak, met gehakt, vis of groenten. Je giet alles in een ovenschaal, met als bekroning een royale laag kaas, en schuift het gerecht in de oven. Hoe lang? Gemiddeld heeft een gratin 1u30 nodig in de oven. De ovenschotel is klaar als het korstje goudbruin kleurt. Het is een handig en budgetvriendelijk gerecht, ideaal om de restjes uit de koelkast in te verwerken.

3 redenen om gratin op het menu te zetten

Supermakkelijk!

Je bereidt voedsel op voorhand, je schept het in een schaal en zet het in de oven. En terwijl die het werk doet, heb jij tijd om zorgeloos te genieten van je gezelschap, of nog even te helpen bij het huiswerk van je jongste spruit.

Het is zuinig én ecologisch!

Je kan er alle mogelijke restjes uit de koelkast in kwijt: vlees, vis, rijst, peulvruchten, pasta, room, kaas, maar ook vruchten en groenten die net iets te rijp of bijna verwelkt zijn.

Het is overheerlijk!

Een gratin is op en top comfort food en brengt warmte op je bord tijdens koude winterdagen. En dan hebben we het nog niet over die heerlijke aroma’s die opstijgen uit de oven, het hele huis laten geuren en iedereen doen watertanden.

Smelt weg voor onze gratinrecepten

3 tips voor een geslaagde gratin

Extra smaak in je gratin

Smeer de binnenkant van je ovenschaal in met een opengesneden teentje knoflook, een sjalot, een stukje gember... Je kan ook de bechamelsaus op smaak brengen met specerijen (nootmuskaat, kerriepoeder, komijn, kurkuma...). Bestrooi op het einde de gratin met fijngesnipperde verse kruiden.

Voorverwarmen verplicht

Het voorverwarmen van de oven is cruciaal bij een gratin. Zo vermijd je dat het gerecht te snel uitdroogt en dat er temperatuurschommelingen zijn. Als je een schotel in de koude oven zet, kan de gratin te droog of te hard worden en moet hij langer in de oven staan.

Vochtige gratin? Nee, bedankt!

Bepaalde groenten zouden je gratin te vloeibaar kunnen maken. Vermijd courgettes en tomaten en voeg groenten toe die makkelijk water opslorpen, zoals aardappelen, aubergines of wortelen. Een andere optie is melk in poedervorm of bloem gebruiken.

De lekkere abdijkaas van Kwaliteitsketen Carrefour

Ontdek het beste van onze streekgerechten, met onze abdijkaas van Kwaliteitsketen Carrefour, op basis van heerlijke melk afkomstig van boerderijen uit de Herve-streek. Na volledig met de hand te zijn gevormd, ontwikkelt de abdijkaas al haar smaak dankzij een lange rijping op lage temperatuur. Laat je verleiden door deze halfharde kaas met gewassen natuurlijke korst!

Pimp al je ovengerechten, raclettes en fondues