Energie besparen | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Energie besparen

Hoe kan ik minder energie verbruiken in de keuken?

Energie besparen? Alle beetjes helpen! Hier zijn een aantal tips om je energieverbruik te beperken.

#1. Het juiste formaat

Pas de grootte van je kookpannen aan het formaat van je kookplaten aan. Is de pan te klein, dan ontsnapt er warmte langs de rand in plaats van dat de bodem verhit wordt. Een te grote pan vraagt dan weer meer tijd om te verhitten en zorgt evengoed voor energieverlies.

#2. Zet er een deksel op

Zet altijd een deksel op je kookpannen. Dat versnelt het kookproces en verbruikt tot 4 keer minder energie. Kies bij voorkeur glazen deksels: zo kan je de bereiding volgen zonder het deksel op te tillen en zo energie verloren te laten gaan.

Energie besparen

Energie besparen

#5. Koelkast en diepvriezer

Dit zijn de meest energievretende elektrische toestellen. Ze slokken ongeveer 20% op van het totale verbruik aan elektriciteit van een huishouden. Benut ze dus optimaal. Plaats ze niet vlakbij een warmtebron (radiator, kookfornuis...). Ontvries ze om de 3 maanden: een ijslaagje van meer dan 3 mm zorgt voor 30% meerverbruik. En waak erover dat ze goed gevuld zijn, want een lege koelkast of diepvriezer verbruikt extra energie.

#6. Haal voedsel op tijd uit de koelkast

Door voedsel 15 à 20 min voor gebruik uit de koelkast te halen, warm je het wat op en vraagt het dus minder energie bij de bereiding. Diepgevroren voedsel haal je ‘s avonds uit de vriezer en leg je onderin de koelkast. En omdat dat nu eenmaal koude aanbrengt, verbruikt de koelkast ook wat minder.

#7. Alles in de vaatwasser

Hoewel het afhangt van hoe je een handafwas doet, wordt als algemene regel aangenomen dat de vaatwasser zuiniger is. Als je met de hand afwast, kan je tot 4 keer meer water en energie verbruiken dan in de vaatwasmachine. Vul je vaatwasser altijd maximaal, zodat hij minder vaak moet draaien, en gebruik zoveel mogelijk het ecoprogramma

#8. Haal je toestellen uit het stopcontact

Sluipverbruik (of sluimerverbruik) betekent dat elektrische of elektronische toestellen nodeloos energie verbruiken. Dit kan oplopen tot wel 10% van je totale energieverbruik. Als je opgeladen toestellen uit de oplader haalt, stand-functies vermijdt en je apparaten bijvoorbeeld aansluit op een verdeelstekker die je met één klik uitschakelt, betaal je minder elektriciteit.