Vervallen, wat betekent dat? | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Vervallen, wat betekent dat?

Vervallen, wat betekent dat?

Gooi je een product in de vuilnisbak zodra het zijn vervaldatum bereikt? Dan heb je het helemaal verkeerd voor. En dat is goed nieuws voor je budget, voor de economie en voor de planeet. Volg je even mee?

Vervaldata begrijpen

Op de meeste voedingsproducten staat een verbruiksdatum. 

“Te gebruiken tot... “ wordt het meest vermeld op verse producten die relatief snel bederven, zoals vis, vlees, zeevruchten... Na die datum wordt afgeraden ze nog te eten, omdat er een risico voor de gezondheid is. Respecteer ook zeker deze adviezen op de verpakking: verbruiken binnen de xx dagen na opening, koel bewaren na opening… 

“Ten minste houdbaar tot..." betekent gewoon dat na die datum de optimale kwaliteit van het product niet langer wordt gegarandeerd. Het blijft perfect eetbaar, maar het is mogelijk dat de smaak iets veranderd is. Gebruik wel altijd je gezond verstand. Zo kan je granen, pasta, rijst, thee, koffie en tal van andere producten zeker nog een tijd gebruiken nadat de datum overschreden is. Zachte kazen, yoghurt en zo met een “ten minste houdbaar tot”-datum zijn nog een aantal dagen eetbaar na de vervaldatum.

Vervallen, wat betekent dat?

Vervallen, wat betekent dat?

Vertrouw op je zintuigen

Een houdbaarheidsdatum betekent dus niet dat het product geschikt is om te worden weggegooid. Gebruik eerst uw zintuigen: bekijk het product, ruik het en proef het. Als alles normaal is, geniet ervan! Om voedselverspilling tegen te gaan, heeft Too Good To Go samen met verschillende spelers uit de voedingsindustrie dit pictogram toegevoegd om je aan te moedigen je zintuigen te gebruiken voordat je producten weggooit. 

Bedorven of niet?

Bedorven plekken? Bepaalde voedingsmiddelen kan je nog perfect gebruiken als je het beschadigde deel wegsnijdt: droge worsten, ham, kazen met harde korst, harde vruchten en groenten (wortelen, bonen). Ander voedsel kan je dan weer beter niet meer eten zodra het sporen van bederf vertoont. Dat is het geval voor gekookte ham, worstjes in blik, yoghurt, room, kaas met zachte korst, bereide schotels en malse vruchten en groenten (champignons, tomaten, aardbeien...).

Too Good To Go

Sinds 2018 werkt Carrefour samen met Too Good To Go. Dit is een app die pakketten met onverkochte producten aanbiedt tegen gereduceerde prijzen om te voorkomen dat ze worden weggegooid. Voor €3,99 kun je in meer dan 460 Carrefour-winkels pakketten met onverkochte producten ter waarde van €12 tot €15 kopen. Maar Too Good To Go is ook een vereniging die mensen bewust maakt van voedselverspilling door onder meer uit te leggen wat houdbaarheidsdata zijn.