Voedsel goed bewaren | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Voedsel goed bewaren

Voedsel goed bewaren

Het eerste wat je moet doen om verspilling te beperken, is natuurlijk je voedingsmiddelen correct bewaren. In de koelkast, maar ook op kamertemperatuur of in blik. We leggen het uit!

#1. Bereide schotels

Op enkele uitzonderingen na (zoals rijst) zet je bereidingen pas in de koelkast als ze goed afgekoeld zijn. Een warm of lauw gerecht verhoogt de temperatuur in de koelkast, wat ander voedsel kan aantasten en zeker het elektriciteitsverbruik verhoogt omdat de koelkast de temperatuur weer moet doen dalen.

#2. Cheese!

Onze favoriete kazen zetten we graag onder een stolp of in een doos in de koelkast, om te zorgen dat hun aroma gevoelige neusjes niet te veel hindert. Maar om te vermijden dat vocht de kaas doet bederven, leg je beter een klontje suiker in de doos bij de kaas. Zo is het de suiker die het vocht opslorpt en blijven de kazen stevig en smakelijk!

#3. Goed verpakt

Verpak vers voedsel uit geopende verpakkingen meteen in flessen of dozen en sluit ze opnieuw af. Zo bewaart het niet alleen beter, je krijgt er ook een ordelijke koelkast van, die makkelijker te onderhouden is en niet snel geurtjes ontwikkelt.

#4. Bacteriën? Niet in jouw koelkast!

Maak je koelkast 2 keer per maand schoon om de ontwikkeling van bacteriën te beperken. Vooral een beschimmeld product stimuleert bacteriën én tast andere voeding aan. Bacteriën ontwikkelen zich extra snel bij schommelingen van de temperatuur of vochtigheid. Was daarom vruchten of groenten nooit voor je ze in de koelkast legt.

Voedsel goed bewaren

#5. Hoe bewaar je je eten in de koelkast?

In de vriezer

Om voedsel in de diepvriezer nog langer te kunnen bewaren, verpak je het vacuüm voor je het invriest. Dat doe je zo: leg of schep het voedsel in een diepvrieszak en druk er maximaal de lucht uit. Sluit de zak, maar laat een klein hoekje open. Dompel de zak in koud water om er de achtergebleven lucht uit te verwijderen. Sluit de zak nu volledig en hup, de diepvriezer in.

Bovenin de koelkast

Dit is de koudste zone in de koelkast. Hier bewaar je kwetsbare producten gedurende 2 à 3 dagen: vlees (niet opstapelen zodat het kan ademen), vis, charcuterie, geopende zuivel, verse kaas.

In het midden van de koelkast

Hier kan je gedurende 4 à 5 dagen zuivel, bereide gerechten, soep en gebak bewaren.

Onderin de koelkast

Groente en fruit bewaar je in de groentebak. Afhankelijk van hoe vers ze waren, blijven ze 4 à 5 dagen goed. Bekleed de bodem van de bak met keukenpapier. Dat slorpt vocht op, waardoor vruchten en groenten langer bewaard kunnen worden. Hier kan je ook kazen met harde korst leggen.

Hoe producten langer bewaren?

#6. Bananen

Hou je bananen samen aan de tros. Zo vertraag je het rijpingsproces.

#8. Uien

Bewaar uien op een donkere en droge plek om te vermijden dat ze uitschieten.

#7. Citroenen

Leg citroenen in een kom koud water in de koelkast. Zo blijven ze langer sappig. Vervang het water regelmatig zodat bacteriën geen vrij spel krijgen.

#9. Avocado

Een onrijpe avocado moet narijpen en bewaar je op kamertemperatuur. Een rijpe avocado bewaar je best in de koelkast, zo vertraagt het rijpingsproces en kan je de avocado enkele dagen extra bijhouden.

Voedsel goed bewaren

Mushrooms in a paper bag. Dinner table background. Selective focus.

#10. Champignons

Champignons en vocht zijn een slechte combinatie. Bewaar ze daarom in een papieren zak in het midden van de koelkast (tussen de 4° en 7° C is ideaal). De groentelade is te warm en te vochtig.

#12. Verse kruiden

Bewaar verse kruiden gewikkeld in keukenpapier in de koelkast.

#14. Groenten

Leg keukenrol onderaan in de groentenbak van je koelkast om vocht te absorberen.

#11. Prei

Leg prei bij voorkeur op een koude en vochtige plaats, zo bewaart ze langer. In de koelkast kan ook, maar dan moet je ze af en toe vochtig maken.

#13. Paprika

Verse paprika bewaar je buiten de koelkast, op een droge plek tussen de 12° en 15°C.

#15. Witloof

Om witloof langer te bewaren, leg je ze in een papieren of plastic zak met gaatjes in de groentenbak van je koelkast. Maar laat witloof zeker niet in een afgesloten plastic zak.

 

#16. Feta & mozzarella

Een overschotje feta of mozzarella? Bewaar in een afgesloten bokaal met gezouten water.

#18. Charcuterie

Een open pakje charcuterie bewaart langer in een afgesloten vershouddoos.

#17. Gemalen koffie

Gemalen koffie bewaar je in een afgesloten voorraaddoos om oxydatie en smaakverlies te vermijden.

#19. Eieren

Eieren houden niet van temperatuurwisselingen. Bewaar ze bij een constante temperatuur

Voedsel goed bewaren