Voedsel invriezen is een eenvoudige techniek om voedsel langer te kunnen bewaren. Maar niet alles mag ingevroren worden; er zijn wat regels die je in acht moet nemen. Je vindt hieronder wat algemene tips en tips per voedingscategorie.
Hou je aan de basisregels
#1. Onderbreek de koudeketen niet
Het is belangrijk dat voedsel bewaard wordt aan een constante temperatuur van minimum -18°C. Zo vermijd je dat bacteriën vrij spel krijgen.
#2. Invriezen doe je minstens 1 dag voor de uiterste houdbaarheidsdatum
Wacht niet tot de vervaldatum om voedsel in te vriezen. Doe dit zo snel mogelijk en ten laatste" 1 dag voor de houdbaarheidsdatum.
#3. Hou je aan de uiterste invriesdatum
Voedsel in de diepvriezer bewaart langer, maar dat wil niet zeggen dat het eindeloos lang bewaart. Sommige producten bewaar je maximum 2 à 3 maanden. Kleef voor het invriezen een etiket op je producten met de invriesdatum. Zo weet je wat je eerst moet gebruiken.
#4. Ontdooi in de koelkast
Ontdooi eten niet op kamertemperatuur om bacterievorming te vermijden. Leg het in de koelkast. Zo ontdooit het langzaam en de koelte die het diepgevroren product afgeeft, zorgt er bovendien voor dat je koelkast minder energie verbruikt.
#5. Nooit ontdooien en opnieuw invriezen
Vries een ontdooid product nooit opnieuw in. Niet alleen is dit nefast voor smaak en textuur, maar bacteriën kunnen zich ontwikkelen en voor een voedselvergiftiging zorgen.
Onze diepvriestips per categorie
#1. Diepvriesproducten
Wanner je diepvriesproducten zoals groenten, vis, frieten, bereide gerechten, ... koopt, kan je bij de bereiding enkel de hoeveelheid nemen die je nodig hebt voor je gerecht. Zo vermijd je verspilling.
#2. Brood
Vries je brood voorgesneden in. Zo haal je enkel de sneetjes uit die je nodig hebt.
Diepgevroren bewaart brood nog 6 maanden. Zo blijft je brood langer vers, alsof het van de bakker komt.
#3. Vlees
Vers vlees van Carrefour mag je net zoals verse vis van Carrefour invriezen. Gebruik cellofaan om het vlees sappig te houden. Vlees bewaart zo 3 maanden. Ontdooi in de koelkast.
#4. Vis
Verse vis van Carrefour mag je invriezen. Gebruik vershoudfolie om de vis sappig te houden. Zelfs een restje tonijn mag je invriezen wanneer je het in een diepvriesbewaardoos of diepvrieszakje steekt. Gerookte zalm besprenkel je met wat olie om goed te bewaren. Ontdooien doe je in de koelkast.
#5. Wijn
Ja, hoor, zelfs wijn kan je invriezen. Maar weet dat de smaak lichtjes kan veranderen. Gebruik ingevroren wijn voornamelijk in sauzen en gerechten. Onze tip: vries wijn in in een ijsblokjesvorm, zo neem je exact de hoeveelheid die je nodig hebt. En eens ingevroren, kan je de wijn uit de vorm halen en in een diepvrieszakje bewaren. Zo kan je je ijsblokjesvorm voor iets anders gebruiken. Gebruik ingevroren wijn tot 5 maand na de invriesdatum.
#6. Groenten
Veel groenten kan je invriezen, maar best is om ze even te blancheren vooraleer ze in te vriezen: 3 minuten voor boontjes, wortelen en courgettes in stukjes. Bloemkool heeft maar 2 minuutjes nodig en paprika's kan je zo invriezen. Groenten kan je zo tot 1 jaar bewaren. Helaas, sla en komkommer kan je niet invriezen.
#7. Bereide gerechten
Wanneer je grote hoeveelheden in één keer klaarmaakt, kan je veel tijd en energie besparen. Wacht tot je gerecht afgekoeld is en vries de porties in die je niet meteen opeet. Dit kan je ook met soepen en sauzen doen. Opeten doe je binnen de 3 maanden.
#8. Fruit
Moes en coulis kan je invriezen, maar ook vers fruit kan ingevroren worden. Klein fruit kan je in zijn geheel invriezen, groter fruit snij je in stukken en fruit met een pit of steen ontpit je. Soms kan je ingevroren fruit enkel nog gebruiken in bereidingen zoals bvb. een smoothie. Fruit met veel water zoals watermeloen vries je best niet in.
#9. Kruiden
Altijd verse kruiden bij de hand hebben? Eén tip: invriezen. Was ze en droog ze en bewaar ze in een afgesloten diepvrieszakje of bewaardoos in de diepvriezer. Een andere mogelijkheid is om ze te hakken en daarna in een ijsblokjesvorm et wat olijfolie te bewaren. Zo verwerk je ze gemakkelijk in je bereiding. Om de smaak te bewaren, gebruik je ze best binnen het jaar.