Maak zelf een mondmasker in een handomdraai | Carrefour

Je tijdstip

Maak zelf een mondmasker in een handomdraai

Mondmaskers maken doe je zo!

 

Iedereen praat tegenwoordig over mondmaskers. Met een mondmasker bescherm je namelijk niet alleen deels jezelf, maar ook de mensen om je heen. Wij hebben enkele gemakkelijke manieren om zelf een mondmasker te maken. Een nuttige activiteit waar heel het gezin zijn creativiteit de vrije loop kan laten!

5 eenvoudige manieren om mondmaskers te maken zonder naaimachine

Geen naaimachine? Geen probleem! Zo kan je aan de slag met een sjaal of papieren zakdoekjes om een mondmasker te maken. Een mondmasker maken in 1 minuut zonder naald en draad, dat doe je zo! Ook een eenvoudig stuk keukenrol is ruim voldoende om een mondmasker te maken. En wat dan gedacht van een oud t-shirt? Al deze mondmaskers garanderen uiteraard geen volledige bescherming en het blijft van essentieel belang om alle maatregelen te respecteren, maar alle beetjes helpen!

5 eenvoudige manieren om mondmaskers te maken zonder naaimachine

Hoe maak ik zelf een mondmasker?

Delphine maakt doorgaans oorbellen en halskettingen van gerecycleerd materiaal. Haar passie voor knutselen gebruikt ze nu om mondmaskers te maken. Ze legt je graag uit hoe je zelf een custom mondmasker kan maken dat je bovendien kan hergebruiken.

Stappenplan:

Materiaal:
 • Stof uit 100% katoen (gerecycleerd of nieuw)
 • Dikkere stof uit 100% katoen
 • Elastiek
 • Draad
 • Enkele leuke patches uit katoen
 • 1 schaar 
 • 1 naaimachine
 • Het patroon kan je hier downloaden
Materiaal

1/ Knip de vormen uit

Knip in de eerste stof (de fijnste) 2 keer de buitenste vorm van het patroon dat je hebt afgedrukt uit: één keer op de voorkant en één keer op elkaar. Leg het goed tegen de rand zodat je niet te veel verspilt. Knip ze uit. Knip in de 2e stof (de dikkere) 2 keer de binnenste vorm van het patroon uit, altijd één keer op de voorkant en één keer op elkaar. Knip ze uit. In totaal heb je dus 6 vormen om te naaien.

Knip de vormen uit

2/ Naai de vormen en verstevig de naad

Plaats van rand tot rand elke vorm op de 2e. Kies voor een rechte naad op 1 cm van de rand, aan het begin en einde van de naad, met steeklengte "3". Naai alleen het ronde deel van de vormen. Draai de stukken om. Maak de overhangende rand van de naad plat (de centimeter die je tussen de buitenrand en de naad hebt gelaten). Gebruik een zigzagnaad. Centreer de vouw van het masker onder de naald van je machine en naai met een steek aan het begin en einde van de naad.

Naai de vormen en verstevig de naad

3/ Naai de overhangende randen

Naai de randen (vouwen in de stof) met een rechte naad en altijd aan het begin en einde van de naad. Verwijder de loshangende draadjes. Om te voorkomen dat de binnenkant gaat rafelen, verstevig je de buitenrand met een zigzagnaad.

Naai de overhangende randen

4/ Monteer de delen

Plaats het binnenste gedeelte van rand tot rand (kant zonder zichtbare naad) tegen het buitenste gedeelte (kant zonder zichtbare naad). Naai het ronde deel 1 cm vanaf de rand aan elkaar met een rechte steek. Begin in het midden (bij de middennaad) om naar de buitenranden te gaan en draai de stof om. Het masker begint vorm te krijgen! Voeg de onderste voering toe aan het buitenste stofgedeelte. Naai ze zoals eerder aan elkaar.

Monteer de delen

5/ Maak de opening voor de elastiekjes

Strijk je masker om het gemakkelijker te maken. Knip 2 x ca. 22 cm elastiek. Vouw de dunne stof (buitenkant van het masker) over 1,5 cm en vouw de 2 stoffen opnieuw over 1,5 cm om de opening te maken. Leg elke elastiek tegen de buitenrand van de zoom en het masker (om er niet in te naaien). Naai de stof met rechte steek vooruit en achteruit. Bind de elastieken vast, maar trek ze niet meteen te strak aan zodat je de maat kan aanpassen indien nodig.

Maak de opening voor de elastiekjes

6/ Personaliseer het masker

Maak je masker uniek door het te personaliseren met patches! Plaats de patches waar je maar wil. Bevestig ze met een veiligheidsspeld en naai ze manueel op het buitenste deel van het masker. Het is klaar! Zorg voor jezelf en de anderen.

Personaliseer het masker

Beter voorkomen dan genezen!

Beter voorkomen dan genezen!

Vanaf zaterdag 11 juli is het dragen van een mondmasker verplicht op openbaren plaatsen en dus ook in winkels en shoppingcentra. Dat besliste het overlegcomité gisterenavond. Daarom moet u nu uw masker altijd meenemen wanneer u boodschappen doet in één van onze winkels.

Naast deze maatregel raden we u aan om:

 • de filter van je masker vaak te vervangen 
 • enkel de elastieken van het masker aan te raken 
 • het masker regelmatig te wassen op 60° 
 • uw handen regelmatig te blijven wassen 
 • hydroalcoholische gel te gebruiken 
 • te hoesten of niezen in je elleboog 
 • de minimale afstanden tussen klanten te respecteren

Welke soorten mondmaskers zijn er?

Het chirurgisch masker wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt door chirurgen. Respiratoire maskers (FFP2 en FFP3) zijn dan weer professionele maskers voor gezondheidswerkers en worden gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria waar men met het coronavirus in aanraking komt. De katoenen mondmaskers die je zelf kan maken zijn een extra bescherming, maar zeker niet voldoende. Blijf daarom alle voorzorgsmaatregelen respecteren en in de tussentijd kan je mondmaskers leren naaien. En misschien nog wel veel meer!

Welke soorten mondmaskers zijn er?