Makkelijke recepten om met je kinderen klaar te maken | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Makkelijke recepten om met je kinderen klaar te maken

En wat als we eens samen met onze kinderen kookten?

Wat als we nu eens gebruik maken van het thuisblijven om samen met het hele gezin een maaltijd te bereiden? Zo maken we er een geweldig moment van! De kinderen gaan zelf aan de slag. En iets in ons zegt dat zelfs broccoli opgegeten wordt alsof het niets is…

Het is middag. De kleinsten hebben honger. De volwassenen ook… Wat als we nu eens gebruik zouden maken van al dat binnenblijven om samen een maaltijd te bereiden, voor we de voeten onder de keukentafel schuiven? Samen met je kinderen lekkere gerechten klaarmaken houdt hen niet alleen op een stimulerende en leuke manier bezig. Je kan zo samen met het hele gezin iets doen, een activiteit met elkaar delen, iedereen beter betrekken en geweldige momenten beleven.

Makkelijke recepten om met je kinderen klaar te maken

Hopsa, aan het fornuis!

Een burger? Graag! Maar groenten of vis… Huisgemaakte fishsticks… Koken met kinderen heeft alleen maar voordelen: het is een leuke, slimme en creatieve manier om ze bezig te houden. Een geweldig familiemoment! Wanneer ze zelf de inhoud van hun bord klaarmaken, is het trouwens makkelijker om hen het te laten leegeten. Bovendien prikkelt het hun nieuwsgierigheid, ontwikkelt het hun kennis, bevordert het hun behendigheid en vergroot het hun zelfvertrouwen. We hebben het je gezegd: alleen maar voordelen!

Pimp je groenten om ervoor te zorgen dat je kinderen ze opeten: verander ze in spaghetti, maak er stokmannetjes van, verwerk ze in hartige recepten zoals muffins, pannenkoeken of wafels…

Makkelijke recepten om met je kinderen klaar te maken

Het nuttige aan het aangename koppelen

Door samen te koken kan je ook enkele lessen herhalen, zonder dat het opvalt… Maak van de gelegenheid gebruik om enkele vraagstukken op te lossen (100 ml melk, 250 gr bloem en 4 eieren zijn goed voor hoeveel pannenkoeken… ?) Of oefen de werkwoordvervoegingen: gebruik tijdens het koken bijvoorbeeld enkel de imperatief. En waarom probeer je niet eens om tijdens het koken Engels of Frans te spreken? Leerrijk en plezant.

Wees creatief

“Wat eten we vandaag?” Het begint allemaal met deze universele vraag. Zelfs met weinig ingrediënten kan je gezonde en originele maaltijden bereiden. Zelfs grappige gerechten zijn mogelijk! Zo zorg je ervoor dat de kleinsten ook groenten eten. Een ‘simpele’ croque monsieur kan verfijnd worden met een laagje bechamelsaus op de sneetjes ham en kaas. Een omelet wordt in één klap gastronomisch door er een beetje truffelolie aan toe te voegen. Courgettepuree verandert plots in een wafel…

 Eten wordt een spel

Het is duidelijk dat de meeste ‘snotneuzen’ gaan voor pizza, pasta en frietjes als we hen de keuze laten (sommige volwassen ook, toch?). Om dat te voorkomen neem je best even de tijd nemen om samen na te denken over het weekmenu. Schrijf op enkele kleine stukjes papier alle gerechten die jullie graag zouden eten. Zorg ervoor dat je zowel gezonde gerechten als ‘guilty pleasures’ hebt. Vouw de briefjes in twee en doe ze allemaal samen in een kom. Kies iedere dag één briefje en maak het gerecht samen klaar.

Leer hen beter eten

Thuis zijn brengt de meesten van ons terug naar de essentie. Maak van de gelegenheid gebruik om aan je kinderen uit te leggen hoe belangrijk het is, nu meer dan ooit, om lokaal en seizoensgebonden te koken. Laat ze proeven van seizoensfruit en -groenten, verbreed hun horizon, laat ze nieuwe smaken testen en nieuwe texturen ontdekken… Voor de iets oudere kinderen kan je we ook nieuwe gerechten uitproberen. Je stimuleert hen zonder dat ze het zelf beseffen en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Makkelijke recepten om met je kinderen klaar te maken

Wij willen taart!

Makkelijke recepten om met je kinderen klaar te maken

Wie koken met kinderen zegt, denkt natuurlijk in eerste instantie aan gebak… Wie kan er nu weerstaan aan taarten, cakes, chocolademousse, koekjes en andere zoete lekkernijen? Jammie! Maar we kunnen ook van de gelegenheid gebruik maken om ze meer fruit te laten eten en gezonde snacks te maken. Bijvoorbeeld een kiwi-lolly of grappige bananen in de vorm van muizen. Ziezo, ze krijgen hun portie vitamine C, kalium en magnesium binnen.

Zoete recepten staan niet noodzakelijk gelijk aan chocolade en suiker. Naast vers fruit kan je ook granen, gedroogd fruit, havermout,… aan het gerecht toevoegen.

Inspiratie nodig voor een nieuwe activiteit?

En wat na de recepten? De kinderen hebben ze bereid vol ongeduld, maar zitten nu ook vol energie. En ze kijken al uit naar de volgende activiteit? Wel, er gaat niets boven tekenen om hun eten te verteren. We maken de tafel schoon, halen onze mooiste potloden boven en dompelen ons onder in een kleurrijk universum. Speciaal voor jullie maakten we een PDF met spelletjes en tekeningen die je kan afdrukken. Als de tekeningen klaar zijn, aarzel dan zeker niet om ze aan je raam te plakken om zo je steun te tonen.

Ontdek onze tips om kinderen groenten en fruit te laten eten