Niet toegevoegd

Preistoemp en grijze garnalen
De kip met champignons is een eenvoudig recept. Als je het gerecht wilt verbeteren door er een extra twist aan toe te voegen, voeg dan aromatische kruiden of specerijen zoals curry toe. Onverwacht maar heerlijk!
Om je steak perfect te bakken, smeer je hem best in met olie in plaats van de olie rechtstreeks in de pan te doen. Zo vermijd je dat hij blijft plakken. Als je een vork gebruikt om hem om te draaien, loop je het risico dat je erdoor prikt en sap verliest. Speel op safe en kies voor een tang! Draai de steak maar een keer om zodat het vlees niet uitdroogt. Eenmaal gaar, bedek je hem best met aluminiumfolie gedurende enkele minuten zodat het sap kan opgenomen worden en de vezels kunnen ontspannen. Resultaat: een heerlijk mals stukje vlees.
Geen fusillo pasta? Wees gerust, elk type lange pasta bestrooid met parmezaan voldoet: spaghetti, linguine, cappellini… Die heb je zeker in je voorraadkast liggen.
Te veel mozzarella? Als het pakje geopend is, bewaar je de mozzarella in zijn vocht (of in licht gezouten water) om te voorkomen dat hij uitdroogt. Hij moet dan snel opgegeten worden, binnen 48 uur.
Geen zure room in de koelkast? Vervang de zure room door 250 ml room of verse kaas zoals Philadelphia of natuur yoghurt. Breng op smaak met een koffielepel mosterd. Lekker smeuïg!
Denk je dat stoemp een winters gerecht is? Nee hoor! Klaargemaakt met het wit van prei, knapperige erwtjes en broccoliroosjes, breng je deze puree op smaak met een pittig lente-uitje en enkele fijngesneden muntblaadjes. Zo heb je een lentefrisse stoemp die mooie dagen aankondigt.
Prei bewaar je makkelijk in de koelkast, maar je kan hem ook blancheren om in te vriezen. Het is zelfs niet nodig om te laten ontdooien voor je hem bereidt! Heb je geen prei maar enkel kool in je koelkast? Of pompoen, pastinaak, knolselderij… Maak er een stoemp van! Het is perfect om groenten klaar te maken en je kan er zelfs verschillende soorten mee combineren. Wat betreft de verhouding, ga voor 1/3 aardappelen en 2/3 groenten.
Wil je een iets pittigere, oosterse versie? Voeg gewoon een vleugje chili toe. Als je nog wat verse kruiden (koriander, peterselie ...) in de koelkast hebt liggen, kan je deze aan de curry toevoegen op het moment dat je hem serveert. Goed om te weten: als je droge kruiden gebruikt, voeg ze dan aan het begin van het recept toe (en niet tijdens het koken) door ze in de pan te bakken. Zo komen al hun smaken vrij.
Een cheesecake is geslaagd als ze opstijft. Pas daarom de diameter van de springvorm aan op basis van het aantal gasten en de hoeveelheid room om zo een mislukte taart te vermijden. Beboter de zijkant en voeg een strook bakpapier toe zodat de cake mooi kan loskomen van de vorm.
Rood, groen, geel… De paprika’s gesneden in reepjes wachten op u in de diepvriesafdeling. En om je leven nog makkelijker te maken, kan je in diezelfde afdeling zelfs de ratatouille in je kar leggen.
Oeps, geen avocado om de pesto mee te maken? Dan veranderen we van koers. Duik in je kast: vind je toevallig een bokaal gedroogde tomaten? Voeg er 50 g Parmezaan aan toe, 2 teentjes look en 30 g walnoten. Mixen maar en ziedaar: pesto rosso!
Ken je Thaïse basilicum? Dit aromatische kruid wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het heeft weinig te maken met zijn Europese neef. Thaïse basilicum heeft een lichte anijssmaak. Je kan het vervangen door verse koriander of een mengeling van Europese basilicum en verse munt. Fijngesneden platte peterselie werkt hier ook prima.
Psst, we vertrouwen je het ultieme geheim van de professionals toe: giet op de bodem van de ovenschaal wat olie en voeg knoflook toe voor nog meer smaak. Daardoor kunnen de groenten aan de onderkant konfijten. Voor een gerecht met zachte groenten zorg je er ook voor dat ze stevig tegen elkaar drukken. Als er gaten zijn, verdampt het vocht van de groenten en dat heb je net nodig om ze zacht te laten worden.
Geen courgette bij de hand? Het werkt ook met wortelen! Groentepannenkoeken zijn een uitstekend idee voor een makkelijk, smakelijk en aantrekkelijk gerecht voor de kinderen. Aarzel niet om ze af te werken met kaas, maar ook met vis, quinoa, spliterwten… afhankelijk van je wensen of de groenten die je bij de hand hebt.
Geen zin in extra kilo’s? Vervang de mascarpone door de minder calorierijke ricotta. Wil je het een beetje smeuïger maken? Meng de ricotta met een beetje vloeibare room. Of gebruik een mengsel van roomkaas zoals Philadelphia en slagroom.
Begin altijd met koud water om linzen te koken. Voeg het zout of de bouillonblokjes er niet te snel aan toe. Pas na 2/3 van de kooktijd kan je ze gebruiken. Zo voorkom je dat de linzen hard worden.
Geen verse kruiden meer? Heb je al eens gedacht aan diepvrieskruiden? Die zijn altijd beschikbaar in hun handige verpakking. Je gebruikt telkens precies zoveel je wil om dit en vele andere gerechten lekker te kruiden.
Heb je geen halloumi in huis? Je kan deze kaas makkelijk vervangen door mozzarella die je in schijfjes snijdt. Voorgesneden diepvriesgroentjes snellen je te hulp. Ze laten je veel tijd winnen in de keuken. Is een hele zak te veel? Overschotjes zijn altijd handig te verwerken bij je volgende veggierecept. Waarom geen lekkere ratatouille?
Geen zin in extra kilo’s? Vervang de mascarpone door de minder calorierijke ricotta. Wil je het een beetje smeuïger maken? Meng de ricotta met een beetje vloeibare room. Of gebruik een mengsel van roomkaas zoals Philadelphia en slagroom.
Begin altijd met koud water om linzen te koken. Voeg het zout of de bouillonblokjes er niet te snel aan toe. Pas na 2/3 van de kooktijd kan je ze gebruiken. Zo voorkom je dat de linzen hard worden.
Geen verse kruiden meer? Heb je al eens gedacht aan diepvrieskruiden? Die zijn altijd beschikbaar in hun handige verpakking. Je gebruikt telkens precies zoveel je wil om dit en vele andere gerechten lekker te kruiden.
Heb je geen halloumi in huis? Je kan deze kaas makkelijk vervangen door mozzarella die je in schijfjes snijdt. Voorgesneden diepvriesgroentjes snellen je te hulp. Ze laten je veel tijd winnen in de keuken. Is een hele zak te veel? Overschotjes zijn altijd handig te verwerken bij je volgende veggierecept. Waarom geen lekkere ratatouille?
Geen fan van hesp in je hartige wafel? Je kan dit vervangen door een blikje tonijn in eigen nat (goed op voorhand laten uitlekken) of zalm. Je kan de wafels ook met andere groenten maken, zoals broccoli en bloemkool of, als je weinig tijd hebt, fijn gesneden groenten uit de vers- of diepvriesafdeling.
Deze minipizzaatjes kan je makkelijk klaarmaken met de restjes uit je koelkast of diepvriezer. Het ideale recept, op z’n Italiaans: een mooie hoeveelheid groenten, een beetje vlees en een klein beetje kaas. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een versie met broccoli, mozzarella en worstjes. Om van te smullen!
Wees slim en creatief! Begin met het verwerken van groenten in de favoriete gerechten van je kinderen. Nog beter, laat ze zelf hun favorieten groenten kiezen, met een zoete smaak zoals wortelen, zoete aardappel, erwtjes. En betrek hen vooral bij het klaarmaken van hun maaltijd.
Ai! Geen amandelpoeder… Vervang het door hazelnootpoeder of gemixte pijnboompitten. Smaak verzekerd! Ook havermoutvlokken of paneermeel werken goed.
Heb je restjes kip van de vorige dag? Mix deze met een in melk gedrenkte boterham, 1 gehakte ui, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 ei, peper en zout. Dan maak je er balletjes van die je bakt in de pan.
Als je de puree van zoete aardappels maakt, kan je de kokosolie vervangen door plantaardige kokosmelk of amandelmelk. En om niets te verliezen van de romigheid van dit recept, kan je de kokosroom vervangen door 75 ml room.
Zin om het recept van frozen yoghurt te personaliseren? Voeg er je favoriete vruchten en garnituren aan toe: bosbessen, bananen, kersen, abrikozen, kleine stukjes meringue, muntblaadjes… En als je bevroren fruit gebruikt, laat het dan ongeveer 10 minuten ontdooien terwijl je de andere ingrediënten verzamelt. Het eindresultaat zal zijdezacht en onweerstaanbaar zijn!
Heb je nog een beetje chocolade eitjes over? Dan kan je ze bij dit recept gebruiken. Ook een mix van zwarte en melkchocolade is geschikt voor dit recept. De mendiants kunnen worden gemaakt met zwarte, witte of melkchocolade. Voor de afwerking neem je wat je in je voorraadkast hebt liggen: pinda’s, rozijnen of gedroogde abrikozen, geroosterde amandelen of hazelnoten, sesamzaadjes, sinaasappel- of citroenzeste… Of kies voor stukjes kokosnoot, banaan, abrikoos, vijg, papaja… voor een meer exotische variant. Veel plezier!
Natuurlijk is dit recept ook lekker met aardbeien of rood fruit uit de diepvriezer. Haal de vruchten snel door de keukenrobot om ze grof te hakken, dat volstaat.
“Help, ik heb geen safraan!” Vervang de saffraan in dit voortreffelijke dessert door 1 tl kaneel en voeg het sap van één biosinaasappel toe wanneer de rijst bijna gaar is. Je kan ook de zeste van de sinaasappel nemen, hem in dunne reepjes snijden en konfijten met suiker en water tot de zestes zacht zijn.
Het aardbeienseizoen komt net piepen. Vind je het te vroeg voor verse aardbeien? Geen probleem. Rode vruchten uit de diepvries doen het uitstekend in dit ijsje. Geen fan van pistachenoten? Doe er een andere notensoort in. Echt heerlijk!
Heb je geen bakvorm voor muffins? Daarom hoef je je deze zoete zonde nog niet te ontzeggen. Volg gewoon het recept en giet de warme mengeling in mokken of espressokopjes. Goed aandrukken en laten afkoelen. Daarna pas je lepel erin zetten.