Verse biokruiden | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Verse biokruiden

De verse kruiden van Carrefour: 100% Belgisch en bio

In het tuinbouwbedrijf van de broers Lauwers, bij Antwerpen, worden de aromatische kruiden duurzaam en ecologisch geteeld. We tonen je hoe dat in zijn werk gaat.

 

Een innoverend familiebedrijf

Vegobel is een tuinbouwbedrijf waar aromatische kruiden in pot worden geteeld. De broers Tuur, Wim en Steven telen de kruiden op duurzame en ecologische wijze sinds 1995. Enkele jaren later is de hele onderneming overgeschakeld op biologische landbouw. Rozemarijn, salie, basilicum, peterselie… Je vindt een ruime waaier aan verse kruiden die het hele jaar door verkrijgbaar zijn bij Carrefour.

Vegobel: een innoverend familiebedrijf

100% biologische kruiden

Het ruime verse kruidenassortiment wordt volledig biologisch geteeld, volgens de geldende EU-normen. Alle kruiden zijn dus volledig vrij van pesticiden en andere chemicaliën. Begin 2000 is het bedrijf overgeschakeld naar biologische teelt, om gezonde producten te kunnen aanbieden die onmiddellijk te consumeren zijn. Om risico’s en ziektes op de planten te vermijden, doen de broers Lauwers alles zelf: van zaaien, over stekken, laten groeien tot inpakken.

100% bio bieslook

Een composteerbare verpakking

De verpakking kan je in de gft-zak gooien (niet op je eigen composthoop of in de compostbak). De potjes en hoesjes zijn gemaakt van organisch afval van maïs of suikerriet, een CO2-neutraal proces. De biologisch afbreekbare verpakkingen dragen het OK-compost- en OK-biobased-label.

Composteerbare verpakking gemaakt van organisch afval van maïs of suikerriet

Een duurzame en lokale productiemethode

Vegobel teelt alleen kruiden in potjes. Op die manier blijven de producten langer vers, zowel in de keten als thuis. En de productie is dan ook niet seizoensgebonden, waardoor het tuinbouwbedrijf continu een breed gamma aan diverse kruiden kan aanbieden. Steven werkt zo milieuvriendelijk mogelijk:

  • Het regenwater wordt opgevangen in grote bassins en gebruikt om de planten water te geven.
  • De hall is vol gelegd met zonnepanelen, waardoor hun eigen elektriciteitscentrale de warmte kan produceren om de serres te verwarmen.
  • Hun elektriciteitsinstallatie produceert onvermijdelijk CO2, maar die wordt in de serres geblazen, zodat de planten die tijdens hun groeiproces kunnen omzetten in zuurstof.
Een duurzame en lokale productiemethode

Een geslaagd partnerschap met Carrefour

Carrefour was één van de eerste die geloofden in dit innoverende en duurzame familiebedrijf dat snel is gegroeid, dankzij het partnerschap dat we samen hebben opgebouwd. Een partnerschap gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect. Vandaag kunnen de broers Lauwers rekenen op Carrefour, zoals wij op hen kunnen rekenen. Hun biologische aromatische kruiden zijn verkrijgbaar in alle Carrefourwinkels, het hele jaar door.

Verse bio kruiden zijn verkrijgbaar in alle Carrefourwinkels, het hele jaar door

Alles over aromatische kruiden

Rozemarijn

Dit kruid wordt al sinds het begin van de menselijke beschaving gebruikt, onder meer voor de bereiding van parfum en voor medicijnen. Traditioneel schonk men op nieuwjaarsdag een boeketje rozemarijn als bescherming tegen onheil. Tegenwoordig zorgt zijn heerlijke, kruidige smaak voor die unieke zuiderse toets in gerechten en brengt rozemarijn verfijning in stoofschotels, groenten en zelfs desserts.

Basilicum

Deze zeer aromatische plant geeft, naargelang de variëteit, een citroen- of anijsachtige smaak aan ontelbare gerechten. Om zijn aroma optimaal te doen vrijkomen, plet je de verse blaadjes in de vijzel net voor je ze toevoegt aan sauzen, vinaigrettes, salades, groentegerechten of paddenstoelen. In de Provençaalse en Italiaanse keuken is basilicum de ster, vaak gecombineerd met knoflook, citroen, tijm en olijfolie.

Salie

De grijsgroene blaadjes hebben een sterke en doordringende geur. Salie bevordert de spijsvertering, maar gebruik je best met mate, want de kamfersmaak kan snel gaan domineren. Salie past perfect bij lams- en varkensvlees en in marinades en komt helemaal tot zijn recht in heel wat Italiaanse bereidingen op basis van kalfsvlees, zoals piccata en saltimbocca alla romana.

Munt

Heerlijk in salades, soep, sauzen op basis van yoghurt en bij groenten zoals komkommer, courgette en verse erwtjes. Maar munt doet het ook prima bij geroosterd lamsvlees. Gesnipperd geeft het bovendien een heel nieuwe toets aan je mayonaise. Naast de klassieke munt en pepermunt kan je je ook eens wagen aan ananasmunt en chocolademunt voor het maken van desserts.

Tijm

Er zijn meer dan honderd soorten tijm met heel uiteenlopende geuren en smaken, afhankelijk van hun herkomst. Tijm is onmisbaar bij de meeste zuiderse groenten - tomaat, aubergine, courgette - en is een vaste waarde bij gevogelte, vis, wild en lamsvlees. Wordt ook vaak gebruikt in vleesvullingen, in bereide vleeswaren en bij gegrilde gerechten.

Dragon

Deze plant heeft langwerpige, smalle, gladde blaadjes. De smaak neigt naar peper en anijs en is een tikje zurig. Dragon is lekker bij een heleboel gerechten, en in het bijzonder bij kip, eieren, in salades en in sausjes zoals bearnaise en tartaar. Ook je gezondheid profiteert, want dragon scherpt de honger aan, stimuleert een goede spijsvertering en kalmeert maagkrampen.

Zero waste tips voor je restjes van aromatische kruiden

Maak kruidenboter

Hak de restjes kruiden fijn en meng ze met malse boter, zout, peper en eventueel een beetje geperste knoflook. Rol de boter tot een worstje in bakpapier en laat opstijven in de koelkast.

Vries de restjes kruiden in

Hak de kruiden fijn en verdeel ze over de vakjes van een ijsblokjesbakje. Giet er een beetje olijfolie over en zet in de diepvriezer. Voeg toe aan soep, sauzen, …

Maak kruidenazijn

Duw de restjes kruiden simpelweg in een fles azijn. Heerlijk om salades op smaak te brengen.