Het verhaal achter mortadella | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Mortadella: onbetwistbare ster van de Italiaanse charcuterie

Mortadella maakt deel uit van de meest geapprecieerde Italiaanse charcuteriesoorten en is lekker bij het aperitief tot het hoofdgerecht. Haar smaak is niet te evenaren. Maar hoe geniet je er nu ten volle van?

 

Mortadella, een echte ‘zoete’ zonde

Net zoals de zeer beroemde bolognesesaus komt deze Italiaanse charcuteriesoort uit de stad Bologna, in het noorden van Italië. Ze heeft trouwens een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding), wat een bewijs is van haar kwaliteit. 

Mortadella is een echte zoete zonde voor de Italianen. Ze eten er per jaar 160.000 ton van. Na de gekookte en rauwe ham, is mortadella de derde meest geliefde charcuteriesoort van het land. Bovendien is ze ook erg geliefd in het buitenland. Ze is te vinden in Brazilië, Noord-Amerika, Japan en Noord-Afrika, in versies die halal of koosjer zijn.

Wat mortadella zo geliefd maakt is haar specifieke kookproces. Dit duurt meerdere uren, soms kan het zelfs oplopen tot een hele dag. 

Wist je dit?

Mortadella is zo iconisch dat ze zelf inspiratie gaf aan een film die dezelfde naam draagt. De film werd in 1971 door Mario Monicelli geregisseerd, met actrice Sophia Loren.

Ster van de antipasti

Wil je je tafelgenoten verrassen met echte antipasti zoals bij de Italianen? Dan kan je niet om mortadella heen! Kies zelf je presentatie: dunne plakjes, gecombineerd met een lekker sneetje boerenbrood, of blokjes die je met een tandenstoker kan prikken in combinatie met verse groenten en olijven.Kies voor Italiaanse smaken met pecorino of Parmezaanse kaas, die een perfecte combinatie vormen met mortadella!

De Italiaanse menu’s

Tortellini kennen we allemaal: gevulde Italiaanse pasta, in de vorm van ringen. Maar wist je dat de vulling in het traditionele recept werd gemaakt op basis van mortadella? Zo verbazingwekkend is dat niet, want deze charcuteriesoort wordt veel gebruikt in bereide gerechten, meer bepaald in gerechten met saus, vullingen, pasta,... Een ander Italiaans recept op basis van mortadella waar iedereen wild van is, is de "panozzo alla mortazza", dit zijn kleine broodjes gevuld met mortadella.

Bewaartip

Verpak de mortadella in grote bladeren groene sla, gewassen en drooggezwierd. Zo blijft de mortadella weken goed in de koelkast.

Mortadella