Olijfolie? Zo lang het maar Italiaanse is! | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Italiaanse olijfolie? Ultimissima!

Italiaanse olijfolie is wereldberoemd om zijn ongeëvenaarde smaak. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de gebruikte olijvensoort en de streek waar de olijven worden geteeld. Op zoek naar het Italiaanse groene goud ...

 

Extra vierge olijfolie, kwaliteitsproduct uit italië

Niet Italië, maar Spanje is de grootste producent van olijfolie ter wereld. Het land produceert de helft van de wereldwijd geconsumeerde hoeveelheid. Italië staat op de tweede plaats maar heeft dan weer de beste reputatie als het over kwaliteit gaat.

Het schiereiland blinkt vooral uit in olijfolie van eerste persing of 'extra vierge'-olijfolie. Die is sinds 1960 beschermd met een Europees label. Vooral Toscane staat erom bekend.

 

Extra vierge olijfolie uit Italië

De 3 soorten olijfolie: fruttato, leggero en dolce

Italiaanse olijfolie kan je in drie groepen onderverdelen volgens de smaakintensiteit. Je hebt 'fruttato' of fruitig voor olie uit Ligurië en het noorden, met de onderverdelingen 'leggero' en 'dolce'. De productie in Midden-Italië (Toscane, Umbrië en Lazio) is eerder van het type 'medio' of matig, terwijl olie uit het zuiden 'intenso' of intens is. Om al die olie te maken, gebruiken de Italianen maar liefst 638 soorten olijven.

Is olijfolie gezond?

'Extra vierge'-olijfolie zit boordevol antioxidanten, goed tegen kanker en veroudering. Het reinigt de aders, verhoogt het gehalte goede cholesterol en bevordert de vertering. De olie is een onmisbaar element in de mediterrane keuken.

Olijfolie is al zo oud als de wereld... Tenminste, de Romeinen gebruikten het al voor de maag, lever en darmen en om hun haar en huid te beschermen. Volgens recent onderzoek helpt olijfolie zelfs tegen depressie.

Olijfolie gezond

Hoe kan je olijfolie gebruiken?

In Italië is olijfolie alomtegenwoordig: in de keuken, waar ze het gebruiken voor de bereiding van vlees, vis, groenten, eieren ... En op tafel, want geen tomaat-mozzarella, pizza of carpaccio zonder een scheutje olijfolie! Ook in een klein schaaltje met wat lekker boerenbrood en wat kruiden, zie je het vaak opduiken. Olijfolie is tot slot een fantastisch bewaarmiddel voor antipastigroenten (paprika's, aubergines, champignons, uien ...). Maak je bijvoorbeeld verse pesto klaar en wil je die nog enkele dagen bijhouden, bedek hem dan met olijfolie en houd de bokaal koel!