Wereldkeuken: lekkere recepten en inspiratie | Carrefour

Nous vous conseillons d’utiliser un autre navigateur

Pour une expérience optimale de notre site web, nous vous invitons à utiliser l'un des navigateurs proposé ci-dessous. Vous ne disposez d'aucun de ces navigateurs? Télécharger alors gratuitement Google Chrome.


Télécharger Chrome

Wereldkeuken: lekkere recepten en inspiratie

Meer dan 70 recepten om de wereldkeuken uit te proberen

Exotische keukens, traditionele gerechten, smaken van ver weg: deze recepten sturen je meteen op reis. Exploreer nieuwe regio’s en breek eruit, gewapend met... je vork.

 

Italië

De gemiddelde Italiaan consumeert 23 kg pasta per jaar, tegenover 6 kg in de meeste andere Europese landen.

De eerste echte pizzeria ter wereld, de Antica Pizzeria Port’Alba, opende haar deuren in Napels in 1830.

Het Italiaanse “tiramisu” betekent “trek me op”, “geef mijn humeur een boost”. De perfecte naam voor een wereldvermaard dessert.

Viva Italia ! 

Vakkennis en eenvoud, dat is waar het om draait in de legendarische Italiaanse keuken. Smaakvolle, seizoensgebonden en kwaliteitsvolle producten, expertise en iconische gerechten. Andiamo!

De 5 basisingrediënten van de Italiaanse keuken:

  • Olijfolie
    Onmisbaar in je Italiaanse recepten, het vloeibare goud dat constant wordt gebruikt.

  • Tomaten
    Bestaan in verschillende variëteiten en zijn het standaardingrediënt voor je sauzen of bruschette.

  • Kaas
    Mozzarella, parmezaan, ricotta… Te gebruiken op pasta, in saus en op pizza.

  • Knoflook
    Goudbruin gebakken knoflook in olijfolie is de perfecte smaakmaker voor pasta, vlees, groenten en brood.

  • Wijn
    Geen enkele zichzelf respecterende levensgenieter kan zonder wijn, om te drinken en om mee te koken!

Spanje

Het recept van patatas bravas is een op-en-top Spaans gerecht. Het staat zelfs op de beschermde lijst van de VN!

Volgens de puristen bestaat er maar een echte paella: de paella Valenciana. En dit 2 eeuwen oude recept bevat helemaal geen zeevruchten!

Spanje produceert meer dan 40 miljoen stuks ham per jaar.

Muy caliente!

De Spaanse keuken, dat is een geraffineerd pittige keuken met meerdere invloeden. Bekend om zijn tapas en paella, maar heeft ook nog heel wat andere minder bekende regionale gerechten te bieden, van aan de zee of uit de bergen.

De 5 basisingrediënten van de Spaanse keuken:

  • Charcuterie
    De befaamde Iberische ham en worst zijn een vaste waarde in jouw recepten en tapas.

  • Paprika
    Is samen met de tomaat de stergroente van de Spaanse keuken.

  • Eieren
    Voor frittata, desserts of tortilla: eenvoudigweg onmisbaar.

  • Pimentón
    Soort van gerookt Spaans paprikapoeder, zorgt voor pit in je stoofpotjes en gazpacho’s.

  • Aardappelen
    Absoluut onvermijdelijk! Patatas bravas, ragout, … je vindt de aardappel overal!

Marokko

In Marokko blijft de keuken nog vaak het domein van de vrouwen, behalve dan de voorbereiding van de mechoui en van de brochettes. Daar geldt precies het omgekeerde!

De Marokkaanse keuken, net als die van Italië of Griekenland, is een voorbeeld van het “Mediterrane dieet”, een traditionele voedingspraktijk die deel uitmaakt van het immateriële culturele erfgoed van de UNESCO.

De heerlijke “gazellehoorntjes”, gebak in de vorm van halvemaantjes gevuld met amandelpasta, staan in Marokko bekend onder de naam “kaab el ghazal”.

Paradijs van delicatessen

Couscous, tajine, pastilla’s… De Marokkaanse keuken, dat zijn heerlijke mengelingen van smaken en rijke gerechten, die hart en maag verwarmen. En wat drinken we daarbij? Muntthee natuurlijk!

De 5 basisingrediënten van de Marokkaanse keuken:

  • Specerijen
    Komijn, saffraan, kaneel, ras el hanout… geen recept zonder een van deze gemalen pareltjes.

  • Olijven
    Bij het ontbijt, in jouw salades en tajines… olijven zijn een onmisbaar ingrediënt.

  • Hard tarwegriesmeel
    Je kan niet zonder, om couscous, bepaalde typische gerechten en gebak te maken.

  • Peulvruchten
    In bepaalde saladerecepten of harira-soep spelen linzen en kikkererwten de hoofdrol.

  • Gedroogd fruit
    In couscous, tajines of in desserts mag gedroogd fruit niet ontbreken.

Vietnam

De Vietnamese keuken wordt gekenmerkt door haar grote diversiteit: de keuken uit het noorden, zuiden en centrum zijn heel erg verschillend!

De Vietnamese gastronomie kent meer dan 30 soorten saus.

Het evenwicht van de Vietnamese keuken berust op het yin en yang-principe: het gaat erom de juiste ingrediënten met elkaar te combineren.

Langs de oevers van de Mekong

Mengelingen van kruiden en specerijen, typisch voor het land, delicate, verse en geparfumeerde gerechten, rijst, koriander en heerlijke traditionele sauzen… Er is geen twijfel mogelijk, we zijn in Vietnam.

De 5 basisingrediënten van de Vietnamese keuken:

  • Sauzen
    Soja-, vis- of satésaus, de Vietnamese gerechten zouden zonder deze typische sauzen niet hetzelfde zijn.

  • Specerijen
    Kerrie, gember of 5-specerijen, het gebruiken van specerijen is een delicate kunst in de Vietnamese keuken.

  • Verse kruiden
    Koriander, basilicum… kruiden parfumeren al je gerechten.

  • Smaakmakers
    Kurkuma, chilipeper en peper maken onlosmakelijk deel uit van de meeste van je bereidingen.

  • Rijst
    Lang, volkoren of geparfumeerd, rijst blijft een centraal ingrediënt die bij alles wordt geserveerd.

Hawaï

De hoofdrol in de Hawaïaanse street food wordt gespeeld door de ‘plate lunch’, met verschillende soorten bereide ingrediënten op een kartonnen bord.

Op het traditionele feest van de luau, een cultureel en culinair evenement, wordt kalua varkensvlees gegeten, een klassieker in Hawaï.

Pizza Hawaï is niet alleen voer voor discussie, het heeft ook niets te maken met Hawaï. De pizza komt uit Canada en wordt bovendien ondersteund door Justin Trudeau.

Aloha!

De Hawaïaanse keuken is een exotische smeltkroes, beïnvloed door verschillende migratiestromen. De gerechten van deze archipel zijn een melting pot van smaken en tradities en doen in elk geval wegdromen naar verre oorden.

De 5 basisingrediënten van de Hawaïaanse keuken:

  • Poï
    Wordt gemaakt op basis van taro, een wortelgroente, en wordt apart gegeten of verwerkt in verschillende soorten gerechten.

  • Vis
    Rauw in ceviche of in blokjes in de beroemde poke, maar wordt ook gekookt en geserveerd in saus.

  • Tropisch fruit
    Ananas, mango, bananen… verdienen een voorkeursbehandeling in jouw salades en desserts.

  • Zetmeelproducten
    Veel rijst, maar niet alleen: quinoa en bulgur worden ook vaak gebruikt.

  • Sauzen
    Sojasaus, pikante mayonaise, of eenvoudigweg citroensap… de onmisbare finishing touch.

Zweden

In tegenstelling tot heel wat zuiderse landen, eten de Zweden ’s morgens alleen hartige gerechten. Eieren, kaas, charcuterie…  het ontbijt is royaal en uitgebreid.

De beroemde köttbullar, die populaire Zweedse vleesballetjes, zijn eigenlijk een recept dat een Zweedse koning heeft meegebracht uit Turkije in de 18de eeuw!

Een Zweedse culinaire specialiteit met gewaagde naam? “De verleiding van Jansson”, op basis van aardappelen, uien en sprotten, meestal geserveerd op Kerstmis.

Het hoge noorden

Goede lokale ingrediënten, rijke gerechten waarin zalm de hoofdrol speelt, rendiergebraad… Welkom in Zweden! Deze Scandinavische keuken, “svenska köket” in het Zweeds, belooft verrassende gerechten.

De 5 basisingrediënten van de Zweedse keuken:

  • Aardappelen
    Basis van heel wat Zweedse gerechten, wordt vooral gekookt en in de oven klaargemaakt.

  • Vlees
    Wild, rundsvlees, ham, paté… vlees staat regelmatig op het menu in Zweden.

  • Vis
    Zalm wordt in al zijn vormen gegeten, net als haring en zeevruchten.

  • Wortelgroenten
    Knolraap, bieten, wortel… komen aan bod in heel wat Zweedse gerechten.

  • Zweeds brood
    Ook poolbrood genoemd, is plat brood uit Lapland dat ’s morgens en ’s avonds wordt gegeten.

Griekenland

De Griekse keuken bestaat al meer dan 4000 jaar. Toen waren de Grieken vooral verzot op wild, gans en rode poon.

Feta zou teruggaan tot zeker de 8ste eeuw voor Jezus Christus. Homerus verwijst ernaar in zijn Odyssee.

Ken jij de godin van de gastronomie? Ze werd Adephagia genoemd, maar er is heel weinig over haar overgeleverd, in tegenstelling tot Demeter, de godin van de aarde.

Antieke aroma’s

Een olijfolie van hoge kwaliteit, heerlijke zonovergoten groenten, verse kruiden en verschillende geitenkazen… Griekenland heeft een historische keuken te bieden, vol smaak en afwisseling.

De 5 basisingrediënten van de Griekse keuken:

  • Producten uit de zee
    Vis, inktvis, calamares… hebben hun plaats in heel wat typische recepten.

  • Groenten
    Aubergine, courgette en tomaat zijn een toptrio in de Griekse keuken.

  • Olijven
    In olie, maar ook in salades en mezze.

  • Brood
    Pita- of plat brood, om te vullen of te dippen in tzatziki, tarama of soep.

  • Zuivelproducten
    Yoghurt en kazen dienen als basis voor heel wat sauzen, salades en vullingen.