Wereldkeuken: lekkere recepten en inspiratie | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Wereldkeuken: lekkere recepten en inspiratie

Kom je mee op culinaire wereldreis?

100 recepten om te smullen van wereldkeuken

Vlieg mee naar 4 uithoeken van de wereld met onze exotische recepten. Bij de apero een Spaanse tortilla delen of mezze uit Libanon. Wat dacht je van een rode curry uit Vietnam of een authentieke Marokkaanse tajine? Kies als dessert Zweedse kaneelbroodjes of ga je voor kokosgemberijs uit Hawaï? Doe eens lekker exotisch !

Chinese recepten,Chinese recepten | Carrefour

China

Wist je dat...

1. De Chinese keuken gebruikt weinig lactoseproducten zoals melk en boter, perfect dus voor mensen met lactose-intolerantie!

2. Een groot stuk vlees in één stuk, krijg je zelden. Wel in kleinere hapjes, zodat je het makkelijk met stokjes kan eten.

3. China heeft een belasting van 5% ingevoerd op houten wegwerpstokjes. Zo willen ze het gebruik ervan verminderen en aanmoedigen om met herbruikbare stokjes te eten.

Rechtstreeks uit Beijing

De Chinese keuken is een mengeling van smaken en texturen die ons meevoert op reis. Je ontdekt nieuwe en verrassende gerechten, zo lekker! Perfect uitgebalanceerde smaken. De handigsten onder ons proeven ze met stokjes.

De 5 basisingrediënten van de Chinese keuken:

  • Gember
    Vers of in poedervorm, gember geeft een pittige toets aan je eten. Een kleine dosis volstaat.
  • Bamboescheuten
    Meng ze met andere groenten, ze zorgen voor een zoete smaak en een leuke beet.
  • Paddenstoelen
    Shiitake, enoki, zwarte paddenstoelen... deze wondere zwammen geven extra smaak en textuur aan je eten.
  • Sauzen
    Zoete of hartige sojasaus, satésaus, katjap manis ... In de Aziatische keuken zijn sauzen de baas!
  • Rijst
    Alles begint bij rijst, een basisingrediënt van de Chinese keuken. Heerlijk met groentjes, saus en Pekingeend bijvoorbeeld.
Amerikaanse recepten,Amerikaanse recepten | Carrefour

USA

Wist je dat...

1. De naam burger is geïnspireerd door Duitse arbeiders die kwamen werken in de Verenigde Staten. Onze burgers van nu noemden ze toen hamburger, naar hun stad van oorsprong, Hamburg.

2. Thomas Jefferson, de toenmalige president zorgde er mee voor dat de beroemde Mac & Cheese populair werd. Dat was begin 1800.

3. Amerikanen eten gemiddeld 70 hotdogs per persoon per jaar! Dat zegt de National Hot Dog and Sausage Council.

Made in USA 

Rijke en heel smakelijke gerechten, die komen uit Amerika. Amerikaanse specialiteiten voelen zich intussen helemaal thuis in onze dagelijkse keuken en dat bevalt ons wel!

De 5 basisingrediënten van de de Amerikaanse keuken:  

  • De hamburger
    Een symbool van de Verenigde Staten. Je kan op 1001 manieren hamburgers eten, je krijgt er nooit genoeg van.
  • De bagel
    Dit beroemde ronde broodje met een gat in het midden is een echte hit. Hij is meestal hartig en rijk belegd, vooral geliefd tijdens de brunch.
  • Varkensribbetjes
    Deze spareribs zijn eerst gemarineerd en daarna mals gegrild. Ze smaken anders, volgens de Amerikaanse staat waarin je ze eet!
  • Gevogelte
    Of het nu kippennuggets zijn, gebraden kip of kalkoen voor Thanksgiving, kip is een van Amerika's paradepaardjes.
  • Taarten
    Cupcake, worteltaart, cheesecake, pannenkoek... de Verenigde Staten hebben heel wat rijkelijke en overheerlijke desserts in petto.
Libanese recepten,Libanese recepten | Carrefour

Libanon

Wist je dat...

1. De stad Zahlé in Libanon gaat er prat op dat zij de mezze hebben uitgevonden.

2. In de Libanese keuken spelen groenten de hoofdrol. Ideaal om overal van te proeven zonder zwaar gevoel..

3. Er is een internationale hummusdag! Die valt op 13 mei.

Het land van de mezze

De keuken van het Midden-Oosten is supergezellig en genereus. Er komen een heleboel gerechten op tafel waaruit je kiest wat je lekker vindt. Dit is de mezze, een klassieker uit de Libanese keuken met veel lekkere hapjes om van te smullen. De Libanese keuken zet volop in op kruiden en groenten, een echt feestmaal!

De 5 basisingrediënten van de Libanese keuken:

  • Falafels
    Falafels zijn een specialiteit van het Midden-Oosten. In Libanon vormen kikkererwten en kruiden de basis ervan.
  • De kruiden
    De Libanese keuken is best pittig. Een explosie van smaken is gegarandeerd!
  • Sinaasappelbloesem
    Een onmisbaar ingrediënt in Libanese desserts, te lekker!
  • Kefta
    Komt van gemalen rund- of lamsvlees, erg lekker, perfect voor een barbecue of een mezze.
  • Tahinisaus
    Deze smeuïge saus op basis van geplette sesamzaadjes, citroen, water en knoflook is een perfecte metgezel van mezze.
Italiaanse recepten,Italiaanse recepten | Carrefour

Italië

Wist je dat...

1. De gemiddelde Italiaan consumeert 23 kg pasta per jaar, tegenover 6 kg in de meeste andere Europese landen.

2. De eerste echte pizzeria ter wereld, de Antica Pizzeria Port’Alba, opende haar deuren in Napels in 1830.

3. Het Italiaanse “tiramisu” betekenttrek me op”, “geef mijn humeur een boost”. De perfecte naam voor een wereldvermaard dessert.

Viva Italia! 

Vakkennis en eenvoud, dat is waar het om draait in de legendarische Italiaanse keuken. Smaakvolle, seizoensgebonden en kwaliteitsvolle producten, expertise en iconische gerechten. Andiamo!

De 5 basisingrediënten van de Italiaanse keuken:

  • Olijfolie
    Onmisbaar in je Italiaanse recepten, het vloeibare goud dat constant wordt gebruikt.
  • Tomaten
    Bestaan in verschillende variëteiten en zijn het standaardingrediënt voor je sauzen of bruschette.
  • Kaas
    Mozzarella, parmezaan, ricotta… Te gebruiken op pasta, in saus en op pizza.
  • Knoflook
    Goudbruin gebakken knoflook in olijfolie is de perfecte smaakmaker voor pasta, vlees, groenten en brood.
  • Wijn
    Geen enkele zichzelf respecterende levensgenieter kan zonder wijn, om te drinken en om mee te koken!
Spaanse recepten,Spaanse recepten | Carrefour

Spanje

Wist je dat...

1. Het recept van patatas bravas is een op-en-top Spaans gerecht. Het staat zelfs op de beschermde lijst van de VN!

2. Volgens de puristen bestaat er maar een echte paella: de paella Valenciana. En dit 2 eeuwen oude recept bevat helemaal geen zeevruchten!

3. Spanje produceert meer dan 40 miljoen stuks ham per jaar.

Muy caliente!

De Spaanse keuken, dat is een geraffineerd pittige keuken met meerdere invloeden. Bekend om zijn tapas en paella, maar heeft ook nog heel wat andere minder bekende regionale gerechten te bieden, van aan de zee of uit de bergen.

De 5 basisingrediënten van de Spaanse keuken:

  • Charcuterie
    De befaamde Iberische ham en worst zijn een vaste waarde in jouw recepten en tapas.
  • Paprika
    Is samen met de tomaat de stergroente van de Spaanse keuken.
  • Eieren
    Voor frittata, desserts of tortilla: eenvoudigweg onmisbaar.
  • Pimentón
    Soort van gerookt Spaans paprikapoeder, zorgt voor pit in je stoofpotjes en gazpacho’s.
  • Aardappelen
    Absoluut onvermijdelijk! Patatas bravas, ragout, … je vindt de aardappel overal!
Marokkaanse recepten,Marokkaanse recepten | Carrefour

Marokko

Wist je dat...

1. In Marokko blijft de keuken nog vaak het domein van de vrouwen, behalve dan de voorbereiding van de mechoui en van de brochettes. Daar geldt precies het omgekeerde!

2. De Marokkaanse keuken, net als die van Italië of Griekenland, is een voorbeeld van het “Mediterrane dieet”, een traditionele voedingspraktijk die deel uitmaakt van het immateriële culturele erfgoed van de UNESCO.

3. De heerlijke “gazellehoorntjes”, gebak in de vorm van halvemaantjes gevuld met amandelpasta, staan in Marokko bekend onder de naam “kaab el ghazal”.

Paradijs van delicatessen

Couscous, tajine, pastilla’s… De Marokkaanse keuken, dat zijn heerlijke mengelingen van smaken en rijke gerechten, die hart en maag verwarmen. En wat drinken we daarbij? Muntthee natuurlijk!

De 5 basisingrediënten van de Marokkaanse keuken:

  • Specerijen
    Komijn, saffraan, kaneel, ras el hanout… geen recept zonder een van deze gemalen pareltjes.
  • Olijven
    Bij het ontbijt, in jouw salades en tajines… olijven zijn een onmisbaar ingrediënt.
  • Hard tarwegriesmeel
    Je kan niet zonder, om couscous, bepaalde typische gerechten en gebak te maken..
  • Peulvruchten
    In bepaalde saladerecepten of harira-soep spelen linzen en kikkererwten de hoofdrol.
  • Gedroogd fruit
    In couscous, tajines of in desserts mag gedroogd fruit niet ontbreken.

Vietnamese recepten,Vietnamese recepten | Carrefour

Vietnam

Wist je dat...

1. De Vietnamese keuken wordt gekenmerkt door haar grote diversiteit: de keuken uit het noorden, zuiden en centrum zijn heel erg verschillend!

2. De Vietnamese gastronomie kent meer dan 30 soorten saus.

3. Het evenwicht van de Vietnamese keuken berust op het yin en yang-principe: het gaat erom de juiste ingrediënten met elkaar te combineren.

Langs de oevers van de Mekong

Mengelingen van kruiden en specerijen, typisch voor het land, delicate, verse en geparfumeerde gerechten, rijst, koriander en heerlijke traditionele sauzen… Er is geen twijfel mogelijk, we zijn in Vietnam.

De 5 basisingrediënten van de Vietnamese keuken:

  • Sauzen
    Soja-, vis- of satésaus, de Vietnamese gerechten zouden zonder deze typische sauzen niet hetzelfde zijn.
  • Specerijen
    Kerrie, gember of 5-specerijen, het gebruiken van specerijen is een delicate kunst in de Vietnamese keuken.
  • Verse kruiden
    Koriander, basilicum… kruiden parfumeren al je gerechten.
  • Smaakmakers
    Kurkuma, chilipeper en peper maken onlosmakelijk deel uit van de meeste van je bereidingen.
  • Rijst
    Lang, volkoren of geparfumeerd, rijst blijft een centraal ingrediënt die bij alles wordt geserveerd.

Hawaiiaanse recepten,Hawaiiaanse recepten | Carrefour

Hawaï

1.) De hoofdrol in de Hawaïaanse street food wordt gespeeld door de ‘plate lunch’, met verschillende soorten bereide ingrediënten op een kartonnen bord.

2.) Op het traditionele feest van de luau, een cultureel en culinair evenement, wordt kalua varkensvlees gegeten, een klassieker in Hawaï.

3.) Pizza Hawaï is niet alleen voer voor discussie, het heeft ook niets te maken met Hawaï. De pizza komt uit Canada en wordt bovendien ondersteund door Justin Trudeau.

Aloha !

La cuisine hawaïenne est métissée et dépaysante, influencée par différentes vagues migratoires. Entre melting-pot de saveurs et traditions, les plats de cet archipel vous font définitivement voyager.

Les 5 ingrédients de base de la cuisine hawaïenne :

  • Le poï
    Fait à base de taro, un légume-racine, le poï se déguste seul ou dans toutes sortes de plats.
  • Le poisson
    Cru en ceviche ou en dés dans les fameux poke, il se mange aussi cuit en sauce.
  • Les fruits tropicaux
    Ananas, mangues, bananes… trouvent une place de choix dans vos salades et desserts.
  • Les féculents
    Beaucoup de riz, mais pas que : quinoa et boulghour sont aussi couramment utilisés.
  • Les sauces
    Sauce soja, mayonnaise piquante, ou simple jus de citron … la touche finale indispensable

Zweedse recepten,Zweedse recepten | Carrefour

Zweden

Wist je dat...

1. In tegenstelling tot heel wat zuiderse landen, eten de Zweden ’s morgens alleen hartige gerechten. Eieren, kaas, charcuterie…  het ontbijt is royaal en uitgebreid.

2. De beroemde köttbullar, die populaire Zweedse vleesballetjes, zijn eigenlijk een recept dat een Zweedse koning heeft meegebracht uit Turkije in de 18de eeuw!

3. Een Zweedse culinaire specialiteit met gewaagde naam? “De verleiding van Jansson”, op basis van aardappelen, uien en sprotten, meestal geserveerd op Kerstmis.

Het hoge noorden

Goede lokale ingrediënten, rijke gerechten waarin zalm de hoofdrol speelt, rendiergebraad… Welkom in Zweden! Deze Scandinavische keuken, “svenska köket” in het Zweeds, belooft verrassende gerechten.

De 5 basisingrediënten van de Zweedse keuken:

  • Aardappelen
    Basis van heel wat Zweedse gerechten, wordt vooral gekookt en in de oven klaargemaakt.
  • Vlees
    Wild, rundsvlees, ham, paté… vlees staat regelmatig op het menu in Zweden.
  • Vis
    Zalm wordt in al zijn vormen gegeten, net als haring en zeevruchten.
  • Wortelgroenten
    Knolraap, bieten, wortel… komen aan bod in heel wat Zweedse gerechten.
  • Zweeds brood
    Ook poolbrood genoemd, is plat brood uit Lapland dat ’s morgens en ’s avonds wordt gegeten.

Griekse recepten,Griekse recepten | Carrefour

Griekenland

Wist je dat...

1.) De Griekse keuken bestaat al meer dan 4000 jaar. Toen waren de Grieken vooral verzot op wild, gans en rode poon.

2.) Feta zou teruggaan tot zeker de 8ste eeuw voor Jezus Christus. Homerus verwijst ernaar in zijn Odyssee.

3.) Ken jij de godin van de gastronomie? Ze werd Adephagia genoemd, maar er is heel weinig over haar overgeleverd, in tegenstelling tot Demeter, de godin van de aarde.

Antieke aroma’s

Een olijfolie van hoge kwaliteit, heerlijke zonovergoten groenten, verse kruiden en verschillende geitenkazen… Griekenland heeft een historische keuken te bieden, vol smaak en afwisseling.

De 5 basisingrediënten van de Griekse keuken:

  • Producten uit de zee
    Vis, inktvis, calamares… hebben hun plaats in heel wat typische recepten.
  • Groenten
    Aubergine, courgette en tomaat zijn een toptrio in de Griekse keuken.
  • Olijven
    In olie, maar ook in salades en mezze.
  • Brood
    Pita- of plat brood, om te vullen of te dippen in tzatziki, tarama of soep.
  • Zuivelproducten
    Yoghurt en kazen dienen als basis voor heel wat sauzen, salades en vullingen.