Zweedse recepten,Zweedse recepten | Carrefour

Zweden

Wist je dat...

1. In tegenstelling tot heel wat zuiderse landen, eten de Zweden ’s morgens alleen hartige gerechten. Eieren, kaas, charcuterie…  het ontbijt is royaal en uitgebreid.

2. De beroemde köttbullar, die populaire Zweedse vleesballetjes, zijn eigenlijk een recept dat een Zweedse koning heeft meegebracht uit Turkije in de 18de eeuw!

3. Een Zweedse culinaire specialiteit met gewaagde naam? “De verleiding van Jansson”, op basis van aardappelen, uien en sprotten, meestal geserveerd op Kerstmis.

Het hoge noorden

Goede lokale ingrediënten, rijke gerechten waarin zalm de hoofdrol speelt, rendiergebraad… Welkom in Zweden! Deze Scandinavische keuken, “svenska köket” in het Zweeds, belooft verrassende gerechten.

De 5 basisingrediënten van de Zweedse keuken:

  • Aardappelen
    Basis van heel wat Zweedse gerechten, wordt vooral gekookt en in de oven klaargemaakt.
  • Vlees
    Wild, rundsvlees, ham, paté… vlees staat regelmatig op het menu in Zweden.
  • Vis
    Zalm wordt in al zijn vormen gegeten, net als haring en zeevruchten.
  • Wortelgroenten
    Knolraap, bieten, wortel… komen aan bod in heel wat Zweedse gerechten.
  • Zweeds brood
    Ook poolbrood genoemd, is plat brood uit Lapland dat ’s morgens en ’s avonds wordt gegeten.