Bio wijnen | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Bio wijnen

Vragen over bio wijn

 

Wat zijn de voordelen van bio wijn? Moet je aan plezier inboeten als je een gebaar wilt stellen voor het milieu? En moet je je spaarvarken kapotslaan om bio te drinken? Alles wat je altijd al wilde weten over dit thema maar nooit durfde vragen…

Onze selectie bio wijnen

Bio wijn, wat wil dat eigenlijk zeggen?

De Europese regelgeving over bio is heel duidelijk. Ze verbiedt het gebruik van GGO’s en beperkt het gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Concreet: een bio wijn is een wijn waarvoor de druiven als fruit geteeld zijn in biologische landbouw, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen. Een prima keuze voor iedereen die graag geniet van wijn, maar dus ook voor het milieu.    

Smaakt bio wijn hetzelfde als ‘gewone’ wijn?

Bio wijnen

‘Bio’ gaat over de druiventeelt, maar ook over de manier waarop de wijn geproduceerd wordt. De bodem, het klimaat en de cépages (soorten druiven) zijn precies dezelfde als bij alle andere wijn. Bio productie heeft dus geen enkel negatief effect op de smaak. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een gezonde plant die geen bestrijdingsmiddelen kreeg, ook betere druiven oplevert … wat goed nieuws is voor het eindresultaat, namelijk de wijn.    

Zijn er verschillende bio labels?

Sinds 2012 beantwoordt de vermelding ‘biologische wijn’ aan een vastgelegd lastenboek dat op Europees niveau is bepaald. Het officiële certificaat wordt toegekend door onafhankelijke controleorganen. Er is wel een verschil tussen wijnen ‘van biologische landbouw’ en ‘biologische wijnen’. De eerste zijn geproduceerd met biologische druiven, maar zonder controle op de wijnproductie, terwijl de tweede gegarandeerd geproduceerd zijn zonder toevoegingen, zowel aan de wijnstok als tijdens het productieproces.

Is bio wijn duurder?

Bio wijnen worden duurzaam geproduceerd, wat voor het merendeel van hen impliceert dat het productievolume, en dus het rendement per hectare, noodzakelijkerwijs beperkt is. Maar doordat de druiven in topconditie zijn, is het ook mogelijk de smaken te concentreren met een geringer aantal bewerkingen. Uiteindelijk zit de prijs van bio wijnen dan ook ongeveer op hetzelfde niveau als conventionele wijnen van dezelfde kwaliteit.

Bio wijnen

Onze favorieten producten