De verschillende types wijn | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De verschillende types wijn

De verschillende types wijn

 

Kruidig, fruitig, soepel…. Het woordenboek van wijn is zoals zijn aroma’s: rijk en smakelijk. Leer de taal van wijn om je te helpen de keuzes te maken die jou het best bevallen.

Rode wijn,Rode wijn | Carrefour

FRUITIG

Meestal gaat dit om jonge soorten wijn. Hun smaak wordt bepaald door aroma’s van vers fruit zoals kersen, frambozen en pruimen, om de meest klassieke op te noemen. Maar je vindt soms ook de smaak van ananas en lychee, die een wijn een exotisch tintje geven. Als je proeft, heb je het gevoel dat je in een stuk vers fruit hapt. Wijnbouwers zullen zeggen dat de wijn ‘kraak’ heeft!    

Belangrijkste cépages:

  • Pinot Noir
  • Gamay
  • Merlot

SOEPEL

Soepel, rond en soms ook wel ‘lekker wegdrinkend’ genoemd. Deze wijnen bevatten weinig zuren en hebben een matig tot zwak tanninegehalte. Daardoor komen ze in de mond wat ruwer over. Ze zijn mooi in balans en rollen elegant over de smaakpapillen zonder die te irriteren. Een hoop goede eigenschappen!

 

Belangrijkste cépage:

  • Pinot Noir

KRUIDIG

Experts zullen je zo uitleggen: een wijn heeft ‘kruidige noten’ als je het aroma ruikt van peper, kaneel, nootmuskaat of vanille en peterselie als je nog maar je neus boven het glas houdt. Die peperige aroma’s komen van rotundone, een scheikundige molecule die pas in 2008 werd ontdekt.

Belangrijkse cépage:

  • Syrah
  • Shiraz

VOL

Een wijnkenner zegt van een volle rode wijn dat hij ‘houtig’ is. Dit type wijnen heeft een heel rijk palet aan aroma’s omdat de smaak zich volop en lang ontwikkelt in de mond. Bij elke slok ervaar je de ontwikkeling van een heel gamma smaaksensaties.

Belangrijkste cépages :

  • Cabernet Sauvignon    
  • Cabernet Franc 
  • Malbec
  • Pinotage
Witte wijn,Witte wijn | Carrefour

FRIS

Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over de temperatuur, maar over het smaakgevoel! Het zure toetsje dat de tongpunt prikkelt geeft meteen een verfrissend, opwekkend effect dat zich in de mond verder ontwikkelt. Om de graad van frisheid aan te geven, noemen we een wijn ook strak, eerlijk, levendig of zelfs nerveus. 
 

Belangrijkste cépages :

  • Albarino 
  • Chardonnay
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Chenin Blanc

FRUITIG

Fruitige witte wijnen vertonen vaak aroma’s van wit fruit zoals peer of appel. Die heten ook primaire aroma’s, omdat ze al aanwezig waren in de druiven voor die aan hun gistingsproces begonnen. In de wijn herken je ook makkelijk aroma’s van abrikoos, citroen of mandarijn. Je proeft dat deze wijnen jong zijn.

Belangrijkste cépages :

  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Muscadet     

VOL

Als een wijn geleidelijk zijn volledige palet aan rijke aroma’s ontwikkelt in de mond, zeggen we dat hij een lange afdronk heeft. Afhankelijk van de druivensoort, de bodem en de teeltwijze krijg je achtereenvolgens parfums van fruit, bloemen,
jodium, vuursteen en specerijen of gedroogd fruit.

Belangrijkste cépages  

  • Chardonnay   
  • Chenin Blanc    
  • Chasselas 
  • Viognier   
  • Grenache blanc

ZOET

Een witte wijn wordt zoet ( ‘doux’ of ’moelleux’) genoemd als hij tussen 12 en 45g suiker per liter bevat. Zijn zachte karakter streelt de tong en het verhemelte. Dat suikergehalte komt grotendeels van de gebruikte druivensoort, maar niet uitsluitend. Het wijnjaar, de rijpheid van de druiven en de specifieke lokale bodem spelen ook een rol. Een mooi chemisch samenspel voor een heerlijk zoete sensatie.

Belangrijkste cépages :

  • Muscadet
  • Gewurztraminer    
  • Riesling    
Rosé wijn,Rosé wijn | Carrefour

FRIS

Frisse roséwijnen worden gewoonlijk gedronken in hun eerste of tweede jaar en hebben een lekkere zuurtegraad. Daarna proef je subtiele aroma’s van frisse witte en gele bloemen, vaak samen met aroma’s van vers fruit, geurige kruiden, haast niet gemalen specerijen en groene noten. Ze zijn niet bitter en bevatten geen tannine: dit zijn bij uitstek frisse ‘plezierwijntjes’.
 

Belangrijkste cépages :

  • Pinot Noir    
  • Grenache Noir     
  • Cinsault   
  • Syrah    
  • Mourvèdre

FRUITIG

In dit type roséwijnen zijn de aroma’s van fruit wat nadrukkelijker aanwezig, maar ze blijven licht. De smaken die je meteen kunt proeven, zijn: aardbei, rode bes, framboos, perzik, pompelmoes. Daarna volgt een lichte smaak van gedroogde rozenblaadjes en gedroogd fruit. Als deze wijn wat gelegen heeft, proef je er zelfs smaken uit onze kindertijd in: gestoofd fruit of zelfgemaakte confituur.

Belangrijkste cépages :

  • Pinot Noir    
  • Grenache Noir     
  • Cinsault     
  • Syrah     
  • Mourvèdre
Sprankelende wijn,Sprankelende wijn | Carrefour

BRUT

Hier hebben we het over suiker, of vooral de afwezigheid daarvan! Brut is de benaming voor een bruisende wijn die heel weinig suiker bevat (minder dan 12
g/l). Tijdens het productieproces wordt rietsuiker opgelost in water toegevoegd, voor het bruisend effect. Hoe lager de dosis rietsuiker, hoe droger de wijn. Er bestaan zelfs extra droge varianten: brut nature en extra brut, dat maar 0 à 6 g suiker per liter bevat. In drie woorden: feest, borrel, topkwaliteit!

Belangrijkste cépages  

  • Chardonnay     
  • Pinot Blanc     
  • Xarello    
  • Macabeu    
  • Paralleda     
  • Glera

DEMI-SEC

Voor dit type schuimende wijn wordt basiswijn van minstens 2 jaar oud gebruikt, en de suikeroplossing (nodig voor het bruiseffect) bevat heel pure rietsuiker. Die suikeroplossing wordt toegevoegd in de fles, na het verwijderen van de eerste gisting, en ze maakt het zure koolzuur wat zoeter. Als de uiteindelijke wijn tussen 33 en 50 g suiker per liter bevat, heet hij demi-sec. Hij smaakt dan ook wat zoeter en wordt vaak geschonken bij desserts.

Belangrijkste cépages :

  • Chardonnay   
  • Pinot Blanc    
  • Xarello    
  • Macabeu   
  • Paralleda 
  • Glera 

Shop online

Al onze wijnen

Al onze wijnen

Bestel hier
Onze schuimwijnen

Onze schuimwijnen

Bestel hier

Herfst wijnbeurs