Blockchain, technologie in dienst van transparantie | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Blockchain, technologie in dienst van transparantie

Carrefour gebruikt blockchain-technologie om de transparantie over de oorsprong van haar producten te verzekeren

 

We willen graag weten waar onze voedingsmiddelen vandaan komen. Carrefour werkt daarom in alle transparantie en op een innoverende manier samen met Vinçotte, het grootste inspectie en controle-organisme van de Benelux. Je kan nu de oorsprong van een product opzoeken door simpelweg een QR-code te scannen. In eerste instantie van het varkensvlees van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour en binnenkort ook van andere producten van Kwaliteitsketen Carrefour. Een primeur in België!

 

Eerst hebben we de volledige weg die een product aflegt gedigitaliseerd. Om de betrouwbaarheid van de gegevens te garanderen, gebruikten we blockchain-technologie. Daarna ontwikkelde Vinçotte, in samenwerking met een Belgische startup, een web applicatie voor Carrefour.  De gebruiker hoeft enkel de QR-code op het product te scannen met zijn smartphone om de oorsprong van een product te achterhalen.

Carrefour is een pionier in het gebruik van blockchain-technologie in de voedingsindustrie. Alles begon in maart 2018 in Frankrijk met de Carrefour Hoevekip uit Auvergne. Nu is het de beurt aan België om het goede voorbeeld te geven. Na het varkensvlees van Weleer zullen andere producten worden opgenomen in de blockchain.

Blockchain

Blockchain

Traceerbaarheid toegankelijk maken voor iedereen

Door de QR-code te scannen, krijgt de gebruiker rechtstreeks toegang tot de web applicatie. Via de applicatie vindt hij heel wat informatie terug: de naam en de locatie van de teler, de exacte oorsprong van het varken (ras, kweekomstandigheden, voeding) en de weg die het aflegt van de boerderij tot in de winkel: waar het werd geslacht en waar het vlees werd versneden en verpakt    

De applicatie biedt ook advies over de bewaring van het varkensvlees en recepten om het klaar te maken. De laatste innovatie: gebruikers kunnen via een specifieke tab hun opmerkingen doorgeven of een probleem signaleren.

De blockchain in de voedingssector

Het streven van Carrefour naar transparantie beantwoordt aan de reële vraag van de consument. Die wil heldere en duidelijke informatie over de schakels in de voedselketen. Ook met actie 19 van het Act for Food programma toont Carrefour haar engagement en ambitie om voortrekker te worden van een transparante voedingsindustrie voor iedereen.

Blockchain, technologie in dienst van transparantie

Actie 19 : Carrefour ontwikkelt de blockchain
Actie 19 : Carrefour ontwikkelt de blockchain

Carrefour is de eerste retailer in België die de blockchain-technologie toepast, waardoor consumenten in alle transparantie de oorsprong van de producten van de Kwaliteitsketen Carrefour kunnen terugvinden.

Ontdek de actie