Carrefour engageert zich voor kleine producenten | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De boeiende overschakeling naar bio van de Ferme du Tambourin

Na de overname van de familieboerderij beslisten Bernard en Delphine Bartholomé van Ferme du Tambourin zuivelproducten te gaan produceren op basis van A2-melk. Intussen zijn ze met de hulp van Carrefour succesvol omgeschakeld naar bio. Een mooi verhaal waar de passie afstraalt.

 

Succesvolle omschakeling

Bioproducent word je niet van de ene dag op de andere. De bodem voorbereiden, nieuwe methodes leren met respect voor de natuur, de mens en de dieren. Het biolabel halen... Alles samen kan dat tot drie jaar duren. Drie jaar zonder veel inkomsten. Om die overgang te steunen, staat Carrefour aan hun zijde, met indirecte economische hulp. Door hun producten al in de spotlight te zetten nog voor ze bio zijn.

Altijd blijven vernieuwen

Een jaar later namen Bernard en Delphine nog een belangrijke beslissing: starten met de productie van A2-melk. “Een vriend, die nog altijd met ons samenwerkt, suggereerde me om van koeienras te veranderen. Hij had het over Jersey-koeien, die aparte melk geven. Ik heb me dan geïnformeerd, heb wat melk van die koeien gekocht en we hebben er als test yoghurt mee gemaakt. En inderdaad, dat smaakte compleet anders! En dus zijn we nog een stap verder gegaan: we hebben onze koeien zodanig gekozen dat we alleen nog A2-melk produceerden.”

De familie van de Ferme du Tambourin

Wat is A2-melk?

Het is een melk die erg veel eiwitten, vetten en oligo-elementen bevat. Ze is bovendien hypoallergeen en dus makkelijker verteerbaar.” Vandaag wordt wereldwijd inderdaad vooral A1-melk geproduceerd. Ferme du Tambourin produceert als enige in België 100% van dit type melk op natuurlijke wijze, aangezien de koeien zich enkel voeden met gras en hooi. “Daardoor zijn wij nu een grote speler in de melksector, zegt Bernard. En ook al vraagt dat offers en veel werk, het geeft ook erg veel voldoening voor kleine kwekers zoals wij.”

Koeien vanop de Ferme du Tambourin

Diversificatie van hoge kwaliteit

Bernard en Delphine verwerken de melk van hun eigen koeien en bewerken die tot producten op de plek waar de koeien worden gekweekt. Kwaliteit is hun leidraad en daarom respecteren ze het groeiritme van hun dieren. De rijstpap, natuur rijstpap en rijstpap met zoute boterkaramel, natuur yoghurt, fruityoghurt en drinkyoghurt van de Ferme du Tambourin zijn nu verkrijgbaar in de Carrefour Markets en Hypermarkten in het zuiden van ons land. Later zullen ze ook verkrijgbaar zijn in het noorden van het land, zodat iedereen ervan kan genieten!

Een koe en producten van de Ferme du Tambourin

Pascal Léglise, directeur duurzame kwaliteitsontwikkeling
Pascal Léglise
directeur duurzame kwaliteitsontwikkeling

Voortdurende steun

"Carrefour geeft indirecte economische steun via de zichtbaarheid voor en afname van de producten van de producent, ook al zijn die nog niet bio. Als de kweker voor extra kosten staat voor de logistiek, komt Carrefour daar ook in tussen.” De omschakeling naar bio vraagt dus een engagement en een investering van de producent, maar ook van een heel team bij Carrefour. “Behalve de financiële steun speelt Carrefour hier ook een essentiële rol bij het commerciële succes op lange termijn van onze kleine kwekers.”

Al het nieuws van Carrefour