Carrefour neemt het label Visserij Verduurzaamt aan | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Carrefour neemt het label Visserij Verduurzaamt aan

Met het nieuwe label 'Visserij Verduurzaamt' zet Carrefour zich in!

 

Duurzaamheid is voor ons een kernbezorgdheid. Daarom neemt Carrefour het nieuwe erkenningslabel aan, ‘Visserij Verduurzaamt’, dat gecreëerd werd door de Belgische visserijsector. Dit engagement versterkt nog onze inspanningen voor een verantwoorde en duurzame visvangst.

Het label 'Visserij Verduurzaamt', wat is dat?

Het label 'Visserij Verduurzaamt' is een Belgisch alternatief voor de labels MSC en ASC. Vanaf nu krijgt de factor 'duurzaamheid' een vaste plaats op de Belgische visveilingen: elke geregistreerde Belgische vissersboot krijgt een minimaal te behalen score, en bindende aanbevelingen voor verbeteringen. Deze informatie wordt doorgegeven aan de inkopers op de veiling en geeft aan of de minimale duurzaamheidsscore is behaald, en of de visser inspanningen levert om nog beter te doen. Op basis van deze concrete gegevens focust Carrefour nu voor zijn inkopen uitsluitend op boten die de erkenning kregen. Dat wil zeggen: boten en vissers die actief meewerken aan inspanningen voor meer duurzaamheid.

Logo 'Visserij Verduurzaamt'

Meten is weten

Het nieuwe label 'Visserij Verduurzaamt' baseert zich op een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde tool die de verbeteringen wat duurzaamheid betreft meet en bekendmaakt van alle activiteiten in de visserij: de VALDUVIS- duurzaamheidsscore. Die houdt rekening met ecologische, sociale en economische duurzaamheid (de staat van de visbestanden, brandstofverbruik, dierenwelzijn, veiligheid en gezondheid van de bemanning aan boord). Elf indicatoren worden geanalyseerd en daarna gecommuniceerd naar de afnemers. Zo kunnen zij duidelijk vaartuigen identificeren met een correcte score, en de vangst van vissers selecteren die werken met respect voor duurzame vangsttechnieken.

Wetenschappelijk instrument om de duurzaamheid van visserijactiviteiten te meten

Carrefour zet zich in voor verantwoorde en duurzame visvangst

Met Actie 10 van Act for Food zet Carrefour zich in voor het behoud van de natuurlijke rijkdommen van de zee, door duurzame visvangst te ondersteunen en de verkoop van bedreigde vissoorten te verbieden. Wist je trouwens dat 50% van alle lekkers uit de zee dat je op dit moment in de winkels van Carrefour vindt, al afkomstig is van duurzame visvangst? Maar wij willen nog beter doen! Wij willen dat in 2022 liefst 75 % van onze producten uit de zee in het koelvak van Carrefour afkomstig zijn van duurzame en verantwoorde visvangst en aquacultuur.

Veiling Zeebrugge

Volg de labels in onze winkelrekken

In onze rekken vind je al een grote keuze aan labels! Veel van onze producten met vis en zeevruchten dragen al de labels Kwaliteitsketen Carrefour, Bio, ASC en MSC, allemaal officiële garanties dat onze vis en zeevruchten afkomstig zijn van bedrijven die werken met respect voor dierenwelzijn en het milieu. En nu kun je in onze rekken dus ook vissen op 10 soorten vis die trots het nieuwe label 'Visserij Verduurzaamt' dragen. Ook de winkels met een vistoonbank doen mee, ook daar wachten een tiental soorten vis met duurzaamheidslabel op je. Laat ze niet liggen!

De Visafdeling

Rechtstreeks vanuit Zeebrugge

12 % van het totaal verkochte volume vis bij Carrefour komt van de Visveiling in Zeebrugge: bijna 5 ton per week aan duurzame en verantwoorde visvangst, waarmee we ook de lokale producenten ondersteunen. De versheid wordt in maximaal bewaard, dankzij verkorte en verbeterde distributie-circuits. Wij zijn de enige supermarkt in België aanwezig op de veiling om er onze vis in te kopen, en op die manier  zeker te zijn dat we het allerbeste op je bord brengen!

Carrefour neemt het label Visserij Verduurzaamt aan

Gilbert Vanderlinden, inkoper Carrefour
Gilbert Vanderlinden
Inkoper Carrefour

"Dat Carrefour rechtstreeks inkoopt op de visveiling, zonder tussenkomst van een groothandel, heeft voor de hand liggende voordelen. We bieden uitsluitend verse vis aan die we één dag eerder hebben ingekocht. Er wordt niets ingevroren, we werken met just-in-time levering met ultrakort tijdsverloop."