De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg | Carrefour
Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

less waste Carrefour

Carrefour handelt: concrete initiatieven voor minder afval

 

We weten het allemaal: elke dag minder afval produceren is van vitaal belang voor het milieu. Binnen het kader van Act for Food zet Carrefour zich actief in door middel van zeer concrete initiatieven. Zo voert Carrefour voelbare maatregelen in om het gebruik van plastic efficiënt te verminderen en de voorkeur te geven aan recycleerbare verpakkingen. De doelstelling? Tegen 2025 ons doel van 100% recycleerbare verpakkingen bereiken. Ontdek enkele van onze vele less waste initiatieven!

Ontdek alle acties die Carrefour reeds invoerde!

TEX menstruatieslips: comfort voor een betaalbare prijs

Ontdek TEX menstruatieslips voor optimale bescherming de hele dag lang! Deze herbruikbare slips zijn wasbaar op 30°C en beter voor de planeet dan maandverband of tampons. Aangezien ze herbruikbaar zijn, zijn ze ook nog eens goed voor jouw portemonnee. Ontdek ze snel in je Carrefour Hypermarkt!

Carrefour supprime les sacs en papier au rayon fruits et légumes

Zero waste boxen aan kleine prijzen

Profiteer van de zero waste boxen, met minstens 1,5 kg fruit en groenten, voor de totaalsom van € 2,5! Een mooi gebaar voor je portemonnee en voor de planeet. Je kan ze terugvinden in 5 van onze Carrefour-winkels: de Hypermarkten van Mont-Saint-Jean en Kraainem en de Markets Molière, Etterbeek en Edegem. Dit initiatief wordt uitgetest vanaf de week van 22 mei. We verwachten je!  

Carrefour supprime les sacs en papier au rayon fruits et légumes

Geen papieren zakken meer voor fruit en groenten

Sinds 2 mei heeft Carrefour het gebruik van papieren zakken in de fruit- en groente-afdeling van twee winkels geschrapt. Als deze test een succes blijkt en het initiatief wordt uitgerold in alle Carrefour-winkels, zou dat een besparing van niet minder dan 175 ton papier betekenen. Maar waarmee vervang je de papieren zakken? Met herbruikbare zakken, in katoen bijvoorbeeld, die zijn beter voor de planeet!

Geen papieren zakken meer voor fruit en groenten

Biologische & ecologische kruiden

De verpakking van de Carrefour Bio aromatische kruiden zit in een nieuw jasje. Weg met plastic! De nieuwe verpakking wordt vanaf nu gemaakt van papier. Resultaat? 14 ton plastic per jaar minder. Een handjevol van deze kruiden parfumeren je salades, sauzen en andere bereidingen, en ze zijn lief voor het milieu.

Nieuwe verpakking voor Carrefour Bio aromatische kruiden

Papieren zakjes voor heerlijke thee

Vroeger zaten de thee en de infusies van het Carrefour Bio-gamma in individuele plastic zakjes. Nu niet meer! Dankzij de nieuwe zakjes gemaakt uit 100% papier, zorgt de heerlijke Carrefour Bio thee voor 1,7 ton plastic per jaar minder. Ontdek snel de verschillende smaken!

Sachets papier thé Carrefour

Minder verpakkingen op de textielafdeling

Op textielgebied zijn er enorme inspanningen gedaan om onze verpakkingen milieuvriendelijker te maken. Zo kon de Carrefour Group meer dan 115 ton plastic verminderen in de verpakkingen. Hoe? Door onze verpakkingen en onze hangers aan te passen met meer gerecycleerde en recycleerbare materialen, zoals papier en karton. We hebben ook overbodige hangers en verpakkingen afgeschaft. Het weinige plastic dat nog overblijft is 100% recycleerbaar.

Sachets papier thé Carrefour

Uitzonderlijke champignons

Verwelkom de nieuwe verpakking van onze champignons uit het Market-gamma! 100% recycleerbaar en duurzaam geproduceerd, gemaakt met 94% minder plastic. Goed voor jou, en de planeet. 

Champignons verpakt in minder plastic

Een ecologische schoonmaak aan zachte prijzen

Maak zelf je onderhoudsproducten met het Carrefour Essential gamma! Ontdek de bruine zeep, de huishoudazijn, het zuiveringszout en de sodakristallen, allemaal van natuurlijke oorsprong. Je gebruikt ze apart of gecombineerd. Extra troef? Minder afval! De flessen van de azijn en de bruine zeep zijn 100% recycleerbaar. En aangezien de producten polyvalent zijn, gebruik je in totaal minder verpakkingen. Resultaat? Een natuurlijke en grondige schoonmaak, aan zachte prijzen.

Plooibox van gerecycleerd plastic

Na onze tassen in biokatoen en onze shopper gemaakt van gerecycleerde PET-flessen, is er sinds kort onze plooibox van gerecycleerd plastic! Deze praktische plooibox is gemaakt in België, heel handig en eindeloos herbruikbaar. Zo spaar je heel wat wegwerpverpakkingen uit.

Charcuteries Carrefour emballées dans un emballage plus petit pour réduire la plastique

Goed gepeperd

Rode, gele of groene paprika's? Ook deze pittige smaakmakers nemen voorgoed afscheid van plastic. Ze krijgen een nieuwe kartonnen verpakking. Liefst 2,8 ton minder plastic per jaar, dat is de moeite waard!

Charcuteries Carrefour emballées dans un emballage plus petit pour réduire la plastique

Charcuterie in een smaller jasje is duurzamer

Onze charcuterie heeft een nieuwe verpakking. Die is een maatje kleiner, terwijl ze net dezelfde hoeveelheid product bevat met exact dezelfde smaak. Het resultaat? 63 ton plastic minder per jaar, evenveel plezier voor jou.

Charcuteries Carrefour emballées dans un emballage plus petit pour réduire la plastique

Een circulaire muur om verspilling tegen te gaan

Sinds juli kan je onze eerste kringloopmuur ontdekken in de Carrefour B-Park hypermarkt in Brugge.  In de muur kan je kleding, schoenen, bed- en tafellinnen, lampen ... deponeren. In samenwerking met De Kringwinkel schenken we ze een tweede leven. Dat is duurzamer en maakt de afvalberg alweer een beetje kleiner. Samen maken we het verschil!

Mur circulaire à l'Hypermarché Carrefour B-Park Bruges pour lutter contre le gaspillage

Jullie ideeën inspireren ons!

In januari 2021 lanceerden we “Missie Zero Waste”, een actieplan om afval te verminderen. Jullie hebben talrijk deelgenomen door concrete oplossingen voor te stellen en vervolgens te stemmen op de initiatieven die jullie verkiezen.

En de winnaars zijn 

  1. De plastic verpakking van biofruit en -groenten afschaffen.
  2. Oververpakkingen beperken – Oververpakkingen verzamelen in de winkel.
  3. Alternatieven vinden om de plastic dozen van gebak te verminderen.

Deze oplossingen die jullie hebben goedgekeurd, worden getest in 3 Carrefour-winkels (1 in Vlaanderen, 1 in Wallonië, 1 in Brussel). Vervolgens beoordelen we op grote schaal hun haalbaarheid.

Hartelijk bedankt voor de talrijke deelname!

De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg

Minder plastic maar evenveel smaak

Fan van onze zoete en sappige kersen? Dan word je nu een superfan! Waarom? Omdat we hun plastic verpakking hebben vervangen door een klein kartonnen zakje. Resultaat? 3,2 ton plastic minder per jaar.

Cerises Carrefour

Vast en zacht tegelijk

De Carrefour Soft Green deodorant is gemaakt van 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong, in een 100% recycleerbare verpakking zonder plastic. Zo zacht voor je oksels. Zo zacht voor de planeet.

Déodorant solide Carrefour Soft Green

Asperges op een bedje van karton

Onze asperges krijgen een make-over. Weg met de plastic bakjes. Vanaf nu liggen ze te blinken in een kartonnen schaaltje. Uitkijken naar het aspergeseizoen! Goed voor 5,4 ton plastic minder per jaar!

Nouvel emballage en carton pour les asperges Filière Qualité Carreofur

Carrefour gaat partnerschap aan met Superzero in het kader van haar Zero Waste-aanpak

Na de openbare bevraging Missie Zero Waste blijft Carrefour haar zero waste-acties versterken door samen te werken met Superzero, een distributeur gespecialiseerd in vloeibare bulkproducten. Het is dankzij jouw suggesties dat dit idee werkelijkheid is geworden! Wij hebben niet gewacht op het einde van Missie Zero Waste om werk te maken van jouw voorstellen. De installatie van deze dispensers is voorzien voor mei en juni in 4 winkels. Ze maakt deel uit van een ecoverantwoordelijke aanpak, die de voorkeur geeft aan korte keten. Zo kunnen we je ecologische en 100% Belgische reinigingsproducten aanbieden, voorzien van het Europese Ecolabel.

Carrefour gaat partnerschap aan met Superzero in het kader van haar Zero Waste-aanpak

Stevig en duurzaam

De shampoo bar Soft Green is de eerste shampoo bar van een distributiemerk en is gelijkwaardig aan ongeveer 2 flessen vloeibare shampoo. Gegarandeerd zonder bewaarmiddelen en in een verpakking van ruw karton. Weg plastic!

Solid shampoo: de duurzame shampoo in harde vorm. Vrij van plastic!

Back to nature

De Soft Green tandenborstel in bamboe is gemaakt van 100% natuurlijke bamboe en zit in een 100% recycleerbare verpakking. Tanden poetsen met respect voor het milieu? ’t Zal wel zijn!

De Soft Green tandenborstel: gemaakt van 100% natuurlijke bamboe

Bye bye, plastic

Onze verse pasta zit niet meer in plastic bakjes, maar kreeg een nieuwe verpakking in Kraft. Resultaat? -2,5 ton plastic per jaar.

Nieuwe pastaverpakkingen. Schaaltjes in karton voor nog minder plastic!

Passievruchten krijgen nieuw kleedje van karton

De verpakking van onze heerlijke passievruchten kreeg een make-over: geen plastic meer, maar een splinternieuwe verpakking in karton. Dat zorgt toch voor 0,7 ton plastic per jaar minder. Niet min!

Passievruchten in hun nieuwe kartonnen verpakking

Een verbeterde beker

Onze blauwe bessen 500 g zaten vroeger in een plastic beker, maar deze heerlijke besjes kregen een nieuwe beker in karton. Deze aanpassing zorgt voor 4,8 ton plastic per jaar minder.

Blauwe bessen in kartonnen bekers: gezond en goed voor het milieu

Beter verpakte sinaasappelen

Onze pers- en eetsinaasappelen waren vroeger verkrijgbaar in 2 referenties (1,5 en 3 kg), maar zitten vanaf nu in een enkele verpakking van 2 kg. Bovendien werd het brede plastic lint vervangen door een klein etiket. De winst op vlak van plasticafval? -3,5 ton.

Sinaasappelverpakkingen zonder overbodig plastic lint

Een roze lint als kers op de taart

De Pink Ribbon bananen zitten niet meer in een plastic zakje, maar krijgen een prachtig roze lint als nieuwe verpakking. Met dit initiatief schrappen we 8 ton plastic per jaar.

Pink Ribbon banenen: een goed doel steunen was nog nooit zo ecologisch dankzij de nieuwe lint verpakking. Weg met die plastic zak!

Recycleerbare schaaltjes

De nieuwe transparante recycleerbare schaaltjes zijn een waardige opvolger van de zwarte schaaltjes waarin de bereide gerechten van het Brasserie-gamma vroeger zaten. Ze kunnen worden gesorteerd bij het PMD-afval en betekenen een totale besparing van plasticafval van 19,4 ton per jaar.

Transparante, recycleerbare schaaltjes voor het Brasserie-gamma

Nieuwe recycleerbare zak van papier

De aardappelen hebben ook recht op een nieuwe look. In het kader van ons engagement ‘actief strijden tegen plastiek’ heeft Carrefour voor het gamma aardappelen een nieuwe verpakking ontwikkeld die bestaat uit 95% recycleerbaar papier. Dit nieuw initiatief bespaart 34 ton plastic per jaar!

Aardappelzakken uit recycleerbaar papier

Een verpakking op basis van rietsuiker

Met actie 14 wil Carrefour tegen 2025 evolueren naar 100% recycleerbare verpakkingen. De nieuwe zak van Carrefour-aardappelen van 2,5 en 5 kg is hier concreet bewijs van. De verpakking is gemaakt op basis van rietsuiker en is 100% recycleerbaar. Sorteer ze in de blauwe PMD-zak (indien beschikbaar in je gemeente).

verpakkingen op basis van rietsuiker

De Carrefour diepvrieskruiden zijn top!

Binnen het kader van de 'Act for Food'-campagne blijft Carrefour initiatieven ontwikkelen om te strijden tegen plastic en  het gebruik van 100% recycleerbare verpakkingen te bevorderen. Het is vanuit dat oogpunt dat de plastic dop van de diepvrieskruiden Carrefour Peterselie, Bieslook en Basilicum werd vervangen door een ingewerkte kartonnen giettuit. Deze nieuwe ingreep bespaart 0,6 ton plastic per jaar. En we gaan verder! Je vindt de kruiden nu ook in bioversie in jouw Carrefourwinkel!  Er gaat niets boven heerlijke producten in een 100% recycleerbare verpakking.

Diepvrieskruiden van Carrefour

Zonder plastic jasje

Appels en peren zijn nog beter zonder plastic verpakking! Binnen het kader van actie 9 van Act for Food, een actie die streeft naar het efficiënt verminderen van het plasticgebruik, worden de plastic verpakkingen van onze appels en peren vervangen door packs in recycleerbaar karton. Deze nieuwe verpakking is handig en ecologisch en resulteert in 4,5 ton plastic minder per jaar!

Handig en duurzaam

Herbruikbare zakken zijn een perfect alternatief om elke dag minder plastic te gebruiken. Carrefour stelt wasbare zakken in biokatoen voor, ontworpen samen met de talentvolle Brusselse artiest 13 pulsions. Ze zijn handig en origineel en bestaan in groot formaat, een ‘tote bag’, of in klein formaat voor fruit en groenten en voedingsmiddelen in bulk. Perfect voor je alledaagse boodschappen!

Kip op kop

De kip van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour is heerlijk gevogelte, gekweekt in korte keten en 100% Belgisch. Nog beter: deze heerlijke volledige kip, klaar om in de oven te gaan, zit nu in een kartonnen bakje. Nog een efficiënte actie voor minder plastic!

Door en door gezonde snacks

Een groentesnack is nog gezonder in een ecologische verpakking! Minitomaten, -komkommers, -paprika’s en -radijzen worden nu verkocht in duurzamere verpakkingen. Als alternatief voor plastic biedt Carrefour heerlijke snackgroenten aan in een klein kartonnen recycleerbaar bekertje met een voor 80% recycleerbaar PET-dekseltje. Dankzij dit initiatief kan Carrefour 40 ton plastic per jaar schrappen.

Bye bye, plastic wattenstaafjes!

Plastic wattenstaafjes zijn niet te composteren en niet bio-afbreekbaar en dus uiterst vervuilend. Daarom heeft Carrefour ze uit de winkels gehaald. Het duurzame alternatief zijn milieuvriendelijkere staafjes uit papier en katoen van het merk Carrefour Bio. Een maatregel die 22 ton plastic per jaar bespaart.

Geen polystyreen meer!

De biochampignons, die zien we liever in een ecologische verpakking! Het schaaltje van de champignons van het merk Carrefour Bio is vervangen door een duurzame verpakking. Vroeger zaten de biochampignons in een polystyreen bakje met plastic deksel, nu zitten ze in een mooi schaaltje van 100% recycleerbaar karton. Een microgeperforeerde film, ook recycleerbaar, beschermt de kwaliteit van onze champignons. De opbrengst? 3 ton plastic per jaar minder!

100% recycleerbaar

Het Carrefour Bio vlees wordt nu verpakt in 100% recycleerbare verpakkingen. De nieuwe verpakkingen bestaan uit een kartonnen schaaltje en plastic film, twee materialen die makkelijk te scheiden zijn en dus ook makkelijk te recycleren. De nieuwe verpakking houdt het vlees even vers en staat garant voor kwaliteit en smaak. Dit initiatief resulteert in een besparing van 6,5 ton polystyreen per jaar voor het vlees, en 0,3 ton voor schelp- en schaaldieren!

De magie van de “skinpack”

De Carrefour Bio zalm zit nu in een nieuwe skinpack verpakking van 70% gerecycleerd karton. De vis wordt aangeboden in een makkelijk te recycleren kartonnen schaaltje, afgedekt met een plastic folie die 70% minder plastic bevat. Het plastic en het karton zijn makkelijk uit elkaar te halen en beide materialen zijn zo perfect te sorteren. Deze maatregel resulteert in een niet te onderschatten besparing op plastic van ongeveer 2,4 ton per jaar.

Super vers in een spiksplinternieuw jasje

Bij Carrefour zitten de verse sappen in een nieuw kleedje: ze kregen een ecologischere verpakking. De flessen vers fruitsap zijn vanaf nu gemaakt van 75% gerecycleerd plastic en 25% rietsuikerafval. En dat is niet alles: ze hebben een makkelijker recycleerbare transparante dop. Lekker sap in milieuvriendelijkere verpakkingen!

De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg

Netjes om je in te laten strikken

Netjes om citrusvruchten in te verpakken? Handig… maar we willen zo weinig mogelijk plastic verpakkingen gebruiken. Daarom heeft Carrefour gekozen voor netjes in cellulose: ze zijn even stevig, maar hebben minder impact op het milieu. Zo besparen we bijna 2,6 ton plastic per jaar!

En niet alleen de citrusvruchten krijgen een ecologische verpakking! Ook de uien zitten vanaf nu in netjes, in plaats van plastic verpakkingen. Zo besparen we 5,2 ton
plastic per jaar. 

De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg

Weg met polystyreen

Ook de kazen verdienen een ecologische verpakking! Wist je dat polystyreen, het materiaal waaruit sommige kaasverpakkingen bestaan, een belangrijk deel is van het plastic afval dat onze stranden en zeeën vervuilt? Bij Carrefour vervangen we die verpakkingen in de traiteurafdeling door verpakkingen in recycleerbaar materiaal zoals karton, makkelijk te verwerken en herwaarderen op het einde van de cyclus. Een ecologische actie die 11 ton polystyreen per jaar bespaart.

Verbeterde koffieverpakkingen

Ook koffiecapsules kan je recycleren! Carrefour timmert verder aan de weg naar 100% recycleerbaar met haar gamma koffiecapsules van het merk Carrefour Selection, compatibel met de Nespressomachines, in een kartonnen verpakking. Een ecologische oplossing, waardoor deze populaire capsules makkelijker kunnen worden gerecycleerd. Zo besparen we uiteindelijk 0,6 ton plastic per jaar!

De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg

En we gaan verder op de goede weg! Na de recycleerbare verpakking, is het de beurt aan de capsules van het merk Carrefour zelf! De individuele verpakkingszakjes van de capsules zijn verdwenen uit het Carrefourgamma. Een initiatief dat 4 ton plastic per jaar bespaart. 

De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg

Glas: ecologisch en kwaliteitsvol

De Carrefour groentesoepen (700 ml) zijn verkrijgbaar in de Carrefour traiteurafdeling. Ze zitten verpakt in recycleerbare glazen flessen, waardoor een overdaad aan plastic wordt vermeden. 

De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg

Recycleerbare schaaltjes

Het Carrefour charcuteriegamma komt vanaf nu niet meer in de buurt van het vervuilende polystyreen. De schaaltjes van de traiteurafdeling worden nu gemaakt van recycleerbaar karton. Ze kunnen ook worden weggegooid in de gele vuilbakken voor papier en karton. Een initiatief dat 7,2 ton polystyreen per jaar bespaart. 

De concrete acties van Carrefour voor een kleinere afvalberg

Kalfsvlees in een nieuw jasje

Het kalfsvlees van Carrefour The Market onderscheidt zich door zijn kwaliteit en smaak, maar ook door zijn ecologische verpakking! Carrefour verving het plastic schaaltje van de verpakking door een skinpack die voor 70% uit karton bestaat. Het plastic laagje kan gemakkelijk worden losgemaakt van het karton, zodat je de twee materialen perfect kunt sorteren. Een verandering die 13 ton plastic per jaar bespaart. Bovendien zorgt de vacuümverpakking voor een optimale bewaring van het vlees. 

Weg met het plastic schaaltje voor kalfsvlees. Nu is het beschikbaar in een skinpack uit 70% karton en met minimum plastic folie

Gebrandmerkte Bio groenten & fruit

Bij Carrefour doen heel wat Bio groenten en vruchten het zonder plastic verpakking. Hoe? Dankzij een slimme technologie: het vel wordt gebrandmerkt met laser, een alternatief die de verse producten een merkteken geeft en tegelijk hun voedingseigenschappen behoudt. Dat levert enkel voor mango en avocado al een besparing van 1 ton plastic per jaar op.

De beenhouwerij- en visafdeling gaan voor 100% recycleerbaar

Bij Carrefour geen schaaltjes in zwart plastic meer in de beenhouwerij- en visafdeling. Het vlees zit nu in ecologische verpakkingen: karton, skinpack of transparante folie. Allemaal verpakkingen die op termijn recycleerbaar zullen zijn. In de nabije toekomst maken namelijk nieuwe blauwe zakken hun opwachting in België. Daarin mogen we bepaalde categorieën verpakkingen gooien die tot nu niet recycleerbaar waren, zoals de plastic schaaltjes en folie.

Super ecologische verpakking

Super voedingsproducten verdienen een super verpakking! Onze noten en gedroogde vruchten zijn niet alleen gezond en lekker, maar zitten nu ook in een extra milieuvriendelijke verpakking. Want in ons streven om het gebruik van plastic te beperken, hebben we het deksel van de doosjes van het volledige Carrefour notengamma vervangen door een hersluitbare plasticfolie. Een duurzame oplossing die resulteert in 6,5 ton plastic per jaar minder. De doosjes zelf zijn voor 60% gemaakt van gerecycleerd plastic.

Het einde van plastic voor eenmalig gebruik

Op 1 januari 2019 werd Carrefour de 1ste distributeur om alle plastic artikelen voor eenmalig gebruik te bannen en te vervangen door duurzame alternatieven: weg met die plastic rietjes, bekers, bestek en borden! Ze zijn definitief verdwenen uit onze rekken om plaats te maken voor ecologisch verantwoorde alternatieven, gemaakt van natuurlijke hernieuwbare en composteerbare materialen. Resultaat? 55 miljoen ton plastic per jaar minder!

Acte 9 : La lutte contre le plastique
La lutte contre le plastique

Carrefour s'engage à bannir à terme les articles en plastique à usage unique et à favoriser toutes les alternatives en faveur de l'environnement.

Découvrez l'acte 9
Acte 11 : La réduction des emballages
La réduction des emballages

Carrefour entend diminuer son impact sur l'environnement en réduisant les emballages de ses 11000 produits de marque propre et en encourageant le recyclage des matériaux.

Découvrez l'acte 11
Acte 14 : Vers 100% d'emballages recyclables
Vers 100% d'emballages recyclables

Carrefour s'engage en faveur de la protection de l'environnement et vise les 100% d'emballages valorisables dans une filière de recyclage pour ses produits de marque propre.

Découvrez l'acte 14

Retrouvez votre magasin Carrefour le plus proche

Les actualités Carrefour

onze acties

Act for food
De strijd tegen plastic

Carrefour verbindt zich ertoe om plastic producten voor eenmalig gebruik op lange termijn te bannen en alle milieuvriendelijkere alternatieven te promoten.                                               

Ontdek actie 9
Act for food
Minder verpakkingen

Carrefour wil zijn impact op het milieu verminderen door de verpakking van zijn 11.000 huismerkproducten te verminderen en het recycleren van materialen aan te moedigen.

Ontdek actie 11
Act for food
100% van onze verpakkingen recycleerbaar maken

Carrefour zet zich in voor de bescherming van het milieu en mikt voor haar huismerk op het 100 % recycleerbaar of composteerbaar maken van al haar verpakkingen.

Ontdek actie 14

Vind jouw dichtsbijzijnde Carrefourwinkel