De Grazense speculaas : ambachtelijk en traditioneel | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

De Grazense speculaas : ambachtelijk en traditioneel

Ambachtelijke speculaas uit Vlaams-Brabant

 

Erika Vanvuchelen startte in 2014 een algemene bakkerij op in Grazen, deelgemeente van Geetbets. Haar specialiteit? De “Grazense speculaas”, klaargemaakt op basis van traditionele recepten. Het product kreeg 3 jaar geleden het label ‘erkend ambacht’, een officieel wettelijk label toegekend aan artisanale ondernemingen.  “Wij waren de allereersten in het Vlaamse Gewest. De toenmalige Minister van Middenstand is ons in juli 2016 hoogstpersoonlijk het brevet komen overhandigen in de bakkerij!”

Ieder koekje is uniek!

Het label hebben ze meer dan verdiend. Het ambachtelijke karakter van de speculaas kan je niet ontkennen. Elk koekje is uniek er zijn geen twee koeken die op elkaar lijken. En dat is normaal: “Alle koeken worden met de hand gemaakt, met de juiste ingrediënten van uitstekende kwaliteit en volgens oude recepten. Daarbij gaat onze aandacht vooral uit naar de kruiden.”

De Grazense speculaas : ambachtelijk en traditioneel

Het hele jaar lang beschikbaar

De Grazense speculaas : ambachtelijk en traditioneel

In het collectieve onderbewustzijn verbinden we speculaas nog steeds met de sinterklaasperiode. Toch blijkt dat een misvatting, bevestigt Erika: “De eerste vermeldingen van speculaas in de lage landen dateren van de 17de eeuw. Toen werd speculaas eerder gebruikt voor bruiloften en kermissen. Die connectie met Sinterklaas is pas later gekomen en wij proberen dat cliché te doorbreken en van onze speculaas een koekje te maken waar je hele jaar door van kan genieten.”

Gedeelde passie

Die gedrevenheid van speculaasbakkerij Vanvuchelen is ook Carrefour niet ontgaan en de samenwerking was een logische stap, aldus Erika: “Carrefour deelt met ons een interesse en passie voor ambachtelijke producten. Onze samenwerking verloopt dan ook heel vlot, omdat we dezelfde zaken belangrijk vinden. Onze Grazense speculaas is te koop in de rayons “lokale producenten” van evrschillende Carrefourwinkels.”

De Grazense speculaas : ambachtelijk en traditioneel

Speculoos of speculaas?

Er is wel degelijk een verschil tussen ‘speculaas’ en ‘speculoos’. De eerste is de versie met kruiden die vooral gegeten wordt in Nederland en in een aantal regio’s in België, zoals Hasselt. In de rest van België eet men vooral ‘speculoos’, een koekje van boter en donkerbruine suiker, maar zonder kruiden.

Waar kan je de Grazense Speculaas terugvinden?

De Grazense speculaas is te koop in Carrefourwinkels binnen een straal van 40km rond Geetbets, dus half in Limburg en half in Vlaams-Brabant.

Vind jouw dichtsbijzijnde Carrefourwinkel

Al het nieuws van Carrefour