Driekleurige salade van de familie Vandoorne-Desmet | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Driekleurige salade van de familie Vandoorne-Desmet

Op ontdekking bij de familie Vandoorne-Desmet en hun driekleurige salade

 

De familie Vandoorne-Desmet introduceerde als eerste teler in West-Vlaanderen de kweek van sla zonder grond. Het is een vernieuwende techniek waardoor ze een groot aanbod kunnen leveren aan ultraverse en 100% Belgische sla. Deze driekleurige pareltjes zijn met zorg en liefde geteeld, met 100% smaak als resultaat.

Drie variëteiten in één krop

Eikenblad, klassieke sla en groene krulsla… In hun kwekerij in het West-Vlaamse Izegem telen Mirjam Vandoorne en Johan Desmet driekleurige sla die het beste van drie soorten sla verenigt in één enkele, prachtige krop van krokante blaadjes. Acht jaar geleden startte het landbouwkoppel met een innoverende productietechniek, naast hun aanplantingen in de volle grond: hydroponie.

Driekleurige salade van de familie Vandoorne-Desmet

Joahn, producteur

“Dat is een vorm van landbouw weg van de bodem, in serres. De wortels van de planten staan in een systeem van mobiele geulen dat MGS wordt genoemd (Mobile Gully System of mobiele geulen systeem). Daarin circuleert water met voedingsstoffen”, legt Johan uit. “Om de drie dagen wordt het water onderzocht, om na te gaan of de sla alle voedingsstoffen die het nodig heeft voor zijn ontwikkeling uit het water kan halen. Deze natuurlijke techniek helpt de meeste ziekten te voorkomen.”

Aandacht voor elke fase in het groeiproces

De kroppen sla hebben zes weken nodig om uit te groeien. De eerste week staan ze in een aparte kamer, pas daarna worden ze in de grotere geulen geplant. Gedurende deze periode verplaatst een robot automatisch de planten naargelang hun groei. Hij zet ook de geulen zelf in de juiste positie voor een optimale bevloeiing. “Wij houden voortdurend de sla in het oog en houden controle over elke fase. We laten niets aan het toeval over”.

Driekleurige salade van de familie Vandoorne-Desmet

De wortel, een teken van versheid

Na strikt sorteren gebeurt de oogst met de hand, net als het verpakken. En al heel snel komen de driekleurige kroppen sla aan in de winkelrekken, in elk seizoen en altijd in topvorm. “We oogsten de wortels mee”, preciseert Johan. “Dat is een goede manier om de versheid te controleren: een mooi witte wortel is een onmiskenbaar teken van de kwaliteit van onze sla.”

Driekleurige salade van de familie Vandoorne-Desmet

Nog meer nieuws?