Labels voor een verantwoorde visvangst | Carrefour

Er is een fout opgetreden

Helaas is er een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.

Je tijdstip

Labels voor een verantwoorde visvangst

Carrefour zet zich in voor een duurzame visvangst

Carrefour zet vis van duurzame visvangst in de schijnwerpers, wat perfect past in ons streven om beter te eten. Maar hoe raak je wijs uit alle verschillende labels? Laat ons tekst en uitleg geven!

 

Een goed verhaal op je bord

De week van de duurzame visvangst wil je helpen om de juiste keuze te maken als je vis koopt. Zo stellen we voor om te opteren voor vis uit een duurzaam visbestand (MSC) of uit verantwoorde viskweek (ASC). Door te kiezen voor die keurmerken steun je de vissers en viskwekers die er alles aan doen om kwaliteit aan te bieden en draag je bij aan het behoud van de vis en dat ook voor de toekomstige generaties.

Duurzaam visbestand en verantwoorde viskweek

Bescherming van de rijkdom van de zee

Het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) is in het leven geroepen om de oceanen te beschermen tegen de nefaste effecten van de visserij en om consumenten te sensibiliseren omtrent een gezondere en meer verantwoorde voeding. Dankzij het MSC-logo ben je zeker dat je kwaliteitsvis kiest die op een correcte manier gevangen is. Door alleen vis te kopen uit duurzame visvangst, steun je de vissers die zich actief inzetten voor deze verantwoorde productie en bescherm je bovendien zee en oceaan.

Respect voor het milieu

Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een internationaal keurmerk dat gecreëerd werd om de aquacultuur duurzamer te maken. Het keurmerk is van toepassing op meerdere vissoorten zoals zalm, forel of garnalen. Het biedt de garantie dat de vis gevangen werd met respect voor het milieu en onder goede werkomstandigheden. ASC is op de eerste plaats een ecologisch keurmerk en zet zich ook in voor dierenwelzijn via een gezondheidsplan voor de vissen.

Een keurmerk van kwaliteit en vertrouwen

Alle MSC- en ASC-normen worden regelmatig onder de loep genomen door expertengroepen: de gecertificeerde visserijbedrijven en viskwekerijen moeten constant sleutelen aan hun verantwoord ondernemen en krijgen jaarlijks controle via toezichtsaudits. Bedrijven die producten met het ASC- of MSC-keurmerk willen verkopen moeten bovendien een certificaat van traceerbaarheid (Chain of Custody) kunnen voorleggen om consumenten en kopers te garanderen dat de gelabelde producten wel degelijk uit duurzame visvangst komen.

Een keurmerk van kwaliteit en vertrouwen

Gecertificeerde traceerbaarheid

Bij Carrefour duiden de toonbanken met verse vis de voordelen voor de consument duidelijk aan: ze zijn gecertificeerd om de traceerbaarheid te garanderen van de viskwekerij of de vissersboot van oorsprong. We zijn de enige distributeur in België die zijn toonbanken uitgerust heeft volgens de normen van CoC (Chain of Custody), MSC en ASC. We zien het als onze plicht om de vissoorten met keurmerk aan te geven in onze toonbank, zodat er geen enkele twijfel kan bestaan bij onze consumenten en ze duidelijk weten welke producten gecertificeerd zijn en welke niet.

Visafdeling Carrefour

De zee op je bord

Met Actie 10 van ons Act for Food programma engageren we ons om de duurzame visserij te steunen en om in onze winkels de verkoop te verbieden van kwetsbare vissoorten zoals de haai, de blauwvintonijn of de keizerbaars. Dankzij concrete maatregelen en technieken van duurzame visserij gaan we voor een verantwoorde aquacultuur.

Een nieuw te ontdekken label

De MSC- en ASC-keurmerken vormen de prioritaire aankoopcriteria voor Carrefour. Het nieuwe label ‘Visserij Verduurzaamt’ werd gecreëerd door de Belgische visserijsector en komt het productgamma met MSC- en ASC-keurmerken vervoegen. De Belgische visveilingen zetten volop in op de factor ‘duurzaamheid’.  Zo zijn 80% van de visproducten die in de Carrefour-winkels onder het eigen merk en met de logo's MSC, ASC, BIO en "Visserij Verduurzaamt" worden aangeboden, afkomstig van duurzame visserij en verantwoorde aquacultuur.