Geroosterde artisjokken met citroen-aioli

Geroosterde artisjokken met citroen-aioli
Voorbereiding 25 min.
Kooktijd 45 min.
Rusttijd 0 min.
Moeilijkheid Makkelijk

Ingrediënten voor:

personen
MAX
Citroen
0.5
Artisjokken
1
Olijfolie
Takjes rozemarijn
4
Teentjes knoflook
2.5
Ei
0.5
Mosterd
0.5 c.à.c
Druivenpitolie
90 ml
Olijfolie extra vierge
30 ml
Zout
Peper

Geroosterde artisjokken met citroen-aioli

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de citroen. Pers een helft uit en snij de rest in partjes. Verwijder de buitenste artisjokblaadjes en snij de bloemen in tweeën. Besprenkel met citroensap. Verwijder het hooi met een lepeltje en besprenkel weer met citroensap. Leg de artisjokken met het snijvlak naar onder in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met zout en peper. Leg op elk deel een takje rozemarijn en een teentje knoflook.

2

Rooster 25 à 30 min in de oven. Haal uit de oven, draai de artisjokken om en plet de knoflook in het midden. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en zet nog 15 min in de oven.

3

Maak de aioli: plet het laatste teentje knoflook met een snuifje zout. Splits het ei langs een kleine opening (clarifiëren) en doe de eidooier en de mosterd bij de knoflook. Voeg 1 el citroensap en de twee soorten olie toe en klop tot mayonaise. Kruid met zout en peper en serveer bij de warme of afgekoelde artisjokken met de citroenpartjes en de rest van de rozemarijn.

Voedingsinformatie

per 100 g
Energie
250kcal
Vetten
24g
Vezels
1,4g
Eiwitten
1,8g