Traditionele vakkennis
Het varkensvlees van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour is 100% Belgisch
REPORTAGE OVER HET VARKENSVLEES VAN WELEER VAN KWALITEITSKETEN CARREFOUR
DE STERKE PUNTEN
- Belgische oorsprong
- Partnerschap met 15 varkenshouders
- Lokale, natuurlijke en ggo-vrije voeding (<0,9%)
Het hele jaar door beschikbaar.
Kurt Van Poelvoorde en zijn vrouw Cindy zijn varkenskwekers. Ze werken met Carrefour samen voor de productie van ons Varkensvlees van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour. 100% Belgisch, uiterst mals vlees, met een gegarandeerde authentieke smaak en van superieure kwaliteit!
Varkenskwekers Kurt en Cindy Van Poelvoorde kweken in Knesselare onder meer varkens voor hun malse en smakelijke vlees. De biggen zijn een authentieke soort, vandaar dat hun vlees Varkensvlees Van Weleer mag heten. Het varkensvoer is 100% natuurlijk, zonder GGO en geteeld op of vlakbij de kwekerij.
Het label kwaliteitsketen Carrefour
Het Varkensvlees van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour heeft het label verdiend, want het vlees komt van dieren die op milieuvriendelijke manier werden gekweekt en gevoed met 100% natuurlijk voeder zonder GGO. Het vlees heeft zijn zachte textuur en heerlijke smaak te danken aan de voorouderlijke kweekwijze, met respect voor het welzijn van het dier. Carrefour heeft een goede relatie met de kwekers dankzij een correcte verloning. De varkenskwekerij van Kurt en Cindy Van Poelvoorde ligt middenin de natuur, omringd door weilanden. Hier worden de biggetjes geboren die bestemd zijn voor de productie van het gamma Varkensvlees Van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour. Ze behoren tot het ras Duroc, een rustieke soort varkens die aangepast zijn aan onze regionale omstandigheden. Ze leveren mals, lekker kwaliteitsvlees met een uitgesproken smaak dat niet krimpt bij de bereiding. Dat is geen toeval. Het Varkensvlees Van Weleer wordt op traditionele wijze geproduceerd door boeren die hun dieren met liefde en zorgzaamheid omringen.
Kwaliteitsproductie
Het begint allemaal met een totale opvolging van het hele proces, vanaf de geboorte tot in het slachthuis: van de selectie van zeugen en beren, over de bevruchting en het opkweken van de biggetjes tot melkbiggen, zeugen en varkens bestemd voor vleeswaren. Hun voeding wordt continu met de grootste zorg gecontroleerd. Deze varkens eten 100% natuurlijk voeder, met minstens 60% granen die op de kwekerij of vlakbij worden geteeld. Beter nog: Kurt en Cindy kweken en oogsten zelf de maïs die ze aan hun dieren voederen, dus ze weten perfect wat er in het voer voor hun dieren zit. Bovendien groeien de varkens op in een gesloten circuit, waardoor ze zelden moeten vervoerd worden en mogelijke besmetting met bacteriën (en dus ziekten) beperkt is. Daardoor hebben de dieren geen antibiotica of de voortdurende aandacht van een veearts nodig.
Hoe bewaar je varkensvlees?
Bij aankoop moet varkensvlees een lichte tint hebben, met een strakke vezel en vaste, mooi witte vetrandjes. In de originele verpakking kun je het 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast. Voor een lekker mals resultaat bereid je het vlees niet meteen uit de koelkast, maar laat je het eerst een paar minuten rusten op kamertemperatuur. Je kunt varkensvlees ook invriezen: het blijft enkele maanden goed in de diepvriezer. Laat het een paar uur ontdooien in de koelkast voor je het klaarmaakt.
Het Varkensvlees Van Weleer is het resultaat van de toewijding van de kwekers, hun aandacht voor dierenwelzijn, van hun geboorte tot in het slachthuis
Welk stuk voor welke bereiding?
Varkensvlees heeft een malse vezel en een heerlijke smaak. Het vlees is uiterst veelzijdig: het heeft wel 50 verschillende smaken, afhankelijk van de manier van klaarmaken: zacht gestoofd tot stoverij en ragout, gebraden, geroosterd of gebakken, en dat zowel koud als warm!
1) Spiering Dit deel van het varken heeft een lange, langzame bereiding nodig en wordt dan boterzacht. Ideaal in stoofschotels of voor varkensreepjes met ananas of met groenten van het seizoen.
2 en 3: Koteletten Dit is fijn vlees, voor korte, snelle bereidingen. Perfect voor een drukke dag! Lekker met een sausje op basis van honing, met puree van butternut of knolselder en worteltjes of broccoli.
4) Schouderstuk Ook dit deel moet lang en zacht sudderen om lekker mals te worden. Net als de schouderkarbonade is het vooral populair in stoofschotels, die je een dag vooraf kunt maken. Fijn als je gasten over de vloer krijgt.
5) Mignonettes Deze fijne stukjes vlees kun je bakken, kort grillen of bereiden in de oven, verpakt in spek of met een plakje mozzarella en Parmaham erop. Laat ze vooral niet te lang bakken, want dan wordt het vlees droog en taai.
6) Het haasje Het fijnste stukje varken, dat je kunt bakken, braden, grillen... Het is uiterst mals en wordt opgediend met fijne sausjes en boontjes of gesmoord witloof.
7) Spare ribs De ster van onze barbecues! Natuur, met honing of met kerrie: spare ribs houden van (groot) gezelschap en mag je met de handen eten en lekker afkluiven.
8) De ham Deze kan worden gepocheerd, gesmoord, gerookt en als broodbeleg worden gegeten. Of je serveert de ham in zijn geheel als hoofdgerecht, met gebakken krieltjes en tijm.
9) Het hammetje Dit wordt gepocheerd en daarna gekaramelliseerd in de oven of in de pan. Klassiek geserveerd met zuurkool, maar ook perfect in een salade, een stoofpot, of met puree en een mosterdsausje.
10) Ribstuk Gesmoord, gebraden in de oven of traag gestoofd, voor heerlijk mals vlees. Past bij alle groenten en is erg lekker met gratin dauphinois of pommes duchesse. Uitgebeend is het te koop als gebraad (rôti), een ideaal, groot stuk vlees voor een feestelijke gelegenheid.