Vlees met karakter

Ontdek de geheimen van de "Weidekoeien" van Kwaliteitsketen Carrefour

Het heerlijke vlees van de weidekoeien van Kwaliteitsketen Carrefour

Erwin Meulewaeter maakt deel uit van een van de 4 coöperaties die met Carrefour samenwerken in het kader van de “Weidekoeien” van Kwaliteitsketen Carrefour. Het doel? Uitzonderlijk vlees produceren met respect voor de dieren en voor het milieu.

De sterke punten:

  • Grazen minstens 6 maanden per jaar
  • 100% Belgisch
  • Correcte vergoeding voor de kwekers


Kwaliteitsvlees met heerlijke smaak

De koeien die we selecteren voor Kwaliteitsketen Carrefour zijn van het Belgische ras witblauw. Die staan bekend om hun kwaliteitsvlees. De koeien groeien op buiten in de weide, waar ze in hun nopjes zijn en dat proef je. Het voer van deze 100% Belgische koeien zorgt voor erg smakelijk vlees, niet te mager en niet te vet, lekker en mooi gemarmerd. Dat wil zeggen dat de vleesvezels verweven zijn met vetpunten binnen het spierweefsel. Dat vet smelt tijdens het bakken en geeft zo een specifieke smaak aan het vlees en versterkt de eigen aroma’s en smaken. Het vlees is ook malser en is dus perfect om de hoofdrol te spelen bij je volgende barbecue.

Voer van eigen kweek

Bij Erwin staan de koeien minstens de helft van het jaar op de wei. Ook hun voeding is heel belangrijk, en wordt grotendeels gekweekt op de boerderij zelf, op 100 hectare grond: maïs, een deel van het stro, gerst en bieten. Bij een kleine brouwerij uit de buurt wordt bierdraf gehaald, een eiwithoudend product dat wordt gegeven als aanvulling bij het voer. De droge veevoeders die worden aangekocht, bevatten geen ggo. Op die manier probeert Erwin de ecologische afdruk zo klein mogelijk te houden.

Een billijke vergoeding voor de producenten

De Kwaliteitsketens Carrefour belonen Belgische ambachtelijke knowhow en volgen een strikt lastenboek dat samen met de producenten is opgesteld. Erwin Meulewaeter is al 45 jaar lang partner van Carrefour, een samenwerking die is gebaseerd op vertrouwen, onderstreept door de correcte, transparante vergoeding, die van bij de start wordt afgesproken.

Erwin Meulewaeter

Kweker van witblauwe runderen

“We zijn een echt Belgisch familiebedrijf: ik werk samen met mijn twee broers en de twee zonen van mijn broer zijn ook al mee in de zaak gestapt. Onze koeien lopen allemaal los op de wei en het grootste deel van hun voeder telen we zelf, namelijk maïs, een deel van het stro, gerst en bieten. Op die manier proberen we onze ecologische afdruk zo klein mogelijk te houden.”