Na het lezen van een artikel over een quinoasoort die goed gedijt in het Europese klimaat, beslissen Hans en zijn echtgenote Leen in 2015 om zich ook te lanceren in deze toch wel specifieke teelt. De ervaren landbouwers maken van deze omschakeling een instant succes! Vandaag telen Hans en Leen hun quinoa voor de Kwaliteitsketen Carrefour.
DE STERKE PUNTEN
- Geteeld in België
- Geen pesticide behandeling
- Een eerlijke en vaste vergoeding voor de producent
Het hele jaar door beschikbaar.
Hans Gheldof
Producent Belgische quinoa van Kwaliteitsketen Carrefour
Wie is Hans?
In het West-Vlaamse Gijverinkhove teelt Hans Gheldof, samen met zijn vrouw Leen Vanoverbeke, witte quinoa voor de Kwaliteitsketen Carrefour. De familie zit als sinds 2003 in de landbouw.
Een 100% Belgische quinoa
In België zijn er nog maar een beperkt aantal landbouwers die quinoa telen. Hans Gheldof waagde die sprong toen bleek dat er een ras van quinoa bestaat dat heel goed gedijt in Europa. “We zijn quinoa beginnen telen omdat we wilden inspelen op de veranderende voedingsgewoontes van de Belgen, en omdat het een vorm van landbouw is die bij ons past. We gebruiken geen herbiciden en hoeven niet te irrigeren, het is een droogtetolerante plant. Na het inzaaien in april heeft het wat regen nodig om te kiemen, maar daarna groeit de plant zonder dat we al te veel moeten ingrijpen in het groeiproces.”

Geen behandeling met pesticiden
Quinoa is een jaargewas, dat wil zeggen dat het elk jaar opnieuw wordt gezaaid, bevestigt Hans: “We zaaien in april en afhankelijk van het weer, oogsten we in augustus of september. Zaaien en oogsten doen we machinaal. We gebruiken geen pesticiden. Nuttige insecten helpen ons parasiterende insecten bestrijden, zoals lieveheersbeestjes, die schadelijke bladluizen eten.”

Een ecologisch product
De familie Gheldof ziet alleen maar voordelen in het telen van quinoa, vertelt Hans: “We willen deze plant op een duurzame en beredeneerde manier telen, volgens verschillende ecologische procedés. Dat past bij onze visie op de landbouw. Onze quinoa zit trouwens ook in een recycleerbare verpakking.” Leen vult aan: “Het is ook fijn dat het niet alleen een gezond product is, maar dat het ook gewoon lekker is! Bij ons thuis komt het wekelijks op tafel, het brengt afwisseling op het menu en het is makkelijk klaar te maken!”

Niets gaat verloren
Hans en Leen zijn er trots op aan circulaire landbouw te doen: “Op onze boerderij gaat er niets verloren van de quinoaplant. Na de oogst sorteren we de brute quinoa. De restjes stro, kaf en onkruidzaden gaan naar een biogasinstallatie om groene energie te produceren. De quinoakorrels die te licht zijn of een afwijkende kleur hebben, verwerken we als plantaardig eiwit in het voeder voor onze eigen varkens. De rest van de plant, de stengels, bladeren en wortels geven we als organisch materiaal terug aan de bodem, om koolstof op te slaan. Meer koolstof in de bodem zorgt voor minder CO2 in de atmosfeer en is dus beter voor het klimaat. En zo is de cirkel rond!”

Een duurzaam partnerschap met Carrefour
Toen Carrefour ons dit meerjarige partnerschap van 3 jaar voorstelde, beantwoordden onze manier van werken en ons product sowieso al aan de specificaties van de Kwaliteitsketen Carrefour. En dit partnerschap levert ons meer zichtbaarheid op en toegang tot een groter publiek, bovenop een vaste en eerlijke vergoeding. We zijn erg trots op onze quinoa en ons Belgische product mag wel meer bekendheid krijgen!”

Wat zijn de voedingsvoordelen van quinoa?
- Bevat alle voor de mens essentiële aminozuren in goede concentraties en verhoudingen.
- Geweldige bron van vitamines (foliumzuur, vitamine E, vitamine A), mineralen en antioxidanten.
- Van nature glutenvrij, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen met dieetbeperkingen.
- Gunstige verhouding tussen (meer) onverzadigde en (minder) verzadigde vetzuren.
- Lagere glycemische index: goed voor wie vecht tegen obesitas.
- Bevat cholesterolverlagende, antioxiderende of ontstekingsremmende componenten, zoals triterpeen, fytosterol, flavonoïden.