Aardappelen van bij ons

De aardappelen van Kwaliteitsketen Carrefour, 100% Belgisch en geselecteerd op smaak

Smaakvolle en authentieke aardappelen

In het prachtige, landelijke en vruchtbare Haspengouw telen 15 verschillende producenten onder de vorm van een coöperatie verschillende en unieke aardappelvariëteiten met het label Kwaliteitsketen Carrefour.

DE STERKE PUNTEN


  • 100% Belgisch VariĂ«teiten worden geselecteerd op smaak
  • Gesorteerd volgens grootte om makkelijker klaar te maken
  • Overwogen teeltwijze

In de magnifieke regio Haspengouw, meer bepaald in Natuurpark Burdinale- Mehaigne, kweekt Laurent Limbort aardappelen van de Kwaliteitsketen Carrefour. De gewezen IT-consultant van 38 jaar leerde het vak dankzij de knowhow en de goede raad van zijn papa en oom. “In 2017 heb ik de boerderij van mijn vader Ă©n het landbouwbedrijf van mijn oom overgenomen. Ik had nood aan zinvol werk. Mijn bureaujob wou ik achterlaten voor werk in de buitenlucht.”

Een strikt lastenboek

Vanaf de start maakte deze papa van drie zijn eigen keuzes. “Ik heb snel technologische tools ingezet waardoor we minder meststoffen nodig hadden en we die ook gerichter konden toepassen. Sinds 2018 wordt een deel van de boerderij beheerd volgens de eisen en principes van de biolandbouw. Ongeveer 10% van onze percelen is nu bio. De aardappelen Kwaliteitsketen Carrefour respecteren trouwens een heel strikt lastenboek. Water gebruiken we duurzaam, en we behandelen onze aardappelen alleen als het echt niet anders kan. We voeren ook bodemanalyses uit, om zo weinig mogelijk meststoffen te moeten gebruiken.”

Constante aandacht

De aardappelsoorten van Kwaliteitsketen Carrefour werden geselecteerd om hun lekkere smaak en textuur. Ze worden geplant in april-mei en groeien ongeveer 90 tot 125 dagen. “Het zijn aardappelen die constante aandacht en zorg nodig hebben”, vervolgt Laurent. “Tijdens hun groei voeren we verschillende tests uit om de evolutie van het formaat te volgen. Om de groei te stoppen en aardappelen met de gewenste grootte te krijgen, moeten we het loof op een bepaald moment verwijderen. Zo krijgen we aardappelen van gelijke grootte, wat het gebruik voor consumenten vergemakkelijkt. Onze samenwerking met Carrefour loopt perfect, want we werken samen toe naar de best mogelijke aardappelen.” Zodra de groei gestopt is, blijven de aardappelen nog 3 à 4 weken in de grond, zodat een mooie schil gevormd wordt. Vervolgens is het tijd omte oogsten, tussen 15 augustus en15 oktober. Samen met het NatuurparkBurdinal-Mehaigne heeftLaurent een ‘opraap’-systeem opgezet: na de machinale oogst zijninwoners van de regio welkom omde aardappelen te komen rapendie op het land zijn blijven liggen.

De 5 criteria Kwaliteitsketen

  1. Carrefour Aardappelen van 100% Belgische origine.
  2. Gekweekt op de beste Belgische bodems, geselecteerd volgens het lastenboek "Origine en kwaliteit".
  3. Aardappelvariëteiten geselecteerd om hun smaak en bakkleur, die een constante kwaliteit leveren.
  4. Een kweekproces met aangepaste producten, die het milieu zo weinig mogelijk schade toebrengen.
  5. Een gegarandeerde opspoorbaarheid met een code die terugvoert tot het perceel en strenge controles bij elke productiefase.

100% Belgische partnerschappen

Carrefour werkt ook met andere Belgische leveranciers samen, zoals Pomuni. Dit familiebedrijf teelt aardappelen sinds 1927. De onderneming levert al 40 jaar aardappelen aan Carrefour en teelt intussen ook zo'n 15 jaar Kwaliteitsketen Carrefour aardappelen. 100% Belgische aardappelen van uitzonderlijke kwaliteit met onevenaarbare smaak.

Hoe thuis aardappelen bewaren?

Het is erg belangrijk om thuis je aardappelen in het donker te bewaren, anders worden ze groen en moet je ze weggooien. Je bewaart ze op een temperatuur tussen 4 en 10°C. Voor frietaardappelen moet de temperatuur zelfs altijd boven de 8°C liggen, zodat de aardappelen geen suikers zouden aanmaken: dat geeft bruine frieten. Verschijnen er desondanks toch scheuten, haal ze dan zorgvuldig weg. Hoe langer de scheuten, hoe meer de aardappelen aan smaak en voedingswaarde verliezen.