Limburgse asperges

Belgische asperges van Kwaliteitsketen Carrefour

De heerlijke asperges steken de kop op!

De asperges steken de kop op! Om te weten hoe deze heerlijke groente op ons bord terechtkomt, openen wij de deuren van het Limburgse bedrijf van Adriaan en Jeanne van Meijl, die voor Carrefour de Kwaliteitsketen Carrefour asperges kweken.

DE STERKE PUNTEN

  • 100% Belgisch
  • Met de hand geoogst
  • Authentieke smaak
  • Zonder residu's van pesticiden

Beschikbaar van april tot juni, naargelang de weersomstandigheden.

De beste verse asperges

Bij de familie van Meijl is de aspergekweek een passioneel verhaal dat teruggaat tot 1986, het jaar dat het koppel zijn eerste exemplaren plantte. Na verscheidene jaren van experimenten bereikten Adriaan en Jeanne eindelijk een stabiele productie van erg hoge kwaliteit.“Adriaan houdt zich bezig met de teelt, ik met de verkoop”, legt Jeanne uit. “Onze drie zonen, Rik, Rob en Stefan, steken ook een handje toe. Ons doel is de beste verse asperges te kweken.” En Limburg is daarvoor perfect geschikt! De zandbodem in die streek houdt warmte goed vast, waardoor de jonge scheuten zich goed kunnen ontwikkelen onder het grondoppervlak.

Adriaan Van Meijl

Producent asperges Kwaliteitsketen Carrefour

"Mijn asperges groeien in de rijke en natuurlijke Limburgse bodem."

Met de hand geoogste asperges

Sinds dat prille begin is het kleine familiebedrijfje fors gegroeid. Inmiddels werken Adriaan en Jeanne met zo’n honderd medewerkers. Zodra de asperges het tipje van hun neus boven de grond uitsteken, worden ze een na een met de hand en heel voorzichtig losgemaakt. Dat gebeurt met een speciale steker die een kuiltje graaft.“Een heel delicaat titanenwerk, maar het is de enige manier om er zeker van te zijn dat de asperges niet beschadigd worden”, verduidelijkt Adriaan. Na het oogsten(‘steken’) worden de asperges zes uur ondergedompeld in koud water om hun topkwaliteit te behouden. Vervolgens worden ze gewassen, schoon gesneden, verpakten naar het depot vervoerd. Een dag later liggen ze al in de rekken van je Carrefour.

Samenwerking in het teken van smaak en kwaliteit

Voor Carrefour is de samenwerking met kwaliteitskwekers zoals Adriaan en Jeanne van Meijl essentieel. Om het Belgisch landbouwpatrimonium te promoten, maar ook wegens de kwaliteit en smaak van de producten. De asperges van de Kwaliteitsketen Carrefour die in Belgisch-Limburg geteeld worden, zijn dan ook gegarandeerd 100% Belgisch. Ze zijn ook 100% vers, aangezien ze recht van het bedrijf naar het winkelrek gaan. En bovendien zijn ze quasi biologisch: omdat asperges onder de grond groeien, zijn ze niet gevoelig voor ziekten en hebben ze haast geen behandelingen nodig. 100% smakelijk zijn ze ook: de asperges worden in verschillende stadia gecontroleerd om zeker altijd superieure kwaliteit te kunnen bieden.

Het abc van de asperge

Asperges moeten een aangenaam parfum van rijp graan verspreiden. Ze moeten zowel stevig als buigzaam zijn. Vermijd asperges waarvan de basis te droog is. Bewaar maximum 3 dagen in de koelkast, in een schone en vochtige keukenhanddoek, want de groente is erg delicaat. Je consumeert ze best onmiddellijk. De groene asperges moeten gewassen worden, terwijl de witte exemplaren, die veel vezels bevatten, moeten worden geschild.