Kersentijd

Kwaliteitsketen Carrefour kersen, 100% Belgisch gekweekt in Haspengouw en de Condroz

Kersen van topkwaliteit die barsten van de smaak

DE STERKE PUNTEN

  • Zoete, dieprode en extra knapperige kersen
  • 100% Belgisch
  • Niet behandeld na de oogst
  • Milieuvriendelijke productie

Beschikbaar van juni tot juli, naargelang de weersomstandigheden.

Het zijn de slibgrond en het gunstige klimaat van Haspengouw en de Condroz die de Kwaliteitsketen Carrefour kersen de superieure kwaliteit verlenen die zo in de smaak valt bij fijnproevers.

De kerstenteelt zit er bij de familie Gielen ingebakken. “We hebben het 365 dagen per jaar over kersen”, lacht Geoffrey Gielen, een van de twee broers die zich vandaag over de 86 hectare Belgische gewassen van de Royal Fruit Company ontfermen. Geoffrey en zijn broer Raf zijn al de vierde generatie die in de kersenteelt actief is. Ze telen deze heerlijk zoete bessen in Sint-Truiden, op de slibgrond van Haspengouw en de Condroz. Daar laat het typisch Belgische klimaat de kersen op hun eigenlijk natuurlijke tempo groeien en rijpen, zonder dat het groeiproces moet worden geforceerd. De kersen danken hun heerlijke en zoete smaak aan de typische grondsoort van de streek.

Het Belgische weer staat dan weer bekend om haar wisselvallige kuren en omdat kersen zwaar te lijden hebben onder regen, stormweer en hagel, werd 80% van de Belgische boomgaarden overdekt door een beschermende overkapping. “We moeten niet extra bevloeien, omdat de regen tussen de rijen kappen valt, verduidelijkt Geoffrey. En er is voldoende ruimte tussen de kappen om het licht door te laten, wat resulteert in die heerlijke zoete smaak. Op de overige 20% van de boomgaarden staat een nieuwe, latere kersvariëteit. Die bomen zijn nog jong, maar binnen 2 of 3 jaar zullen ze ons seizoen verlengen tot half september.”

Seizoensgebonden

Kersen telen vraagt tijd. Veel tijd. Kerselaars dragen pas 5 tot 7 jaar nadat ze werden aangeplant vruchten.

Na een lange winterrust beginnen de kerselaars in april te bloeien. “Dan laten we de bijen los voor de bestuiving en kijken we de bomen na op eventuele symptomen van ziektes, legt Geoffrey uit. Eind juni gaat de pluk van start.” Twee maanden lang plukken 150 mensen, gewapend met ladders en laarzen, de kersen. “Alle plukkers worden opgeleid in het plukken zonder de vruchten en de bomen te beschadigen, aldus Geoffrey. Ze plukken alleen de kersen die de juiste kleur hebben, dat is de eerste selectie. De kleur is een eenvoudige parameter om de rijpheid van het fruit te beoordelen.

Minder dan 30 minuten na de pluk gaan de kersen naar de hydrocooling, een koude waterdouche (van 1 tot 2°C) van 4 tot 5 minuten. Dit is een heel belangrijke stap om de rijping van de kersen te stoppen en ervoor te zorgen dat het steeltje stevig en groen blijft. Hoe sneller ze worden afgekoeld, hoe langer ze goed blijven.” Tijdens de pluk worden de bomen niet behandeld: geen pesticides, geen meststoffen. En sinds de installatie van de overkapping, slaagt de oogst altijd: ongeveer 15 ton per hectare, van jaar tot jaar.

Ingepakt met de hand

De kersen worden daarna automatisch gesorteerd en gekalibreerd door een toestel dat honderden foto’s per minuut neemt en infraroodstralen gebruikt om na te gaan of een vrucht al dan niet rot is, hoe groot de kers is en welk kleur het fruit heeft. Ten slotte worden de kersen nog een keer gecontroleerd door ervaren werkers en daarna met de hand ingepakt, om te worden verstuurd naar het verdeelcentrum van Carrefour. “Nog geen 24 u na de pluk liggen de kersen al in de rekken van de Carrefour-winkel, aldus Raf Gielen. Wij plukken regelmatig om altijd dagverse producten te kunnen aanleveren. We volgen daarbij een zeer streng lastenboek en voeren dagelijks controles uit, bij de verschillende productiestappen. Het resultaat? Kersen van hoge kwaliteit, rijk aan smaak, die in de fruitlade van uw koelkast tot twee weken goed blijven.”

Een innoverende en duurzale onderneming

Raf en Geoffrey proberen continu te innoveren. “We blijven werken aan de kwaliteit van ons fruit om altijd de beste kersen te kunnen aanbieden. Daarom reizen we vaak. We gaan op zoek naar de mooiste kerselaars, die het best zijn aangepast aan ons klimaat en die de lekkerste kersen opleveren. We proberen ook constant nieuwe technieken uit die het milieu respecteren. Dat blijft een dagdagelijkse uitdaging, want Moeder Natuur blijft onze werkgeefster.” Zo wordt plantenafval snel opgeraapt zodat insecten geen eitjes zouden leggen in gevallen vruchten en de percelen zouden besmetten. Het bedrijf gebruikt geen herbiciden of meststoffen tijdens de groeifase van het fruit en tijdens de pluk en na de oogst worden de kersen en de bomen niet behandeld.

Er wordt energie bespaard door het gebruik van zonnepanelen en van LED- of lage energielampen en gordijnen in de koelkast zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk kou ontsnapt. Er loopt daarnaast ook een pilootproject rond semi-biologische teelt.

Goed om te weten

Tijdens de pluk wordt elke dag een staal fruit genomen om het suikergehalte te controleren en zo lekker zoete kersen te kunnen garanderen.

De kwaliteitsketen Carrefour kersen:

  • zijn vlezig en stevig, mooi diep donkerrood en goed zoet
  • zijn 100% Belgisch
  • worden geteeld op de vruchtbare grond van Haspengouw en de Condroz worden geplukt tussen eind juni en half augustus alternatieven voor pesticiden

Een vruchtbare samenwerking

Carrefour werkt al 7 jaar samen met de broers Gielen. De plaatsing van de overkapping boven 80% van de Belgische boomgaarden resulteerde in de lancering van de Kwaliteitsketen Carrefour kersen, 100% Belgisch, van zeer hoge kwaliteit en voor een degelijke prijs, voor zowel producent als consument. Het Kwaliteitsketen Carrefour label resulteert in een relatie met lokale producenten die is gestoeld op respect, aanmoediging en loyaliteit en promoot producten van bij ons.