Belgische Conference-residuvrije peren

De Conference-peren van Kwaliteitsketen Carrefour zijn sappig, lokaal én duurzaam

100% Belgische peren zonder resten van pesticides

Bij Carrefour vind je residuvrije Conference-peren van Kwaliteitsketen Carrefour, een primeur in de Belgische supermarkten. En nog meer goed nieuws? Ze zijn sappig, smaakvol, lokaal én duurzaam.

DE STERKE PUNTEN

  • Een Belgische Conference-peer met fijn en sappige smaak
  • Residuvrij
  • De vrucht van een duurzame productiewijze
  • In België geteeld, dus korte keten
  • Op het juiste moment geoogst

Lokaal en heerlijk fruit

Carrefour werkt samen met Belgische fruittelers om je 100% Belgisch en heerlijk fruit te kunnen aanbieden, geteeld met respect voor de natuur en het leefmilieu. Sinds kort is fruitteler Geerdens leverancier van Conference-peren voor Kwaliteitsketen Carrefour. Brecht Geerdens legt zijn hart en ziel in zijn boomgaard en zijn kwaliteitsfruit. Hij doet er alles aan om ons van een lekker sappige peer te laten genieten.

De favoriete peer van de Belgen, residuvrij

Fruitmotten zijn niet welkom, hun larven boren namelijk gaatjes in de peren. Als natuurlijk middel tegen fruitmotten worden verwarrende lokstoffen in de bomen gehangen. Daardoor vinden de mannetjes en vrouwtjes van de fruitmot elkaar niet meer en komen er dus geen larven van. Via een papieren val met lokstof controleert Brecht of er niet te veel fruitmotten in de boomgaard rondvliegen. Kleven er meer dan 3 fruitmotten in de val, dan grijpen ze in met gewasbescherming. Brecht: “We kijken uiteraard naar de timing: is dit te kort bij de oogst, dan zetten we biologische alternatieven in. Om zeker te zijn dat de peren die je in de winkel koopt geen gewasbescherming meer op hun schil hebben. Dat volgen wij nauwgezet op, zoals het lastenboek van Carrefour voorschrijft. Een onafhankelijk labo test of de peren wel degelijk residuvrij zijn.”

Werkers met vleugels en pootjes

“In het voorjaar snoeien we de perelaars zodat de boom niet te veel vruchten zal dragen. Een ander voordeel van snoeien is dat alle takken goed kunnen drogen na een regenbui. Doe je dat niet, dan kan je schimmel krijgen. We stellen alles in het werk om zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te moeten gebruiken. Zo zetten we bijen in voor de bevruchting. Oorwormen, roofwantsen en sluipwespen zijn heel nuttig: zij rekenen af met bladluizen.”

De kunst van het plukken

“De drukste periode voor ons is de oogstvan de peren begin september. Op 2 weken tijdmoeten alle peren geplukt zijn. Dat is een secuurwerkje waarbij de plukkers handschoenen dragenom de schil niet te beschadigen. Ze leggen deperen voorzichtig in bakjes neer. Denk dat je eenbaby’tje vasthoudt, zeggen we aan onze plukkers. Zo delicaat zijn peren. Na de oogst worden zegesorteerd en spoelen we ze af met drinkwater.”

Van perelaar, gesorteerd, verpakt en dagelijks afgeleverd bij Carrefour

Na de pluk worden de peren gesorteerd op grootte en kwaliteit. De onbeschadigde peren met een groene kleur en langwerpige vorm koop je in bulk of in een schaaltje. Eenmaal gesorteerd, worden ze dagelijks geleverd aan de Carrefour-winkels. Carrefour neemt ook de minder mooie en kleinere peren af om er sap van te maken. Geen verspilling!

Afbeelding zonder naam

Het appelsap en appel- en perensap van Kwaliteitsketen Carrefour

Lokaal parterschap en duurzame afname

Sandra Van Looy, aankoper van appels en peren bij Carrefour, is blij dat ze samen met de partner-leveranciers de uitdaging voor een residuvrije peer aanging. “We kozen voor de Conference-peer, de lievelingspeer van de Belgen en 100% bij ons geteeld. Een logische keuze, vooral als je weet dat lokale partnerschappen één van de pijlers zijn van onze Kwaliteitsketen Carrefour. De knowhow en permanente kwaliteitscontrole van de Belgische telers staan dan ook centraal in dit succesverhaal. Natuurlijk geven we hen iets terug, zo nemen we de hele productie af. De minder mooie peren – nog altijd optimaal van smaak – gebruiken we bijvoorbeeld in onze sappen en de kleinere peren zitten nu in een unieke kids-verpakking, met 5 peren van in totaal 1 kilo!”

Ecologische verpakkingen

We gaan voor plasticvrije verpakkingen! Binnen het kader van actie 9 van Act for Food, die streeft naar het verminderen van ons gebruik van plastic, worden de plastic verpakkingen van de appels en peren van Kwaliteitsketen Carrefour vervangen door recyclebare kartonnen verpakkingen. De nieuwe kartonnen verpakking van de appels en peren van Kwaliteitsketen Carrefour is ecologisch, handig in gebruik en resulteert in 4,5 ton minder plastic per jaar.